Obilježena 32. godišnjica bitke za odbranu porodilišta

Povodom obilježavanja 32. godišnjice napada na porodilište „Dr. Zehra Muidović“ u Sarajevu, delegacija Općine Centar položila je cvijeće i odala dužnu počast.

U znak trajnog sjećanja na tragično nastradale nevine živote i odbranu porodilišta, danas je na tom mjestu održan historijski čas za učenike osnovnih škola „Nafija Sarajlić“ i „Mehmed beg Kapetanović Ljubušak“ kao i polaganje cvijeća pored spomen-ploče.

 

U ime Općine Centar cvijeće su položili pomoćnica općinskog načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amra Hašimbegović Vučković te vijećnici Općinskog vijeća Samir Fazlić i Velija Katica. 

 

Žestoki pješadijski napad na porodilište započeo je ujutro 26. maja 1992., a popodne je uslijedilo strahovito granatiranje. To je bio jedan od najstrašnijih događaja u prvim mjesecima vojne opsade koja će glavni grad Bosne i Hercegovine odsjeći od svijeta u naredne četiri godine.

 

Gradsko porodilište "Dr. Zehra Muidović" izgrađeno je sredstvima samodoprinosa građana Sarajeva 1977. godine, a uništeno u periodu 1992-1995 godine. Obnovljeno je sredstvima Republike Turske, Kantona Sarajevo i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti