Vijesti

22.03.2016.
Završena sanacija pješačke staze i stepeništa u Ulici Asima Ferhatovića
Na osnovu ugovora o investiciono-tehničkom održavanju stepeništa i ograda na području Centra, kojeg je u ime Općine potpisao načelnik Dževad Bećirević sa direktorom firme "Sela" d.o.o. Seadom Tutićem, okončani su radovi u Ulici Asima Ferhatovića od broja 25 do 27. Vrijednost projekta, koji je finansirala Općina Centar, iznosi 30.880 KM.
22.03.2016.
Održano općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći
U prostorijama Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“, u organizaciji Crvenog križa općine Centar Sarajevo, održano je tradicionalno takmičenje iz pružanja prve pomoći učenika osnovnih škola.
21.03.2016.
U parku kod zgrade Općine Centar bit će izgrađeno spomen-obilježje u znak sjećanja na bitke vođene 2. maja 1992. godine
Povodom priprema za obilježavanje 2. maja – Dana Općine Centar, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti središnje sarajevske Općine ugostili su boračke organizacije iz Centra kako bi ih upoznali sa aktivnostima postavljanja spomen-obilježja „2. maj“.
21.03.2016.
Potpisivanje ugovora za dodjelu stipendija Općine Centar učenicima i studentima
U velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1), u srijedu, 23. marta 2016. godine bit će upriličeno potpisivanje ugovora sa dobitnicima stipendije „Prof. dr. Husein Kulenović“ za školsku 2015/2016. godinu koju dodjeljuje Općina Centar srednjoškolcima i studentima sa visokim prosjekom ocjena u cilju podrške njihovom daljem školovanju.
21.03.2016.
Rekonstrukcija stepeništa u Ulici Marcela Šnajdera
U toku su radovi na rekonstrukciji stepeništa u Ulici Marcela Šnajdera 13-19. Općina Centar finansira radove u iznosu od 25.000 KM, dok je za izvođača izabrana firma „Sela“ d.o.o. Sarajevo.
18.03.2016.
Odabrano idejno rješenje za izgradnju kružnog toka na Šipu
U prostorijama Javnog preduzeća „Ceste Federacije BiH“ u petak 18. marta 2016. godine održan je novi zajednički sastanak predstavnika ovog javnog preduzeća, Kantona Sarajevo i Općine Centar. Ovom prilikom, prezentovana su četiri idejna rješenja za izgradnju kružnog toka na Šipu, od čega su prihvaćena dva rješenja kao tehnički zadovoljavajuća koja će smanjiti jutarnje i poslijepodnevne gužve na raskrsnici ulica Alipašina i Branilaca Šipa.
18.03.2016.
Obilježavanje Dana reintegracije općine Centar
Povodom obilježavanja 20. godišnjice od reintegracije dijelova sarajevske općine Centar: Pionirske doline, Nahoreva, Šipa, Betanije i Mrkovića, koji su bili okupirani tokom agresije 1992.-1995. godine, u Općini je 18. marta 2016. godine održano druženje učesnika tih dešavanja i sadašnjih predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar. Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić je kazao da je obilježavanje godišnjice reintegracije posebno značajno zbog mladih ljudi kojima je potrebno pojasniti šta znači ovaj datum.
18.03.2016.
Kovačević ugostio učenike Srednje ugostiteljsko-turističke škole
Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević ugostio je učenike trećeg razreda Srednje ugostiteljsko-turističke škole i njihovog profesora Demokratije i ljudskih prava Sanina Čolića. Povod posjete bio je istraživanje učenika o problemima koji se tiču neuređenosti parkova i dječijih igrališta sa akcentom na mobilijar i sigurnost djece.
18.03.2016.
Predstavnici Općine posjetili biblioteku u Varešu
Komisija Općinskog vijeća Centar Sarajevo za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima, zajedno sa Službom za lokalnu samoupravu Općine Centar, u proteklom periodu realizovala je akciju prikupljanja knjiga za potrebe Opće biblioteke u Varešu čiji je bibliotečki fond stradao tokom majskih poplava 2014. godine.
18.03.2016.
Nova edukativna radionica u Mjesnoj zajednici „Mejtaš-Bjelave“
Služba za lokalnu samoupravu Općine Centar, Savjet Mjesne zajednice „Mejtaš-Bjelave“ i Komisija Općinskog vijeća za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima organiziraju besplatnu kreativnu radionicu „Pletenja“ namijenjenu nezaposlenim ženama sa područja mjesnih zajednica „Mejtaš-Bjelave“, „Bardakčije“ i „Park-Višnjik“.
17.03.2016.
Općina Centar sufinansirala nabavku vozila za prevoz dijaliznih pacijenata iz Goražda
U Kantonalnoj bolnici Goražde izvršena je primopredaja novonabavljenog kombi vozila za prevoz dijaliznih pacijenata s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Pomoć u nabavci kombi vozila pružile su vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Kantona Sarajevo, te općine Centar, Stari Grad, Novi Grad i Ilidža.
17.03.2016.
Podrška održavanju memorijalnog bokserskog turnira „Mustafa Hajrulahović Talijan“
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, u četvrtak 17. marta 2016. godine, primio je u posjetu predstavnike Bokserskog kluba „Zlatni ljiljani“, predsjednika Hajrudina Pašića i direktora kluba Jakuba Kuburu. Povod posjete su pripreme za održavanje 14. Memorijalnog međunarodnog bokserskog turnira „Mustafa Hajrulahović Talijan“ čije je održavanje predviđeno 24. i 25. septembra ove godine u KSC „Skenderija“.
17.03.2016.
Prosječna ocjena učenika osnovnih škola iz Centra je 4,42
Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području. Od ukupno 69 redovnih osnovnih škola koje djeluju u Kantonu Sarajevo, na području općine Centar nalazi se njih 11.
16.03.2016.
Održana 45. sjednica Općinskog vijeća Centar
U utorak, 15. marta 2016. godine održana je 45. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje je vodio dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća.
16.03.2016.
Okončana prva faza rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Fadila Jahića Španca
Danas je okončana prva faza rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Fadila Jahića Španca (Mjesna zajednica „Pionirska dolina-Nahorevo“). Realizaciju prve faze ovog projekta je finansirala Općina Centar koja je u svom budžetu za ovu namjenu obezbijedila 537.815 KM, od čega je za rekonstrukciju vodovodne mreže izdvojeno 154.805 KM, a za rekonstrukciju kanalizacije 383.010 KM.
16.03.2016.
Nova ulična rasvjeta u Mjesnoj zajednici „Ciglane-Gorica“
Na osnovu sporazuma o izgradnji, rekonstrukciji i sanaciji javne rasvjete na području općine Centar, kojeg su potpisali načelnik Općine Dževad Bećirević i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljana Pelidija, radnici firme „Step“ su započeli sa izgradnjom i sanacijom javne rasvjete na više lokacija u Centru.
15.03.2016.
Započeli radovi na sanaciji klizišta na Nahorevu
Započeli su radovi na sanaciji klizišta u naselju Lasac na Nahorevu (Mjesna zajednica „Pionirska dolina-Nahorevo“). Projekt finansira Općina Centar sa 45.850 KM, dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo realizator i nadzor projekta. Za izvođenje radova angažovana je građevinska firma „Grakop“ iz Kiseljaka.
15.03.2016.
Nastavljene posjete učenika predstavama Narodnog pozorišta
Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar Sarajevo, i tokom marta 2016. godine nastavljene su posjete učenika osnovnih škola sa područja Centra predstavama u sarajevskom Narodnom pozorištu. Planirano je da tokom ovog mjeseca 410 učenika iz osam osnovnih škola besplatno pogleda tri predstave.
15.03.2016.
Danas će biti održana sjednica Općinskog vijeća Centar
Redovna 45. sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u utorak, 15. marta 2016. godine u 14 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1).
14.03.2016.
Počele pripreme za obilježavanje Dana Općine Centar
U ponedjeljak, 14. marta 2016. godine Organizacioni odbor za obilježavanje 2. maja - Dana Općine Centar, na čelu sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Centar dr. Nedžadom Ajnadžićem, održao je sastanak posvećen pripremama za obilježavanje tog značajnog datuma u historiji centralne gradske općine. Osim predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar, u radu Odbora učestvuju i pripadnici boračkih udruženja iz Centra.