Vijesti

14.03.2016.
Do 1. aprila prijave kandidata za izbor najuspješnijih farmera
Kako bi stimulisala razvoj poljoprivredne proizvodnje, stočarstva i pčelarstva na svom području, Općina Centar već više od jedne decenije nagrađuje najuspješnije farmere koji se bave uzgojem stoke i pčela na ruralnim područjima središnje sarajevske općine.
11.03.2016.
Kovačević ugostio delegaciju SABNOR-a BiH
Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević, u petak, 11. marta 2016. godine ugostio je delegaciju Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata – SABNOR-a BiH, koju su sačinjavali predsjednik Udruženja dr. Bakir Nakaš te članovi upravnog odbora general Mustafa Polutak i Jasmina Pašalić. Povod posjete bio razgovor o saradnji Općine Centar sa ovim Udruženjem koje svoje sjedište ima i na području Općine Centar.
11.03.2016.
Stanovnici Koševskog brda žele sačuvati postojeće zelene površine
U prostorijama Mjesne zajednice „Koševsko brdo“ (Braće Begić 11) 10. marta 2016. godine održan je zbor građana kojeg je vodio predsjednik Savjeta MZ Edin Šaković. Na zboru je vođena rasprava o inicijativama za uređenje parkovskih površina i dječijeg igrališta i otvaranje Centra za kulturu i rekreaciju.
11.03.2016.
Aktivnosti na izradi Akcionog plana energijski održivog razvoja općine Centar
U velikoj sali Općine Centar, u saradnji Centra za podršku biznisu i Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj „Ceteor“, održana je radionica na temu izrade Akcionog plana energijski održivog razvoja općine Centar Sarajevo (SEAP).
11.03.2016.
U Centru za kulturu odigrana lutkarska predstava za osnovce sa Centra
Pod pokroviteljstvom Općine Centar na sceni Centra za kulturu Sarajevo za učenike od prvog do petog razreda iz osnovnih škola „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ i „Hasan Kikić“ odigrana je lutkarska predstava “Lutke nam pričaju“.
11.03.2016.
Odbojkaši OŠ „Alija Nametak“ pobjednici općinskog takmičenja
U sali sarajevskog FIS-a odigrane su finalne odbojkaške utakmice, čime je okončano općinsko takmičenje u odbojci koje za dječake iz 11 osnovnih škola sa područja općine Centar realizuje Služba za obrazovanje, kulturu i sport.
10.03.2016.
Udruženje demobilisanih boraca Općine Vogošća uručilo zahvalnicu načelniku Bećireviću
Općina Centar Sarajevo prema posljednjim istraživanjima najrazvijenija je lokalna zajednica u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na stotine realizovanih projekata, ulaganje u komunalnu infrastrukturu, izdvajanja za boračku populaciju, socijalno ugrožene, obrazovanje, zdravstvo, sport, kulturu..., razlozi su zbog kojih Općina Centar zauzima prvo mjesto kada je u pitanju razvijenost lokalnih zajednica u Federaciji Bosne i Hercegovine.
10.03.2016.
Učenice škole „Alija Nametak“ pobjednice odbojkaškog takmičenja
U sportskoj sali FIS-a u četvrtak, 10. marta 2016. godine odigrane su finalne odbojkaške utakmice, čime je okončano općinsko takmičenje u odbojci koje za djevojčice iz 11 osnovnih škola sa područja općine Centar realizuje Služba za obrazovanje, kulturu i sport u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“.
10.03.2016.
Općina nudi pod zakup 15 poslovnih prostorija
U dnevnom listu ''Oslobođenje'' 10. marta 2016. godine objavljen je javni oglas za dodjelu u zakup poslovnih prostorija Općine Centar, na period do pet godina.
09.03.2016.
Pokretanje proizvodnje u prostorijama zadruge na Nahorevu
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić razgovarao je sa predstavnicima Poljoprivredno-uslužne-tehničke zadruge „Prva boračka-plodovi Bosne“ o pokretanju proizvodnje u prostorijama zadruge na Nahorevu.
09.03.2016.
Članovi centara za zdravo starenje općina Centar i Novo Sarajevo zajednički proslavili Dan žena
U prostorijama Javne ustanove “Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo” 8. marta organizovana je proslava Međunarodnog dana žena za osobe treće životne dobi. Proslavu su za svoje članove organizovali centri za zdravo starenje općina Centar i Novo Sarajevo.
09.03.2016.
U četvrtak finale općinskog takmičenja u odbojci za dječake i djevojčice
Nakon odigranih 30 utakmica odbojkaškog takmičenja za dječake i djevojčice osnovnih škola iz Centra, u četvrtak 10. marta 2016. godine u sali sarajevskog FIS-a, planirano je odigravanje finalnih utakmica ovog takmičenja.
09.03.2016.
Predstava „Lutke nam pričaju“ za osnovce iz škola „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ i „Hasan Kikić“
Javna ustanova Centar za kulturu 2002. godine formirala je dječiju dramsku scenu, realizirajući predstave za djecu od 6 do 11 godina („Magareće godine“, „Bajka o ribaru i ribici“, „Zlatoruni“, „Čarobni prah“, „Decembar bijeli“, „Bosanska podvala“, „Imamo učiteljicu za čistu peticu“, „Titiz i džomet“, „Princeza zemlja, zemljožderi i vitezovi“…). U 2016. godini JU Centar za kulturu će realizirati lutkarsku predstavu “Lutke nam pričaju“, a ona će za učenike osnovnih škola „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ i „Hasan Kikić“ biti izvedena u četvrtak 10. marta sa početkom u 11.30 sati.
08.03.2016.
Obilježena godišnjica smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana
U organizaciji Udruženja generala BiH u haremu Alipašine džamije, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje članovi porodice, saborci i prijatelji u utorak 8. marta 2016. godine odali su počast i obilježili 18. godišnjicu smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana.
08.03.2016.
Mladi prezentovali svoje poslovne ideje
Mladi poduzetnici koji su se prijavili za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima budžeta Općine Centar Sarajevo imali su priliku da u Centru za podršku biznisu prezentuju svoje poslovne ideje pred članovima Komisije za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih općine Centar Sarajevo.
08.03.2016.
Ajnadžić posjetio Udruženje porodica šehida i poginulih boraca
Povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena u prostorijama Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Centar upriličeno je druženje članica Udruženja kojem je prisustvovao i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, koji je ovom prilikom uručio simbolične novčane pomoći za 27 članica Udruženja.
08.03.2016.
Bećirević i Ajnadžić čestitali 8. mart
Dan žena je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca, a obilježava se svake godine 8. marta.
07.03.2016.
Urađen glavni projekat za sanaciju klizišta u Ulici Pećina na Soukbunaru
Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu, na zahtjev Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, uradio je glavni projekat sanacije klizišta u Ulici Pećina 31 na Soukbunaru. Općina Centar Sarajevo finansirala je izradu glavnog projekta u vrijednosti od 17.850 KM.
07.03.2016.
Odigrane utakmice C grupe u odbojci za dječake i djevojčice
Odbojkaško takmičenje učenica i učenika iz 11 osnovnih škola sa područja općine Centar nastavljeno je utakmicama ekipa grupe C koje su odigrane 7. marta 2016. godine u FIS-u.
07.03.2016.
U MZ „Džidžikovac-Koševo I“ obilježen Dan žena
U povodu obilježavanjа 8. marta - Međunarodnog dana žena, polaznici sekcija Centra za mlade Gorica u prostorijama MZ „Džidžikovac-Koševo I“ realizovali su prigodnu svečanost u čast pripadnica ljepšeg spola iz općine Centar. Nakon izvođenja kulturno-umjetničkog programa, uslijedilo je druženje koje je proteklo u dobrom raspoloženju, uz muziku, pjesmu i poeziju.