NAČELNIK MANDIĆ NAJAVIO

Povećanje finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima

Jučer je u prostorijama nekadašnje Poljoprivredne zadruge Centar na Nahorevu, gdje je smještena i Mjesna zajednica „Nahorevo“, načelnik Općine Centar Srđan Mandić, zajedno sa vijećnicima Velijom Katicom i Mehmedom Muharemovićem, održao sastanak sa poljoprivrednicima.

Prvo su prisutni poljoprivrednici sa Nahoreva, Nahorevskih brda, Kromolja, Mrkovića, Panjine kule i Grdonja, iznijeli probleme sa kojima se susreću.

 

Poljoprivredni proizvođači, pčelari, stočari, uzgajivači koka nosilja istakli su sljedeće probleme: uređenje pristupnih saobraćajnica do poljoprivrednih dobara, povećanje podsticaja, obnova mehanizacije, nabavka potrebne opreme za modernu proizvodnju i preradu mlijeka, upis vlasništva na parcelama koji je osnovni uslov za predaju bilo kakvog zahtjeva za pomoć...

 

-Naša općina po svom geografskom i ekonomskom položaju nema industrijskih postrojenja i svjesni smo da naš ekonomski napredak zavisi od poljoprivrede i turizma. Dosadašnja izdvajanja za poljoprivredu, kao našu razvojnu šansu, nisu dovoljna zato ću insistirati da u budžetu za narednu godinu izdvojimo četiri puta više kako bismo ovu granu privrede osposobili za samostalan razvoj. Vi poljoprivrednici ćete nakon toga reći šta je vama najpotrebnije, jer svako domaćinstvo ima svoje zahtjeve kod proizvodnje i plasiranja vaših proizvoda na tržište, kazao je načelnik Mandić.

 

Profesor Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Velija Katica je kazao da je za njega glavni pravac djelovanja poboljšanja stanja poljoprivrednih proizvođača u Centru jeste stavljanje objekta Poljoprivredne zadruge na Nahorevo u funkciju za koju je i izgrađena.

 

– Za deset godina glavni problem na ovoj planeti će biti proizvodnja hrane dok mi imamo mogućnost da proizvodimo organski zdravu hranu, što je veliki trend u svijetu. Drugi problem koji moramo riješiti je plasman poljoprivrednih proizvoda na tržište, čime bismo zatvorili taj krug proizvodnje i prodaje, objasnio je Katica.

 

Vijećnik Muharemović je ovom prilikom kazao da se, prije bilo kakvog izdvajanja finansijskih sredstava iz općinskog budžeta, treba uraditi ozbiljna studija potreba i zahtjeva poljoprivrednih proizvođača.

 

Jučerašnjem sastanku sa poljoprivrednim proizvođačima su također u ime Službe za privredu i poslovne prostore Općine Centar Neira Mlinarević i Ajla Hadžijalić.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti