Općina Centar sa UNDP u partnerskom projektu saradnje sa nevladinim sektorom

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je na sastanku sa predstavnicima parlamentarnih stranaka koje su zastupljene u Općinskom vijeću Centar upoznao vijećnike da je Općina Centar odabrana za učešće u projektu ''Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) u Bosni i Hercegovini.
Općina Centar sa UNDP u partnerskom projektu saradnje sa nevladinim sektorom

Cilj ReLOaD projekta je jačanje partnerstava između lokalnih vlasti i civilnog društva širenjem uspješnog modela transparentnog projektnog finansiranja organizacija civilnog društva iz općinskih budžeta, usmjerenog ka većem građanskom učešću u procesima donošenja odluka i unapređenju nivoa pružanja usluga u lokalnim zajednicama. ReLOaD će unaprijediti finansijske mehanizme putem kojih će općine, koje finansiraju projekte nevladinih organizacija, implementirati aktivnosti prioritetne za lokalni razvoj, u saradnji s organizacijama civilnog društva. Na taj način ReLOaD projekt će, u partnerstvu sa lokalnim vlastima širom Zapadnog Balkana, doprinijeti povećanju uključenosti civilnog društva u procese donošenja odluka i poboljšanju nivoa pružanja usluga u skladu sa lokalnim potrebama.

 

Ukupan budžet projekta je 10 miliona eura, od toga 8,5 miliona finansira Evropska unija, a ostatak od 1,5 miliona eura sufinasirat će UNDP i jedinice lokalne samouprave uključene u ReLOaD.

 

Općina Centar se prijavila na javni poziv za sudjelovanje u ovom projektu, koji je bio otvoren od 9. juna do 14. jula 2017. godine i ispunivši sve tražene uvjete odabrana je zajedno sa još deset jedinica lokalne samouprave za učešće u ReLOaD.  

 

Prema riječima načelnika Ajnadžića, Općina Centar će biti prva lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja će već u 2018. godini krenuti u realizaciju ovog partnerskog projekta sa novim modelom finansiranja po međunarodnoj metodologiji i standardima raspodjele sredstava za projekte nevladinog sektora, sportskih organizacija i udruženja, a zatim i u drugim oblastima kao što je zaštita okoliša, energetska efikasnost i drugo.

 

-Ovim novim modelom finansiranja projekata nevladinih organizacija prema kojem je predviđeno da UNDP učestvuju sa 70%, a općine sa 30%, bit će obezbijeđeno znatno više sredstava koje je do sada Općina sama izdvajala iz svog budžeta za te namjene, a njihova raspodjela će se vršiti transparentno po propisanim kriterijima kvaliteta, što je jako dobro za Općinu Centar i njene građane, dodao je Ajnadžić.

 

U cilju implementacije ReLOud projekta načelnik Ajnadžić će, uz saglasnost Općinskog vijeća Centar, potpisati Memorandum o razumijevanju između UNDP i Općine Centar, a zatim slijedi edukacija općinskih uposlenika i vijećnika, kao i ogranizacija civilnog društva, te izmjene postojećih općinskih pravilnika o načinu finansiranja i sufinansiranja projekata nevladinog sektora.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti