OPĆINA CENTAR I KANTON SARAJEVO OBEZBIJEDILI 866.000 KM

Započeli radovi na uređenju korita potoka Sušica

U toku je realizacija prve faze projekta uređenja korita potoka Sušica koju zajedničkim sredstvima finansiraju Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Općina Centar u iznosu od 866.000 KM.

Tim povodom, danas su načelnik Općine Centar Srđan Mandić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo, te kantonalni ministar Adnan Delić zajedno sa saradnicima obišli gradilište gdje građevinska firma „Mibral“ izvodi radove na Betaniji.

 

-Zahvaljujući razumijevanju kantonalnog ministarstva obezbijedili smo sredstva da napokon ovaj projekt od značaja za Općinu Centar i Kanton Sarajevo započne. Od značaja je za Kanton Sarajevo, jer je ovo preduslov za nastavak gradnje Prve transverzale kroz ovo područje, dok je za Općinu Centar značajan jer više stanovnici Šipa neće imati problema sa fekalnim vodama, a također ćemo steći preduslov za izgradnju pristupnog puta do IT parka na Šipu, objasnio je načelnik tokom današnjeg obilaska.

 

Više detalja o samom projektu predstavnicima Kantona i Općine Centar dao je direktor firme Milan Bralović koji je objasnio da će u ovoj fazi projekta biti obuhvaćena dionica od 200 metara, dok ostatak iznosi 700 metara. Ova faza je najzahtjevnija i traži najviše vremena i finansija dok će ostale faze projekta biti lakše izvedive. 

 

Realizacijom ovog projekta će se, osim regulacije vodnog toka odnosno ucijevljenja korita ovog potoka, postići trajna zaštita stanovnika okolnih naselja i njihove imovine, ali i privrednih subjekata, infrastrukture, te poljoprivrednog zemljišta od štetnog djelovanja voda izazvanog poplavama i bujicama u rizičnim područjima koja su definisana Kantonalnim planom odbrane od poplava. U ovoj fazi projekta planirano je polaganje 200 metara cijevi promjera dva metra, kao i izmještanje fekalnog kanala duž ove trase.

 

Jedan od stanovnika Šipa koji od 2008. godine vodi borbu zajedno sa ostalim sugrađanima iz ovog naselja za rješenje problema regulacije potoka Sušica je i predsjedavajući Đozo.

 

–Tokom izgradnje ovog naselja ranijih godina nesavjesni izvođači radova su odlagali građevinski otpad i zemlju koja je presjekla potok Sušica, zbog čega se formiralo jedno fekalno jezero. Iz njega se širio nesnosni smrad, ali i opasnosti do pojave zaraze. Upravo zbog toga, mi smo tada vlastitim sredstvima angažovali radne mašine da nam pročiste kanala, što je bilo privremeno rješenje. Zadovoljni smo sto će se realizacijom ovog projekta trajno riješiti veliki problem stanovnika Šipa, izjavio je Đozo.

 

Prije početka realizacije projekta Služba za prostorno uređenje i investicije Općine Centar je izdala građevinsku dozvolu, dok je vodna saglasnost dobijena od Ministarstva privrede Kantona Sarajevo. Za nadzor je zadužen Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, čiji su predstavnici također bili danas u obilasku gradilišta.

 

Realizacija navedenog projekta je započela na osnovu sporazuma o finansiranju koji su prethodno potpisali načelnik Mandić i ministar Delić. Potpisivanjem navedenog sporazuma zatvorena je finansijska konstrukcija za početak prve faze realizacije projekta regulacije potoka Sušica. Prvu fazu projekta Ministarstvo će sufinansirati sa iznosom od 500.000 KM, dok je ostatak sredstava obezbijeđeno u  Budžetu Općine Centar.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti