Vijesti

10.04.2020.
Općina Centar i „Merhamet“ zajedno pomažu osobe starije od 65 godina
Općina Centar Sarajevo i Osnovni odbor „Merhameta“ Centar, koji djeluje u okviru Regionalnog odbora „Merhameta“ Sarajevo, pokrenuli su zajednički projekat, koji podrazumijeva brigu o osobama starijim od 65 godina sa područja ove lokalne zajednice, kojima je u vrijeme pandemije koronavirusa, naredbom nadležnih institucija, zabranjeno napuštanje domova.
10.04.2020.
Općina Centar nabavila termalne kamere za zdravstvene ustanove
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je nakon pojave prvih zaraženih stanovnika u Bosni i Hercegovini organizirao nabavku termalnih kamera koje će ova lokalna zajednica donirati zdravstvenim ustanovama.
10.04.2020.
ZA PRVU FAZU OPĆINA OBEZBIJEDILA 398.730,57 KM
Radovi na izgradnji Europske kuće kulture i nacionalnih manjina se odvijaju planiranom dinamikom
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima obišao je lokalitet nekadašnje Austrijske kuće preko puta naselja Ciglane u parku Kemala Montena gdje su u toku radovi na izgradnji prve faze Europske kuće kulture i nacionalnih manjina.
10.04.2020.
Završeni radovi na sanaciji saobraćajnice u Ulici Čobanija
Radnici građevinske „Grakop“ iz Kiseljaka okončali su radove na sanaciji saobraćajnice u Ulici Čobanija, i to od spoja sa Ulicom Skenderija do Puta Mladih muslimana, što predstavlja prvu fazu realizacije ovog projekta.
10.04.2020.
Ajnadžić i Karačić čestitali Uskrs
U povodu velikog katoličkog blagdana Uskrsa, načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić upućuju, u ime Općine i u svoje ime, najiskrenije čestitke svim građanima katoličke vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini i nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću osobno, uz želje za zajedničku bolju budućnost u uzajamnom poštovanju, razumijevanju, miru i toleranciji i da dane blagdana provedu u dobrom zdravlju ispunjeni radošću.
09.04.2020.
Povodom njihovog Svjetskog dana Ajnadžić obišao Rome na Gorici
Uručeni računari za djecu, uskoro i besplatan internet
Povodom 8. aprila - Svjetskog dana Roma, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je danas zajedno sa svojim saradnicima i vijećnikom Velijom Katicom posjetio romsko naselje na Gorici.
09.04.2020.
Općina Centar nabavila dezinfikacioni tunel za potrebe Opće bolnice
Danas je ispred Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ doniran dezinfikacioni tunel koji je Općina Centar nabavila za potrebe ove bolnice.
09.04.2020.
Predsjedavajuća Karačić posjetila Jevrejsku opštinu
Jevreji širom svijeta obilježavaju Pesah, praznik slobode, proljeća, porodične radosti i beskvasnog hljeba, koji se slavi u spomen spasenja Jevreja iz egipatskog ropstva.
09.04.2020.
Postavljen prvi sloj asfalta na dijelu Kranjčevićeve ulice
Kako je predviđeno dinamikom radova na sanaciji dijela Kranjčevićeve ulice, koji su započeli 20. marta ove godine, radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka su uspjeli asfaltirati dio ove saobraćajnice između raskrsnica ulica Alipašine i Odobašine.
09.04.2020.
Ajnadžić i Karačić čestitali Svjetski dan Roma
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, povodom 8. aprila Svjetskog dana Roma, u ime Općine Centar i Općinskog vijeća svim Romima upućuju iskrene čestitke sa željom za dobrim zdravljem i srećom.
09.04.2020.
VOLONTERI SVAKODNEVNO NA TERENU
Počela podjela paketa za porodice učenika koji se nalaze na spisku besplatnih užina
Nakon što su po nalogu načelnika dr. Nedžada Ajnadžića iz budžeta Općine Centar izdvojena sredstva i nabavljeni paketi sa sredstvom za dezinfekciju, po dva para zaštitnih maski i rukavica, te sapun i šampon, predstavnici Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti zajedno sa aktivistima Udruženja maloljetnih boraca Općine Centar i volonterima završili su dostavu higijenskih paketa za penzionere koji se nalaze na evidenciji projekta „Hljeb i mlijeko“, a koji su ujedno i najugroženija kategorija.
08.04.2020.
Čestitka Općine Centar povodom Pesaha
Povodom Pesaha - velikog jevrejskog praznika proljeća i slobode, načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić upućuju, u ime Općine i u njihovo ime, najiskrenije i srdačne čestitke svim Jevrejima u Bosni i Hercegovini i predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH Jakobu Finciju osobno, sa željama da praznične dane provedu u dobrom zdravlju, radosti i miru sa nadom i vjerom u bolji zajednički život u uzajamnom razumijevanju, toleranciji i poštovanju.
08.04.2020.
Popunjena mjesta za online kurseve računarske grafike i savremenog rekreativnog plesa
Povodom trenutnog epidemiološkog stanja sa koronavirusom, odlukom Kriznog štaba Federacije BiH i naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS u vezi sa djelovanjem na sprečavanju širenja virusa u Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih“ obustavljeni su svi projekti i aktivnosti, odnosno manifestacije koje okupljaju veći broj ljudi, a što uključuje i rad kurseva i škola.
08.04.2020.
Centar za sport i rekreaciju za građane pripremio online trening za održavanje snage tokom izolacije
Povodom trenutnog epidemiološkog stanja sa koronavirusom, odlukom Kriznog štaba Federacije BiH i naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS u vezi sa djelovanjem na sprečavanju širenja virusa u Javnoj ustanovi „Centar za sport i rekreaciju Općine Centar“ obustavljeni su svi projekti i aktivnosti, odnosno manifestacije koje okupljaju veći broj ljudi, a što uključuje i rad škola sporta.
08.04.2020.
Intenzivirani radovi na obnovi saobraćajnice u Ulici Patriotske lige
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u srijedu, 8. aprila 2020. godine zajedno sa saradnicima i direktorom Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmirom Kovačem obišao lokalitet u Ulici Patriotske lige gdje su u toku radovi na rekonstrukciji saobraćajnice, II faza, od trolejbuske okretaljke kod Pionirske doline do raskrsnice ulica Bolnička i Patriotske lige kod pijace „Ciglane“.
08.04.2020.
Štićenicima Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka uručene zaštitne maske i rukavice
Već nekoliko godina zaredom Općina Centar iz svog budžeta izdvaja finansijska sredstva za potrebe Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka, smještene u krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.
07.04.2020.
Općinsko vijeće Centar odobrilo prvi set mjera pomoći privredi
Zakupci oslobođeni plaćanja kirija od 1. aprila
Općinsko vijeće Centar Sarajevo u utorak 7. aprila 2020. godine održalo je elektronsku sjednicu gdje su između ostalog, zbog prirodne i druge nesreće uzrokovane koronavirusom, razmatrani prijedlozi odluka o umanjenju/oslobađanju naknade za zakup gradskog građevinskog zemljišta na lokalitetu pijace Sirano, odluka o oslobađanju/umanjenju obaveze plaćanja zakupnine zakupcima poslovnih prostorija Općine Centar, te informacija o oslobađanju zakupa javnih površina na području Općine Centar.
07.04.2020.
Zaštitne maske uručene za štićenike Sigurne kuće
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić posjetio je zajedno sa saradnicima Sigurnu kuću gdje je predstavnicima ove ustanove uručio višekratne zaštitne maske i rukavice za sve štićenice.
07.04.2020.
Započela druga faza obnove saobraćajnice u Ulici Patriotske lige
Tokom jučerašnjeg dana radnici građevinske firme „Bosman“ su započeli sa radovima uklanjanja oštećenog asfalta duž saobraćajnice u Ulici „Patriotske lige“.
07.04.2020.
474 penzionera dobilo po 50 KM za najosnovnije namirnice
U okviru višegodišnjeg projekta „Hljeb i mlijeko za penzionere“, kojeg realizuje od 2009. godine, nadležna služba Općine Centar je završila isplatu finansijskih sredstava na račune 474 korisnika ovog projekta, za šta je izdvojen jednomjesečni iznos od 23.700 KM.