Nova donacija Općine Centar za poboljšanje zdravstvenih usluga

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i generalni direktor Javne ustanove „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“ Fuad Husić su u utorak 13. marta 2018. godine u Općini Centar potpisali protokol o realizaciji granta u iznosu 35.000 KM koji je iz budžeta pomenute Općine izdvojen ovoj medicinskoj ustanovi.

Donirani novac će biti iskorišten za nabavku stomatološke stolice u stomatološkom odjelu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

 

-Zdravstvo nije u direktnoj nadležnosti Općine Centar, ali s obzirom na činjenicu da je dobro zdravstvo uz školstvo jedan od najbitnijih segmenata modernog društva, koliko nam dozvoljavaju naše finansijske mogućnosti, redovno izdvajamo sredstva za unapređenje uslova u ova dva segmenta. Također imamo namjeru da u skorije vrijeme nabavimo jedno vozilo za medicinsku pomoć koje ćemo ustupiti na korištenje Javnoj ustanovi „Dom zdravlja KS“ za transport do nepokretnih i starih pacijenata i njihovo zbrinjavanje, posebno u rubnim područjima općine Centar, objasnio je Ajnadžić.

 

Uputivši riječi zahvalnosti načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću Centar za ovu i sve dosadašnje donacije, direktor Husić je naglasio da će zahvaljujući današnjoj donaciji biti zamijenjena zastarjela oprema stomatološkog odjela Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

 

– Sa ovim sredstvima, osim stomatološke stolice, također ćemo moći nabaviti i potrebnu opremu za ordinaciju za pružanje hitnih usluga iz oblasti stomatologije, a oprema će koristiti, ne samo stanovnicima općine Centar, nego iz cijelog Kantona Sarajevo koji dolaze na pregled u ovu medicinsku ustanovu, kazao je Husić.

 

Načelnik Ajnadžić i generalni direktor Husić su također razgovarali o unapređenju dugogodišnje uspješne saradnje između Općine Centar i JU „Dom zdravlja KS“. Bilo je govora i o otvaranju dvije ambulante porodične medicine na Nahorevu i Bolničkoj ulici.

 

-U programu rada naše javne ustanove za ovu godinu smo planirali otvaranje ambulante porodične medicine za potrebe stanovništva područja Pionirske doline i Nahoreva. Također je u planu otvaranje zamjenske ambulante umjesto nekadašnje na Višnjiku. U Bolničkoj ulici u toku je izgradnja novog stambeno-poslovnog objekta u kojem će biti smještena ova zamjenska ambulanta kao i dio Centra za fizikalnu terapiju koji je sada smješten u Vrazovoj ulici. Također smo sa načelnikom Ajnadžićem razgovarali da centralni objekat iz Vrazove ulice uključimo u projekat povećanja energetske efikasnosti čime ćemo osim znatnih ušteda energije i smanjenja troškova napraviti bolje uslove za liječenje naših pacijenata i rad medicinskog osoblja, pojasnio je Husić.

 

Današnjem potpisivanju protokola također je bio prisutan i vijećnik Općinskog vijeća Centar Haris Mujanović, koji je uputio inicijativu za izdvajanje finansijskih sredstava iz budžeta Općine Centar za potrebe opremanja stomatološke ordinacije u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti