Vijesti

17.05.2022.
Pripadnicima boračke populacije ponovo omogućena klimatska rehabilitacija
Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar obavještava pripadnike boračke populacije da ukoliko žele ostvariti pravo na klimatsku rehabilitaciju, odnosno boravak na moru ili pravo na banjsko liječenje formular za prijavu mogu preuzeti na web stranici Općine Centar ili lično na Info-pultu Općine Centar (Mis Irbina 1, prizemlje).
17.05.2022.
Besplatna škola samoodbrane za dječake i djevojčice
Centar za sport i rekreaciju – javna ustanova čiji je osnivač Općina Centar i ove godine u saradnji sa općinskom Službom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar i Gradom Sarajevom nastavlja sa realizacijom projekta „Kucaju na vrata zaboravljeni asovi“, za svu djecu stariju od 7 godina sa područja središnje sarajevske općine.
16.05.2022.
Općina Centar osigurala besplatne užine za 455 osnovaca
Općina Centar svake godine obezbjeđuje finansijska sredstva za besplatne užine učenicima osnovnih škola sa područja ove lokalne zajednice, a koji su slabijeg imovnog stanja.
16.05.2022.
Obilježen Dan škole „Alija Nametak“
Učenici, nastavnici i uposlenici Osnovne škole „Alija Nametak“ obilježili su na svečan način i ove godine Dan škole.
16.05.2022.
OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA FORMIRANJA ODREDA
„Laste“ obilježile jubilarni rođendan
U organizaciji Udruženja veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ jučer je obilježena 30. godišnjica formiranja Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“.
16.05.2022.
U POVODU DANA OPĆINE CENTAR
Sparsima trofej na prvom „Memorijalu boraca Zlatišta“ u basketu
Sjajna ekipa Sparsa trijumfovala je na prvom „Memorijalnom turniru boraca Zlatišta“ u basketu (3 na 3), koji je odigran na basket terenu na lokalitetu Soukbunara.
14.05.2022.
U POVODU DANA OPĆINE CENTAR
Prvi basket turnir “Memorijal Boraca Zlatišta”
Soukbunar je već decenijama iza nas rasadnik košarkaških talenata, a mnogi od stanovnika ovog sarajevskog naselja, napravili su zavisne košarkaške karijere, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inostranstvu.
14.05.2022.
Klub „Crni labud“ pobjednik ovogodišnjeg malonogometnog turnira „Memorijal boraca Zlatišta“
Odigravanjem polufinalnih i finalnih utakmica sinoć je završen ovogodišnji malonogometni turnir „Memorijal boraca Zlatišta“. Turnir koji je posvećen sjećanju na 109 šehida i poginulih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine sa Soukbunara je ove godine okupio 12 ekipa koji su se takmičili za nagradni fond od 4.000 KM.
13.05.2022.
NAKON BRATIMLJENJA SA ITALIJANSKOM OPĆINOM REGGIO EMILIA
Načelnik Mandić: Otvaraju nam se brojne nove mogućnosti
Delegacija Općine Centar vratila se u Sarajevo nakon izuzetno uspješne posjete italijanskoj općini Reggio Emilia. Povod posjeti je bilo potpisivanje sporazuma o bratimljenju, koji su potpisali gradonačelnik Reggio Emilia gospodin Luca Vecchi i načelnik Srđan Mandić, u prisustvu predsjedavajućih općinskih vijeća ove dvije općine Mattea Ioria i Sejada Đoze.
13.05.2022.
PREOSTALO JE JOŠ DVA DANA ZA ONLINE GLASANJE
Građani biraju nabolje idejno rješenje parka Hastahana
Kako bi što veći broj sugrađana glasao za najbolje idejno rješenje parka Hastahana (Park prof. dr. Nijaz Duraković) danas je u ovom parku postavljen štand na kojem su volonterke Općine Centar arhitektonske struke pomagale starijim sugrađanima, kao i onima koji nemaju tehničkih mogućnosti da online putem glasaju za najbolje idejno rješenje parka Hastahana.
13.05.2022.
U POVODU DANA OPĆINE CENTAR I DANA MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen mural na Ciglanama
Danas je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa vijećnicima Denisom Challengerom i Hidajetom Porićem, te pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević posjetio naselje Ciglane tačnije početnu stanicu kosog lifta u Ulici Husrefa Redžića.
13.05.2022.
ZAPOČELO UKLANJANJE I KAPTIRANJE STABALA U ULICI MIS IRBINA 10
Nakon uklanjanja opasnih i truhlih stabala planirana sadnja novih na vanjskom igralištu FIS-a
Kako je prethodno najavljeno radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Park“ su danas započeli sa uklanjanjem starih i truhlih stabala topola u dvorištu Fiskulturnog doma Sarajevo (FIS) na adresi Mis Irbina 10.
13.05.2022.
JAČANJE ULOGE MJESNIH ZAJEDNICA U BIH
Poziv stanovnicima mjesne zajednice „Park-Višnjik“ da prisustvuju forumu građana
Općina Centar Sarajevo učestvuje u projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ kojeg finansiraju vlade Švicarske i Švedske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).
12.05.2022.
Općina Centar će pomoći završetak radova na eko učionici OŠ „Hasan Kaimija“
Općina Centar je putem granta za poboljšanje prostornih uslova rada i opremljenosti predškolskih, osnovnih i srednjih škola iz budžeta 2022. godine, izdvojila sredstava Osnovnoj školi „Hasan Kaimija“ za završetak radova na eko učionici.
12.05.2022.
PETAK OD 11 DO 14 SATI
Iskoristite svoju jedinstvenu priliku da date glas za uređenje parka Hastahana
Svi koji sutra u periodu od 11 do 14 sati budu u blizini Hastahana parka pozivamo ih da navrate na kratku prezentaciju tri najbolja idejna rješenja i da glasaju za po njihovom mišljenju najbolji.
12.05.2022.
Počeo upis u Ljetnu školu tenisa općine Centar
Pod pokroviteljstvom Općine Centar, a u realizaciji Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“, tokom juna i jula će biti organizovana besplatna Ljetna škola tenisa.
11.05.2022.
UKLANJANJE I KAPTIRANJE STABALA U ULICI MIS IRBINA 10
Na osnovu analize stručnih lica sa Šumarskog fakulteta Općina Centar donijela rješenje kojim je predviđena sadnja novih stabala
Na osnovu zahtjeva JU „Centar za sport i rekreaciju“ za izdavanje odobrenja za sječu stabala u Ulici Mis Irbina broj 10 Komisija za komunalne poslove Općine Centar je 09. juna 2021. godine izvršila uviđaj, te konstatovala oštećenja u bazi i unutrašnjosti debala, te oštećenja kore, uz suhe, trule i prelomljene grane.
11.05.2022.
NASTAVAK PROJEKTA REKONSTRUKCIJE VODOVODNE I KANALIZACIONE MREŽE
Završni radovi na polaganju glavne cijevi za novu vodovodnu mrežu za naselje Borak
U dosadašnjem toku radova na rekonstrukciji vodovodne mreže za naselje Borak, koji su započeli krajem aprila ove godine, radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ su priveli kraju polaganje glavnog voda za novu vodovodnu mrežu koja će snabdijevati ovo naselje.
11.05.2022.
Potpisan sporazum o bratimljenju između općina Centar Sarajevo i Reggio Emilije
Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić i načelnik Općine Reggio Emilia Luca Vecchi potpisali su jučer u dvorani Tricolore sporazum o bratimljenju između općina Centar Sarajevo i Reggio Emilije.
11.05.2022.
Općina Centar sufinansira odlazak na ekskurziju djece slabijeg imovinskog stanja
Općina Centar Sarajevo raspisala je Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje troškova ekskurzije djece slabijeg imovnog stanja. Javni poziv je objavljen na web stranici Općine Centar i ostaje otvoren tokom cijele godine, odnosno do utroška finansijskih sredstava za ovu namjenu.