Sinoć održana posljednja javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2018. godinu

U prostorijama Centra za zdravo starenje općine Centar sinoć je održana treća, posljednja javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar Sarajevo za 2018. godinu.
Sinoć održana posljednja javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2018. godinu

Stanovnici mjesnih zajednica: ''Betanija-Šip'', ''Donji Velešići'', ''Hrastovi-Mrkovići'', ''Pionirska dolina'', ''Soukbunar'' i ''Nahorevo'' su ovom prilikom predlagali projekte od esencijalnog značaja koji mogu biti finansirani sredstvima iz budžeta Općine Centar naredne godine.

 

Pomoćnik načelnika za finansije Fahrudin Kurtović je pojasnio strukturu samog budžeta kao najvažnijeg finansijskog dokumenta, te načinu na koji se rade prihodi i rashodi budžeta za narednu godinu Općine Centar koji u svom nacrtu iznosi  43.200.000 KM. Od ovog iznosa za kapitalne izdatke je planirano 19.230.000 KM odnosno 46,63% od ukupnog budžeta, a u okviru čega će za kapitalna ulaganja biti izdvojeno 14.068.250 KM ili 32,57%.

 

Znatan dio ovih sredstava bit će utrošen za već ugovorene i projekte čija je realizacija počela u 2017. godini, kao što su izgradnja škole na Šipu, vrtića „Razigrani dani“, Centra za zdravo odrastanje djece i nacionalne manjine – Austrijska kuća i druge.

 

Nakon uvodnog izlaganja prisutnim građanima se obratio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, koji je dao objašnjenja za sve kapitalne projekte čija realizacija je u toku ili u planu naredne godine sredstvima iz budžeta Općine Centar koji se može nazvati investiciono-razvojni, jer je planirano da gotovo polovina sredstava iz budžeta bude utrošena za investicione projekte.

 

–Tokom prošle godine završili smo sa izgradnjom 11 ''ciciban'' igrališta i to na nekim područjima gdje nikada nije postojao ovakav sadržaj. Također smo obnovili i 12 basket igrališta, gdje planiramo ugraditi i video nadzor. Za besplatno bavljenje sportom naše omladine tokom cijele kalendarske godine pokrenuli smo projekat pod nazivom „365 sport plus“, koji zvanično počinje od 1. januara 2018. godine. Uklonili smo devastirani objekat nekadašnjeg obdaništa „Razigrani dani“ u Ulici Patriotske lige gdje planiramo graditi novi objekat sa raznim sadržajima, te nastavljamo projekat izgradnje nove škole na Šipu. Općina Centar je ove godine pokrenula projekat utopljavanja objekata kolektivnog stanovanja, dok od naredne godine uvodimo novinu i ovim projektom će biti obuhvaćeni i objekti individualnog stanovanja uz mogućnost kreditiranja na duži vremenski period bez kamate, između ostalog kazao je Ajnadžić.

 

Načelnik Općine Centar je zatim govorio o značajnim infrastrukturnim projektima izgradnje i sanacije saobraćajnica, izgradnji kružnih tokova saobraćaja, šetnice i biciklističke staze od Alipašine džamije do parka Jezero, rekonstrukciji i izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže, III fazi gasifikacije prema Nahorevskim brdima, uređenje šetnica u parku kod Druge gimnazije, revitalizaciji Trga Prvog korpusa Armije RBiH, izgradnji novog objekta nekadašnje Austrijske kuće...

 

U nastavku rasprave građani su uputili inicijative i prijedloge projekata čija realizacija može biti finansirana sredstvima iz budžeta Općine Centar za narednu godinu.

 

Jučerašnjoj javnoj raspravi osim sekretara Općine Jasne Beba, pomoćnika načelnika i uposlenika općinskih službi te savjetnika, prisustvovali su Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar i njen zamjenik Mustafa Mulić, te vijećnici: Denis Challenger, Samir Fazlić, Lejla Khattab, Hamdija Hasanović, Senada Bosno i Sonja Akšamija.

 

Podsjećamo da je Općinsko vijeće Centar na 16. redovnoj sjednici, održanoj 26. oktobra 2017. godine, utvrdilo Nacrt budžeta Općine Centar za 2018. godinu i uputilo ga u javnu raspravu u periodu od 7. do 20. novembra ove godine.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti