Druženje sa dobitnicima granta za mobilnost mladih

Načelnik Mandić na „Kafi sa mladima“

U ljetnoj bašti centralne sarajevske općine, načelnik Srđan Mandić danas se družio na „Kafi sa mladima“ općine Centar koji su u proteklom periodu dobili podršku putem granta za mobilnost mladih.

U ugodnoj atmosferi mladi srednjoškolci i studenti predstavili su svoje uspjehe i planove za naredni period.

 

Jedna od učesnica ovog susreta Merjem Srna, kazala je da joj ova podrška Općine Centar mnogo znači, jer je odlazak u Pariz izuzetno skup.

 „To je jedan od najskupljih gradova svijeta. Da nisam imala finansijsku podršku Općine Centar, a obzirom da ni sami moji roditelji nisu bili u mogućnosti pokriti sve troškove, vjerovatno ne bih mogla učestvovati na konferenciji“, dodala je Merjem.


Amna Valjevac već nekoliko godina uz podršku Općine Centar učestvuje na naučnim konferencijama u Atini, Istanbulu, a zadnja u nizu je  Konferencija za digitalne inovacije i unapređenje tehnologija u  Parizu.

„Sva  stečena znanja i iskustava pokušavam da primijenim u našoj zemlji, putem udruženja, realizirajući različite projekte“, izjavila je Amna.

 

„Naša obaveza jeste da prepoznamo gdje je najbolje utrošiti i usmjeriti novac građana. Ja sam izuzetno sretan što mladi putuju i uče, ali sam istovremeno i tužan jer vidim da nam mladi nažalost odlaze u druge zemlje, gdje postoje bolji obrazovni sistemi i tamo ostaju. Bojim se da kad jednom odete u Pariz ili neki drugi svjetski centar da više neće poželjeti da se vratite u svoju zemlju. Želim da od vas krene neka promjena, jer vrijeme strašno brzo prolazi, ali negdje se mora napraviti prelom i nadam se da ste vi ta generacija, generacija promjena“, naglasio je načelnik Mandić.

 

Općina Centar je u budžetu za podršku mobilnosti mladih izdvojila 10.000 maraka.

 

Na današnjem druženju sa mladima učestvovali su i mladi vijećnici  Sara Arslanagić i Denis Challenger te pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti