Obilježena 32. godišnjica bitke za odbranu porodilišta

Povodom obilježavanja 32. godišnjice napada na porodilište „Dr. Zehra Muidović“ u Sarajevu, delegacija Općine Centar položila je cvijeće i odala dužnu počast.

U znak trajnog sjećanja na tragično nastradale nevine živote i odbranu porodilišta, danas je na tom mjestu održan historijski čas za učenike osnovnih škola „Nafija Sarajlić“ i „Mehmed beg Kapetanović Ljubušak“ kao i polaganje cvijeća pored spomen-ploče.

 

U ime Općine Centar cvijeće su položili pomoćnica općinskog načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amra Hašimbegović Vučković te vijećnici Općinskog vijeća Samir Fazlić i Velija Katica. 

 

Žestoki pješadijski napad na porodilište započeo je ujutro 26. maja 1992., a popodne je uslijedilo strahovito granatiranje. To je bio jedan od najstrašnijih događaja u prvim mjesecima vojne opsade koja će glavni grad Bosne i Hercegovine odsjeći od svijeta u naredne četiri godine.

 

Gradsko porodilište "Dr. Zehra Muidović" izgrađeno je sredstvima samodoprinosa građana Sarajeva 1977. godine, a uništeno u periodu 1992-1995 godine. Obnovljeno je sredstvima Republike Turske, Kantona Sarajevo i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

19.06.2024.
OPĆINA CENTAR FINANSIJER PROJEKTA
Sanacija Ulice Sulejmana Omerovića Cara
19.06.2024.
U SARADNJI SA MINISTARSTVOM ZA RAD, SOCIJALNU POLITIKU, RASELJENA LICA I IZBJEGLICE KS
Prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar Sarajevo
18.06.2024.
JU ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO KANTONA SARAJEVO NAJAVLJUJE
Počinje protivepidemijska desinsekcija na području općine Centar
Više vijesti