Održana javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2018. godinu

U četvrtak, 16. novembra 2017. godine u prostorijama Centra za zdravo starenje održana je javna rasprava za građane mjesnih zajednica: „Ciglane-Gorica“, „Džidžikovac- Koševo I“, „Marijin dvor-Crni vrh“, „Skenderija-Podtekija“ i „Trg oslobođenja-Centar“ o Nacrtu budžeta Općine Centar Sarajevo za 2018. godinu.
Održana javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2018. godinu

Općinsko vijeće Centar je na 16. redovnoj sjednici, održanoj 26. oktobra 2017. godine, utvrdilo Nacrt budžeta Općine Centar za 2018. godinu i uputilo ga u javnu raspravu koja traje od 7. do 20. novembra ove godine, a u kojoj učešće mogu imati svi građani, vijećnici Općinskog vijeća Centar, parlamentarne stranke koje učestvuju u radu Općinskog vijeća, klubovi vijećnika, radna tijela Općinskog vijeća, službe za upravu Općine Centar, mjesne zajednice, udruženja građana, te zainteresirane organizacije i zajednice u općini Centar.

 

O osnovnim odrednicama Nacrta budžeta, koji je planiran u iznosu od 43.200.000 KM, prisutne građane je upoznao Fahrudin Kurtović, pomoćnik općinskog načelnika za finansije. Od tog iznosa, 28.729.000 KM je planirani tekući prihod, 14.471.000 KM procijenjena sredstva neutrošena u 2017. godini, te 2.673.500 KM planirani primici od prodaje zemljišta.

 

Kad je riječ o budžetskim rashodima, tekući izdaci planirani su u iznosu 23.356.730 KM, a kapitalni izdaci u iznosu 19.230.000 KM odnosno 46,63%, u okviru kojih su kapitalna ulaganja 14.068.250 KM ili 32,57%. Znatan dio ovih sredstava bit će utrošen za već ugovorene i projekte čija je realizacija počela u 2017. godini, kao što su izgradnja škole na Šipu, vrtića „Razigrani dani“, Centra za zdravo odrastanje djece – Austrijska kuća i druge.

 

Osim projekata koji su uvršteni u Nacrt budžeta za 2018. godinu, građani su u javnoj raspravi iznijeli i probleme komunalne higijene ulica, stepeništa i javnih površina, saobraćaja i parkirališta, stalnih redukcija vode i pucanja vodovodnih cijevi u zimskom periodu, smanjenja i devastacije zelenih površina zbog ekspanzije gradnje, te istakli potrebu za većim brojem dječijih igrališta. Predloženo je finansiranje radova po učinku, naročito za preduzeće „Park“ i „Rad“. Građani su također istakli potrebu isticanja spomenika i turističkih znamenitosti.

 

Prisutnim građanima se na kraju rasprave obratio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić te ih upoznao sa projektima koji su realizirani u ovoj godini, projektima koji su u toku, te onim koji trebaju da se realiziraju u narednom periodu.

 

-Nastojat ćemo uvrstiti u budžet što je više moguće vaših prijedloga i sugestija. Javni poziv za delegiranje projekata za budžet bio je raspisan u augustu i svaki građanin ove lokalne zajednice je imao pravo uputiti svoje prijedloge i sugestije. Nakon što su nam dostavljeni pomenuti prijedlozi, fokusirali smo se da ih uvrstimo u ovaj Nacrt budžeta. Trenutno u realizaciji imamo mnogo projekata, a samo neki od njih su izgradnja vodovoda Nahorevo, popločavanje trga Merhemića, izgradnja škole na Šipu, izgradnja vrtića „Razigrani dani“, sanacija vodovodne i kanalizacione mreže na više lokacija, projekt uređenja i restauracije arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije, projekat gasifikacije... Posvetili smo veliku pažnju školama i vrtićima iako obrazovanje nije u nadležnosti lokalne zajednice. Pribavili smo idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje za Austrijsku kuću, nakon čega prema proceduri slijedi izrada glavnog projekta, izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju ovog objekta, prikupljanje potrebne dokumentacije, te u konačnici izdavanje dozvole za građenje, kako bi se u narednoj godini, kada vremenske prilike to dozvole, moglo započeti sa radovima. U toku je i obnova pješačkih staza u parku kod Druge gimnazije, te revitalizacija Trga Prvog korpusa Armije BiH koji se realizira u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine. Za uređenje parkovskih površina izdvojili smo 615.000 maraka. Na prostoru Hastahane planiramo graditi podzemnu garažu sa velikim parkom i sadržajima za zabavu i rekreaciju.  Kako je javnost upoznata, Općinsko vijeće Centar je usvojilo inicijativu kojom se Hastahana park imenuje u „Park prof. dr. Nijaza Durakovića“. Inicijativa je proslijeđena Komisiji Skupštine Kantona Sarajevo za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti na daljnju proceduru. Planiramo izgradnju podzemnih parkirališta za kojima postoji velika potreba na lokacijama kao što su Merhemića trg – Ciglane, Bulevar Franca Lehara – Marijin Dvor. Spremni smo u potpunosti preuzeti upravljanje kosim liftom na Ciglanama, a naš jedini uslov je da se riješe imovinsko-pravni odnosi. Pribavili smo idejni projekat, a procijenjena vrijednost je oko 800 hiljada maraka. Također planiramo izgradnju šetnice i biciklističke staze od Alipašine džamije do parka Jezero. Pokrenuli smo novi projekat pod nazivom „365 sport plus“, koji ima za cilj omogućiti mladima besplatno bavljenje sportom tokom cijele kalendarske godine. U toku je priprema međunarodnog javnog poziva za obnovu stadiona na Koševu, pojasnio je Ajnadžić.

 

U ime općinskih službi u javnoj raspravi su učestvovali: Jasna Beba (sekretar Općine), Alma Sadović, Vedad Jusić, Samir Šehović (prostorno uređenje i komunalni poslovi), Vildana Taso (inspekcija), Jasmina Fazlić (obrazovanje, kultura i sport), Predrag Slomović (privreda i LER), Damir Konjičanin (imovinsko-pravni i geodetski poslovi i katastar nekretnina), Ibrahim Burazerović (lokalna samouprava), Belma Bašović (rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica), Vahid Bećirević (civilna zaštita), Hamza Đulaga i Muamer Đendušić (boračko-invalidska zaštita), Almasa Ramović (stambeni poslovi), Admir Šehović (zajednički poslovi), Ismeta Mameledžija, Ljubica Polić i Irfan Cuplov (sekretari mjesnih zajednica), dopredsjedavajući Općinskog vijeća Sulejman Haljevac i vijećnici Denis Challenger, Samir Fazlić, Nihad Uk, Lamija Tiro, Lejla Khattab, Abid Jusić, Hamdija Hasanović, Edin Abdurahmanović i Sonja Akšamija, te savjetnici općinskog načelnika Osmo Babić, Bećir Sirovina, Mustafa Resić i Jasmin Gerin.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti