Vijesti

28.06.2016.
Održana javna rasprava o Nacrtu UP „Tehnički fakulteti-Koševo“
Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na 49. redovnoj sjednici, održanoj 31. maja 2016. godine, utvrdilo Nacrt urbanističkog projekta „Tehnički fakulteti-Koševo“ sa nacrtom pripadajuće odluke o njegovom provođenju i ove dokumente uputilo na javni uvid i javnu raspravu u trajanju 15 dana.
27.06.2016.
Uručena zaštitna oprema za pripadnike Prve policijske uprave
Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom nabavke zaštitne policijske opreme za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Posljednji u nizu takvih primjera je potpisivanje ugovora o davanju na korištenje zaštitne policijske opreme Prvoj policijskoj upravi – Policijskoj stanici Centar na Marijin Dvoru za čiju nabavku je Općina Centar izdvojila 58.371,30 KM.
27.06.2016.
Za rad Centra za zdravo starenje Općina izdvojila 9.000 maraka
U budžetu Općine Centar Sarajevo obezbijeđeno je 9.000 maraka Udruženju „Partnerstvo za javno zdravlje“ koje u Centru za zdravo starenje Općine Centar implementira projekt namijenjen osobama treće životne dobi.
27.06.2016.
Općina Centar donirala 8.000 maraka školi „Musa Ćazim Ćatić“
Općina Centar Sarajevo jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja iz budžeta izdvaja finansijska sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području, iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem. Iz općinskog budžeta za 2016. godinu izdvojeno je 8.000 maraka Osnovnoj školi „Musa Ćazim Ćatić“, čime je nastavljena dugogodišnja briga za unapređenje uslova rada u ovoj obrazovnoj ustanovi.
24.06.2016.
Općina Centar će finansirati uređenje trga ispred Narodnog pozorišta
Imajući u vidu da je Narodno pozorište zbog svog kulturnog i povijesnog značaja proglašeno nacionalnim spomenikom, te da se prostorno nalazi u samom centru grada, Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem iskazala je opredjeljenje za uređenje trga ispred ovog spomenika kulture. Radove će u cjelosti finansirati Općina Centar, a sredstva su obezbijeđena u budžetu za 2016. godinu.
24.06.2016.
Medicinska rehabilitacija za djecu sa posebnim potrebama
Općina Centar je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 3.500 KM Udruženju HOPE '87 Sarajevo za realizaciju projekta „Omogućavanje neophodnog pristupa i kontinuiteta medicinske rehabilitacije djeci sa posebnim potrebama Općine Centar kao i članovima njihovih porodica“.
24.06.2016.
Okončana škola košarke za školsku 2015/2016. godinu
U nastojanjima da se učenicima osnovnih škola omogući učešće u što raznovrsnijim sportskim aktivnostima, Općina Centar Sarajevo, u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“, i u ovoj školskoj godini organizovala je besplatnu školu košarke za učenike od petog do devetog razreda osnovnih škola sa područja Centra.
24.06.2016.
Javni uvid u Prijedlog izmjena i dopuna RP „Čobanija“
U prostorijama Mjesne zajednice „Skenderija-Podtekija“ (Skenderija 5) od 24. juna do 8. jula 2016. godine na javnom uvidu je Prijedlog izmjena i dopuna Regulacionog plana „Čobanija“.
23.06.2016.
Načelnik Bećirević ugostio ambasadora Austrije u BiH
U četvrtak 23. juna 2016. godine načelnik Dževad Bećirević, u Općini Centar, ugostio je ambasadora Austrije u Bosni i Hercegovini Nj.E. Martina Pammera. Austrijski ambasador želio je načelniku Bećireviću zahvaliti na dosadašnjoj saradnji na jačanju veza između Bosne i Hercegovine i Austrije.
23.06.2016.
Formirano Privredno vijeće Općine Centar
U prostorijama Općine Centar održan je 22. juna 2016. godine sastanak na kojem su predstavnici Općine Centar i privrednika formirali Privredno vijeće Općine Centar. Osnivanje Privrednog vijeća Općine Centar dio je projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja (LIFE) kojeg provodi Grupacija Svjetske banke u saradnji sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini.
23.06.2016.
Održana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar
Redovna 4. sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar Sarajevo održana je 22. juna 2016. godine. Sjednicu je vodio Vahid Bećirević, načelnik Štaba. Na ovoj sjednici je Sabina Ibrica, sekretar Crvenog križa Općine Centar informirala članove Štaba o provedenim aktivnostima ove organizacije u prošloj godini, sa posebnim osvrtom na upotrebu opreme dodijeljene za obuku iz pružanja prve pomoći.
23.06.2016.
U ponedjeljak javna rasprava o Nacrtu urbanističkog projekta „Tehnički fakulteti-Koševo''
Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na 49. redovnoj sjednici, održanoj 31. maja 2016. godine, utvrdilo Nacrt urbanističkog projekta „Tehnički fakulteti-Koševo“ sa nacrtom pripadajuće odluke o njegovom provođenju i ove dokumente uputilo na javni uvid i javnu raspravu u trajanju 15 dana.
23.06.2016.
Za projekte OŠ „Nafija Sarajlić“ Općina Centar izdvojila 9.910 KM
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa predsjednikom Komisije Općinskog vijeća za obrazovanje Senadom Alićem posjetio je Osnovnu školu „Nafija Sarajlić“ gdje ih je ugostio direktor Zijad Numić. Povod posjete bio je sumiranje rezultata dosadašnje saradnje ove škole sa Općinom Centar kao i razgovor o budućim zajedničkim aktivnostima.
22.06.2016.
Započeo projekat rekonstrukcije saobraćajnice i trotoara u Šekerovoj ulici
Na osnovu glavnog projekta koji je uradilo Javno preduzeće „Zenica“, radnici građevinske firme „Bosman“ su u srijedu 15. juna ove godine započeli rekonstrukciju saobraćajnice i trotoara u Ulici Šekerova između brojeva 1 i 32 (Mjesna zajednica „Mejtaš-Bjelave“). Projekat finansira Općina Centar u iznosu od 41.200 KM.
22.06.2016.
Općina Centar podržava ideju ozelenjavanja grobalja
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima, posjetio je Kantonalno javno komunalno preduzeće „Pokop“ gdje su ih ugostili direktorica Alma Pinjić i izvršni direktor Ferid Papović. Povod posjete bio je razgovor o zajedničkim aktivnostima i projektima KJKP „Pokop“ i Općine Centar.
22.06.2016.
Okončana škola gimnastike za školsku 2015/2016. godinu
Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti jako značajan u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj, kako sa zdravstvenog, tako i sa psihološkog aspekta, Općina Centar Sarajevo je i ove školske godine izdvojila 5.700 KM za školu gimnastike za učenike osnovnih škola.
22.06.2016.
Ajnadžić posjetio Srednju školu metalskih zanimanja
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa predsjednikom Komisije Općinskog vijeća za obrazovanje Senadom Alićem, posjetio je 22. juna 2016. godine Srednju školu metalskih zanimanja, gdje ih je ugostio direktor Elmedin Lukač. Povod posjete bio je razgovor o problemima sa kojima se škola suočava, te unapređivanje saradnje Općine Centar i ove obrazovne ustanove.
22.06.2016.
Mladi i stari će razmijeniti znanja o računarima, različitim vještinama i zanatima
U okviru podrške nevladinom sektoru, Općina Centar Sarajevo sufinansira projekt Fondacije Nijaz Duraković pod nazivom ''Prevazilaženje generacijskog jaza kroz razmjenu znanja''. Javni poziv za učešće u projektu objavljen je u dnevnom listu ''Oslobođenje'' 21. juna 2016. godine.
21.06.2016.
Ubrzati proceduru donošenja dozvole za građenje vodovoda Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja
Delegacija Općine Centar koju je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić u ponedjeljak 21. juna 2016. godine posjetila je Gradsku upravu Sarajeva gdje ih je ugostio gradonačelnik Ivo Komšić zajedno sa saradnicima.
21.06.2016.
Izgrađen novi potporni zid u Ulici Dejzina Bikića na Šipu
Radnici građevinske firme „Grakop“, koja je odabrana kao najpovoljniji izvođač radova, okončali su izgradnju armirano-betonskog potpornog zida u Ulici Dejzina Bikića 213 na Šipu.