PROJEKAT RELOAD 2

Edukacija srednjoškolaca o štetnom dejstvu alkohola i narkotika

U četvrtak, 9. juna 2022. godine, Udruženje “Baby Steps” je održalo edukaciju učenika trećih razreda Gimnazije Obale u okviru projekta “NE vožnji pod dejstvu alkohola i narkotika” koji se provodi na području Općine Centar u drugoj fazi projekta ReLOaD koji finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini, a implementira UNDP. Projekat je sufinansiran od strane Općine Centar Sarajevo.


Učenicima su prezentirane opasnosti, te objašnjen uticaj alkohola i narkotika na organizam čovjeka. U završnom dijelu edukacije, učenici su isprobali naočare za simulaciju sa ciljem podizanja svijesti o opasnostima vožnje pod dejstvom alkohola i narkotika.

Simulacijom su se uvjerili da ni pod manjim dejstvom alkohola i narkotika ne mogu obavljati najobičnije svakodnevne aktivnosti kao što je hvatanje loptice ili hodanje po ravnoj liniji.

Nakon što su se vlastitim očima uvjerili koliki uticaj alkohol i narkotici imaju samo na vid čovjeka i nakon što su upoznati sa osjećajem lažnog samopouzdanja koje daju alkohol i narkotici, učenicima su ponuđeni savjeti o postupanju ukoliko se nađu u situaciji da oni ili neko od njihovih prijatelja odluči voziti pod dejstvom alkohola.


Pravovremena edukacija budućih vozača, prije samog polaganja vozačkog ispita, je ključna u preventivnom djelovanju u cilju sprečavanja vožnje pod dejstvom alkohola i narkotika i posljedica iste.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti