Predstavnici Vijeća nacionalnih manjina KS će učestvovati u realizaciji projekta izgradnje Austrijske kuće

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa saradnicima primio u srijedu, 22. novembra 2017. godine u Općini Davora Ebnera i Mirzu Redžića, predsjednika i člana Vijeća nacionalnih manjina koje djeluje kao savjetodavno tijelo Skupštine Kantona Sarajevo.
Predstavnici Vijeća nacionalnih manjina KS će učestvovati u realizaciji projekta izgradnje Austrijske kuće

 

Na ovom sastanku su predstavnici Vijeća nacionalnih manjina upoznali domaćine o radu i aktivnostima Vijeća, a zatim je bilo riječi o saradnji sa Općinom Centar sa akcentom na projekt obnove bivše Austrijske kuće u čijem sklopu će biti Centar za zdravo odrastanje djece i Evropska kuća nacionalnih manjina.

 

 

Načelnik Ajnadžić je tom prilikom naglasio da će ova lokalna zajednica i ubuduće predano raditi na daljem poboljšanju položaja i statusa pripadnika nacionalnih manjina i njihovog učešća u društveno-političkom životu, te da će također u saradnji sa Vijećem nacionalnih manjina Kantona Sarajevo davati punu podršku projektima koji imaju za cilj afirmaciju i promociju kulturnog i drugog naslijeđa nacionalnih manjina u općini Centar, gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

 

-Jedan od takvih projekata je i obnova bivše Austrijske kuće u parku kod Druge gimnazije gdje će biti smješteni i djelovati Centar za zdravo odrastanje djece i Evropska kuća nacionalnih manjina. Ulažemo maksimalne napore kako bi ovaj projekt, kojeg radimo zajedno sa Kantonom Sarajevo, uspješno doveli do kraja. Općina Centar je do sada poduzela mnoge neophodne korake, a želimo čuti i vaše mišljenje i očekivanja od ovog projekta gdje ćete dobiti funkcionalan prostor za vaše djelovanje, rekao je Ajnadžić.

 

U daljem razgovoru načelnik je podsjetio da je Općina Centar, u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u BiH raspisala javni konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje ''Austrijske kuće'' i da je stručni žiri odabrao najbolje radove koji su i nagrađeni, a u galeriji Collegium Artisticum upriličena je i izložba svih 26 veoma kvalitetnih radova pristiglih na konkurs.

 

Nagrađeno najbolje idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje gostima je predstavila Amela Landžo iz općinske Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove.

 

Nakon razmjene mišljenja o ovom projektu u koji je uključeno i Vijeće nacionalnih manjina, sekretar Općine Jasna Beba je naglasila da na osnovu najboljeg idejno arhitektonsko-urbanističkog rješenja slijedi izrada idejnog projekta u skladu sa iskazanim potrebama primjerenim planiranoj funkciji cijelog objekta ''Austrijske kuće''. U razgovoru o daljoj saradnji Općine sa Vijećem nacionalnih manjina bilo je riječi i o planiranom budućem projektu ''Teatar nacionalnih manjina'' koji bi se mogao realizirati u okviru Centra kulture i mladih – javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar.

Na kraju sastanka je zaključeno da Vijeće nacionalnih manjina Kantona Sarajevo uputi Općini Centar pismo namjere, nakon čega bi se pristupilo potpisivanju memoranduma o zajedničkoj saradnji.

Predstavnici Vijeća nacionalnih manjina su iskazali zahvalnost Općini Centar i načelniku Ajnadžiću za veliku podršku, kao i želju da se saradnja nastavi na dobrobit pripadnika svih nacionalnih manjina i cijele lokalne zajednice. Također su upoznali domaćine o programu Dana nacionalnih manjina koji se održava od 22. novembra do 5. decembra 2017. godine, manifestacije koja se po četvrti put organizuje u Sarajevu. Ovom prilikom su pozvali načelnika Ajnadžića da prisustvuje Konferenciji o društveno-političkoj participaciji nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini koja će, u saradnji sa Uredom specijalnog predstavnika EU u našoj zemlji, biti održana 5. decembra 2017. godini i da predstavi projekt ''Austrijska kuća – Centar za zdravo odrastanje djece i Evropska kuća nacionalnih manjina''.

Današnjem sastanku u Općini Centar prisustvovali su pomoćnik načelnika za finansije Fahrudin Kurtović i savjetnik načelnika Osmo Babić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti