OPĆINA IZDVOJILA 55.000 KM

Otvoren STEAM kabinet u OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić, dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Marijana Podrug-Arapović i direktor Osnovne škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ Adin Begić otvorili su danas novoopremljeni STEAM kabinet u prostorijama ove škole za šta je iz budžeta Općine Centar izdvojeno 55.000 KM.

Otvaranju kabineta u ime Općine Centar prisustvovali su i dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Sara Arslanagić, vijećnici Biljana Lazarević i Hidajet Porić te pomoćnice načelnika Lejla Dizdarević i Elma Tuzlić. 

 

STEAM kabinet je edukativni prostor osmišljen za učenje kroz integraciju pet ključnih disciplina i to nauke, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike. Cilj uspostave STEAM kabineta je da podstakne interdisciplinarno učenje, kreativnost, kritičko razmišljanje i praktičnu primjenu znanja. Kroz integraciju više disciplina učenici uče kako se različite oblasti znanja povezuju i primjenjuju u stvarnom svijetu. 

 

Načelnik Mandić je istakao opredjeljenje Općine Centar da kontinuirano ulaže značajna finansijska sredstava u cilju unaprjeđenja kvaliteta obrazovnog procesa i uslova boravka u obrazovnim ustanovama.

 

-Naša djeca zaslužuju da imaju najkvalitetnije uslove za boravak u obrazovnim ustanovama, a mi ćemo se sa druge strane potruditi da im to i obezbijedimo jer ulaganje u obrazovanje je najisplativija i najbolja investicija. Najveće zadovoljstvo mi predstavlja kada uspijemo realizovati projekte koji su namijenjeni mladima. Formiranjem STEAM kabineta pružamo priliku učenicima naših škola da na praktičan način sagledaju nauku i nove tehnologije, odnosno da lakše zakorače u svijet programiranja i robotike koji predstavlja budućnost našeg društva. Vjerujemo da će ovaj inovativni pristup učenicima pomoći da razviju kritičko razmišljanje. Krenuli smo sa STEAM kabinetom u ovoj školi, a sada je naš zajednički zadatak da ovakve kabinete opremimo i u drugim školama, kazao je Mandić.

 

–Velika mi je čast biti danas ovdje i svjedočiti realizaciji inicijative koja je rezultat zajedničkog djelovanja škole i Općine Centar. Veliku podršku u realizaciji ovog projekta smo imali i od nastavnika škole i roditelja učenika. Sretni smo što je ovo prva škola u Kantonu Sarajevo koja je dobila ovakav kabinet koji će omogućiti našim učenicima da se bave istraživačkim pristupom učenju što će im pomoći u daljnjem nastavku rada i školovanja, objasnila je dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Marijana Podrug-Arapović.

 

Direktor Begić zahvalio se Općini Centar na sveukupnoj podršci ovoj osnovnoj školi, a posebno na doniranim sredstvima za opremanje STEAM kabineta.

-Hvala vam na kontinuiranoj podršci koju pružate našoj školi. Mnogo nam znači što imate sluha za naše potrebe i u skladu s tim izdvajate značajna finansijska sredstva za poboljšanje uslovnosti obrazovnih ustanova, istakao je direktor Begić te najzaslužnijim pojedincima uručio zahvalnice za neizmjernu podršku radu i razvoju škole.

Među dobitnicima su, između ostalih, načelnik Mandić, dopredsjedavajuća Podrug-Arapović i Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar u čije ime je zahvalnicu preuzela Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti