Nastavljena javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2018. godinu

Javna rasprava za stanovnike mjesnih zajednica: ''Mejtaš-Bjelave'', ''Park-Višnjik'', ''Koševsko brdo'', ''Breka'', ''Koševo II'' i ''Bardakčije'' o Nacrtu budžeta Općine Centar Sarajevo za 2018. godinu održana je u petak, 17. novembra 2017. godine u prostorijama Centra za zdravo starenje.
Nastavljena javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2018. godinu

Podsjećamo da je Općinsko vijeće Centar na 16. redovnoj sjednici, održanoj 26. oktobra 2017. godine, utvrdilo Nacrt budžeta Općine Centar za 2018. godinu i uputilo ga u javnu raspravu u periodu od 7. do 20. novembra ove godine.

 

Uvodne napomene o nacrtu ovog najvažnijeg finansijskog dokumenta Općine za narednu godinu dao je Fahrudin Kurtović, pomoćnik općinskog načelnika za finansije koji je naglasio da je planirani budžet Općine Centar budžet koji sadrži projekte za sve generacije i kategorije stanovništva.

 

Budžet Općine Centar za 2018. godinu planiran u iznosu od 43.200.000 KM, od čega je 28.729.000 KM je planirani tekući prihod, 14.471.000 KM procijenjena sredstva neutrošena u 2017. godini, te 2.673.500 KM planirani primici od prodaje zemljišta.

 

Kad je riječ o budžetskim rashodima, tekući izdaci planirani su u iznosu 23.356.730 KM, a kapitalni 19.230.000 KM odnosno 46,63%, u okviru kojih su kapitalna ulaganja 14.068.250 KM ili 32,57%. Znatan dio ovih sredstava bit će utrošen za već ugovorene i projekte čija je realizacija počela u 2017. godini, kao što su izgradnja škole na Šipu, vrtića „Razigrani dani“, Centra za zdravo odrastanje djece – Austrijska kuća i druge.

 

U svom obraćanju građanima općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je kazao da su savjeti mjesnih zajednica već uputili svoje prijedloge za Nacrt budžeta i da će se nastojati izaći u susret što većem broju opravdanih zahtjeva građana, u skladu sa raspoloživim mogućnostima.

 

Naglasivši da je budžet za narednu godinu investiciono-razvojni, a dijelom i socijalni, te da se 46% sredstava odnosi na investicije (od kojih su mnoge započete u ovoj i bit će nastavljene i u narednoj godini), načelnik Ajnadžić je informisao da se sada radi na 52 infrastrukturna projekta, a pojedini su krupni životno važni projekti kao što je vodovod Nahorevo.

 

–Završeno je 11 ''Ciciban'' igrališta, 12 basket igrališta i sa tim projektima nastavljamo i dalje kako bi mladi vodili što zdraviji život, a što manje boravili u zadimljenim prostorima kafića. Veliki je problem devastacija i krađa mobilijara na novim igralištima, tako da ćemo uvesti video nadzor u cilju zaštite i prevencije. Pokrenuli smo novi projekt pod nazivom „365 sport plus“ kako bi mladima omogućili besplatno bavljenje sportom tokom cijele godine. U toku je priprema međunarodnog javnog poziva za obnovu stadiona na Koševu. Iako obrazovanje nije u općinskoj nadležnosti, i dalje će u našem fokusu biti obrazovne ustanove – od izgradnje osnovne škole na Šipu i obdaništa ''Razigrani dani'' do rekonstrukcije i utopljavanja škola i obdaništa. Dajemo finansijsku podršku i za utopljavanje stambenih zgrada, a uskoro i privatnih kuća, pa i ovom prilikom pozivam građane da se putem upravitelja prijave za ovaj projekt, rekao je Ajnadžić.

 

Načelnik Općine Centar je zatim govorio o značajnim infrastrukturnim projektima izgradnje i sanacije saobraćajnica, izgradnji kružnih tokova saobraćaja, šetnice i biciklističke staze od Alipašine džamije do parka Jezero, rekonstrukciji i izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže, III fazi gasifikacije prema Nahorevskim brdima i drugo.

 

-Spremni smo u potpunosti preuzeti upravljanje kosim liftom na Ciglanama, uz uslov da se riješe imovinsko-pravni odnosi. Kad su u pitanju javne površine, urađena su arheološka istraživanja na Trgu Kalin-hadži Alijine džamije gdje će vjerovatno biti uređen arheološki park, o čemu će u konačnici odlučiti građani. U toku je uređenje šetnica u parku kod Druge gimnazije, revitalizacija Trga Prvog korpusa Armije RBiH, na prostoru Hastahane planiramo graditi podzemnu garažu sa velikim parkom i sadržajima za zabavu i rekreaciju.  Pribavili smo idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje za Austrijsku kuću, a nakon izrade glavnog projekta i pribavljanja odobrenja radovi bi mogli započeti u narednoj godini. Od ostalih značajnijih objekata u planu je ambulanta u Bolničkoj ulici, izgradnja podzemnih garaže na Bulevaru Franca Lehara, Merhemića trgu na Ciglanama, Trgu ''Prof. dr. Nijaz Duraković'', kod Pozorišta mladih... Pokušavamo staviti pod kontrolu naše nekretnine koje su van BiH, pa smo dobili sudsku presudu o vraćanju u naše vlasništvo hotela u Herceg Novom (Zelenika) i ukoliko ga uspijemo prodati taj novac ćemo uložiti u razvoj, pojasnio je Ajnadžić.

 

Prisutni građani su uputili pohvale načelniku za namjeru da se uspostavi registar kućnih ljubimaca i uspostave određene zone gdje se mogu izvoditi kućni ljubimci, kao i da se uklanjaju stari neregistrovani automobili i poduzimaju druge mjere kako bismo imali što ugodniji ambijent življenja. Tokom javne rasprave građani su uputili zahtjeve i prijedloge za uklanjanje ruševnih objekata na više lokacija, izgradnju sportskih ploha i igrališta na Koševskom brdu, sanaciju stepeništa i rješavanje problema izlijevanja kanalizacije u Ulici Zaima Šarca 45-47.

 

Osim sekretara Općinskog organa uprave Jasne Beba, pomoćnika i savjetnika načelnika, te općinskih uposlenika, javnoj raspravi su prisustvovali vijećnici Denis Challenger, Samir Fazlić, Lejla Khattab, Senada Bosno i Ahmed Gerin.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti