OPĆINA CENTAR POMAŽE MUZEJ KNJIŽEVNOSTI I POZORIŠNE UMJETNOSTI

Podrška digitalizaciji književne građe

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je jučer zajedno sa svojom pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević posjetio Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti gdje im je direktorica Šejla Šehabović pokazala vrijedne zbirke koje se čuvaju u ovom muzeju.

Nakon toga su načelnik Mandić i direktorica Šehabović potpisali ugovor o realizaciji sredstava kojim se Općina Centar obavezuje da iz svog budžeta izdvoji iznos od 5.000 KM za potrebe očuvanja stalne postavke i depoa Muzeja. Direktorica Šehabović se ovom prilikom zahvalila na podršci Općine Centar i objasnila konkretno za šta planiraju utrošiti odobrena finansijska sredstva.

 

- Sredstva koja nam je obezbijedila Općina Centar ćemo iskoristiti za potrebe muzejske produkcije. Naime, prije određenog vremena pokrenuli smo ediciju „Dokumentarna građa“ kojom digitaliziramo zbirku po zbirku i izdajemo kataloge. Svaka pojedinačna zbirka će imati svoja katalog tako da do kraja godina, između ostalog od ovih prepoznatljivih imena, izdat ćemo zbirku Zija Dizdarević sa svim originalnim eksponatima. Ovo radimo za širu javnost, ali prije svega za istraživače jer je veliko interesovanje za našu zbirku posebno sa odsjeka slavistike. Stoga je najvažnije imati građu u digitalnom obliku kako biste se uklopili u akademske zahtjeve. Za digitalizaciju trebaju velika sredstva stoga smo se odlučili za racionalan pristup da obrađujemo svaku zbirku pojedinačno u skladu sa finansijskim mogućnostima i vremenom, objasnila je Šehabović.

 

Na osnovnu potpisanog ugovora Uprava Muzeja se obavezuje da Službi za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar dostavi izvještaj uz popratnu finansijsku dokumentaciju o namjenskom utrošku sredstava, najkasnije do 31. decembra 2022. godine.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti