Vijesti

10.05.2022.
PETAK OD 11 DO 14 SATI
Glasajte za Hastahanu na Hastahani
Građani imaju priliku da se aktivno uključe u odabir idejnog rješenja za uređenje javnog prostora „Hastahana“, glasanjem za jedno od tri pobjednička rješenja pristigla na internacionalni javni poziv, koji je Općina Centar raspisala u partnerstvu sa UNDP-em.
10.05.2022.
U POVODU 75. GODIŠNJICE OSNIVANJA BIBLIOTEKA SARAJEVO
Općina Centar dobitnica zahvalnice povodom jubilarne godišnjice JU Biblioteka Sarajeva
Javna ustanova „Biblioteka Sarajeva“ obilježava 75 godina rada i tim povodom je u ponedjeljak, 9. maja 2022. godine u Multimedijalnom centru Mak (Alipašina 6a), upriličen Dan Biblioteke.
10.05.2022.
Javni poziv nevladinim organizacijama za predaju prijedloga projekata
Općina Centar Sarajevo raspisala je Javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za predaju prijedloga projekata koji će biti finansirani/sufinansirani iz budžeta Općine u 2022. godini.
10.05.2022.
VELIKO INTERESOVANJE GRAĐANA ZA BESPLATNO MJERENJE ŠEĆERA U KRVI
Predstavnici Općine Centar otvorili „Prvu dijabetološku ordinaciju na točkovima“
Udruženje za promociju i unapređenje zdravlja “Generacija” koje rukovodi centrima za zdravo starenje Općine Centar, partner je na projektu “Prva dijabetološka ordinacija na točkovima”. Tokom dana na platou Velikog parka svi zainteresovani građani mogu da besplatno izmjere nivo šećera u krvi, te da dobiju stručni savjet na temu dijabetesa.
09.05.2022.
Sutra na platou Velikog parka dolazi “Prva dijabetološka ordinacija na točkovima”
Udruženje za promociju i unapređenje zdravlja “Generacija” koje rukovodi centrima za zdravo starenje Općine Centar, partner je na projektu “Prva dijabetološka ordinacija na točkovima” koji se realizuje s ciljem pružanja mogućnosti besplatnog mjerenja šećera u krvi i stručnog savjetovanja na temu dijabetesa.
09.05.2022.
Ambasada Švedske i UNDP pomogli rekonstrukciju i opremanje prostorija Centra za razvoj poduzetništva
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić, u prostorijama Centra za razvoj poduzetništva ugostio je nj.e. Johannu Strömquist, ambasadoricu Švedske u BiH, Mirjanu Spoljarić Egger, pomoćnicu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, pomoćnicu administratora Razvojnog programa Ujedinjenih Nacija (UNDP) i direktoricu Regionalnog ureda UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Stelianu Nederu, rezidentnu predstavnicu UNDP-a u BiH, kao i Stephena Kinlocha, zamjenika rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH. Tom prilikom načelnik im je prezentirao poslovni ambijent samog rekonstruisanog prostora.
09.05.2022.
Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope
Delegacije svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini su danas polaganjem cvijeća i odavanjem dužne počasti obilježili Dan pobjede nad fašizmom tokom Drugog svjetskog rata i Dan Evrope.
09.05.2022.
U POVODU DANA OPĆINE CENTAR I DANA KANTONA SARAJEVO
Održan 10. tradicionalni turnir u streljaštvu
Jučer je u streljani u Olimpijskoj dvorani Zetra-Juan Antonio Samaranch održan 10. tradicionalni turnir u streljaštvu „Dani Općine Centar i Kantona Sarajevo”. U ime pokrovitelja ovog takmičenja Općine Centar turnir je zvanično otvorila dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Ira Adilagić.
07.05.2022.
DANI OPĆINE CENTAR I DAN MLADIH OPĆINE CENTAR
Koncert „Tunnel Vision 2022“ u tunelu Ciglane
U saradnji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Komisije za pitanja mladih i Creative Industry Resort večeras je organizovan besplatan koncert pod nazivom TUNNEL VISION 2022 kao poklon mladima Centra povodom Dana Općine Centar i Dana mladih Općine Centar.
07.05.2022.
POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA MLADIH OPĆINE CENTAR
Zasađeno 50 stabala bijelog bora
U neposrednoj blizini spomen obilježja Mala kula na Grdonju danas su načelnik Općine Centar Srđan Mandić, pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević, vijećnik Denis Challenger i predstavnici Komisije Općinskog vijeća za pitanja mladih na čelu sa predsjednicom Melisom Lekić zasadili 50 mladica bijelog bora.
06.05.2022.
POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA MLADIH OPĆINE CENTAR
Besplatna projekcija kultnog filma „Valter brani Sarajevo“
U okviru obilježavanja Dana mladih Općine Centar na velikom parkingu stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu večeras je održana besplatna projekcija kultnog filma „Valter brani Sarajevo“ u drive-in kinu.
06.05.2022.
PODIJELJENE MEDALJE I PEHARI POBJEDNICIMA
Završena Liga u fudbalu za osnovce Općine Centar
U organizaciji Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“, a pod pokroviteljstvom Općine Centar, u prethodna dva mjeseca održana je liga u fudbalu za osnovce Općine Centar. Ukupno je odigrano 9 kola, u kojima se takmičilo 10 škola. U kategoriji mlađih učestvovala su djeca od V-VII razreda, dok su u kategoriji starijih osnovaca, koji su predstavljali reprezentaciju svoje škole učestvovali učenici VIII i IX razreda.
06.05.2022.
U POVODU DANA OPĆINE CENTAR I DANA ODREDA SOUKBUNAR
Futsal i košarkaški turnir Memorijal "Boraca Zlatišta“
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo je jučer zvanično otvorio turnir u futsalu pod nazivom Memorijal "Boraca Zlatišta“, koji će biti narednih sedam dana održan na igralištu ispod Spomen-obilježja „Debelo brdo“ u Trebevićkoj ulici.
06.05.2022.
POZIV GRAĐANIMA DA BIRAJU IZGLED PARKA HASTAHANA
Prezentirana pobjednička idejna rješenja javnog prostora „Hastahana“
U velikoj sali Općine Centar danas je održana konferencija za medije na kojoj su prezentirana tri pobjednička idejna rješenja javnog prostora „Hastahana“ koja su upućena na javno glasanje građanima ove lokalne zajednice.
06.05.2022.
U POVODU DANA OPĆINE CENTAR
Sadnja ruža za 1601 ubijeno dijete u opkoljenom Sarajevu
Prema protokolu Organizacionog odbora za obilježavanje Dana Općine Centar danas je u parku između Općine Centar i Alipašine džamije Udruženje ekologa „Arboretum“ u saradnji sa Općinom Centar i KJKP „Park“ te osnovnim školama sa Centra, organizovana akcija sadnje ruža u spomen na ubijenu djecu Sarajeva stradalu tokom posljednjeg rata.
06.05.2022.
Mandić povodom Đurđevdana posjetio Rome na Gorici
Romi iz cijelog svijeta danas proslaviljaju svoj praznik Đurđevdan (Ederlezi), kojim obilježavaju dolazak proljeća u čiju čast se svečano oblače, stavljaju nakit, pjevaju romske pjesme...
06.05.2022.
Rukovodstvo Općinskog vijeća Centar čestitalo Đurđevdan
Povodom velikog romskog praznika Đurđevdana, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo, dopredsjedavajući Ira Adilagić i Benjamin Isović upućuju, u ime Općinskog vijeća - svih vijećnica i vijećnika iskrene čestitke svim Romima u Bosni i Hercegovini.
05.05.2022.
PARK JELENA VITAS ZA SVU NAŠU DJECU
Otvoren prvi inkluzivni park na području općine Centar
U povodu obilježavanja Dana Općine Centar puštanjem balona uz prigodan zabavni program koji su pripremili mališani sa područja ove lokalne zajednice otvoren je Park Jelena Vitas, na uglu ulica Branilaca Sarajeva i Ćemaluša, kao prvi inkluzivni park na području općine Centar.
05.05.2022.
U POVODU DANA OPĆINE CENTAR
Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar
U povodu Dana Općine Centar, koji se obilježavaju od 2. do 9. maja, danas je u velikoj sali Općine Centar održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar koju je predvodio predsjedavajući Sejad Đozo.
05.05.2022.
U OKVIRU DANA OPĆINE CENTAR:
Svečano obilježen Dan osnivanja Odreda „Soukbunar“
Centralna manifestacija povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Odreda „Soukbunar“ održana je danas ispred spomen-obilježja „Debelo brdo“ u Trebevićkoj ulici. Obilježavanje godišnjice ovog odreda. čiji su borci dali ogroman doprinos u odbrani Sarajeva i BiH, kao i svake godine održava se u okviru Dana Općine Centar.