Početkom aprila biće održana manifestacija ''Pop Rock Centar 2018.“

U organizaciji Javne ustanove „Centar kulture i mladih“ i Udruženja muzičkih aktivnosti ''Art Forum'' u prostorijama kultnog FIS-a u srijedu 14. marta 2018. godine održana je press konferencija na kojoj su predstavljene aktivnosti oko organizacije muzičke manifestacije ''Pop Rock Centar 2018.'' Sam odabir lokacije za predstavljanje ovog projekta ima svoje simboličko značenje, jer je FIS nekada bio prva stanica mladim autorima i muzičkim grupama u njihovim karijerama nakon čega su slijedile Sloga i Dom mladih.

O predstojećoj manifestaciji i nastojanjima da pop rock scena ponovo dobije mjesto koje joj pripada u gradu i državi BiH govorila je Ismeta Dervoz, autor ideje za održavanje ove manifestacije i izvršna producentica Art Foruma.

 

– Sarajevo i Bosna i Hercegovina decenijama prošlog stoljeća su predstavljali centar u kojem je stasala čuvena sarajevska i BiH pop rock škola. Tadašnji pjevači i grupe su i danas vodeći u našoj zemlji i regionu, što je potvrda koliko se ozbiljno radilo na njihovoj afirmaciji i koji se značaj davao pop rock muzici. Danas smo svjedoci da ove podrške više nema. Zaboravili smo da novi mladi autori i izvođači moraju imati prostor u kojem će vježbati i gdje će se predstaviti, da moraju imati podršku društva i medija. U BiH postoje brojni talentirani mladi i kao što je neko nama nekada otvorio vrata, dao nam prve upute i smjernice i pružio pomoć, tako i mi imamo obavezu učiniti novu generaciju koja je nažalost danas nevidljiva.  Zbog toga smo svi okupljeni oko Art Foruma prošle godine predstavili ovu ideju Savjetu za kulturu Općine Centar. Koncert ćemo započeti nastupima ponovno okupljene grupe Čičak, a zatim će nastupati Kornelije Bato Kovač i Ismet Nuno Arnautalić iz Indexa, Seid Memić Vajta, Dragan Žerić Žera, naš izvanredni Amel Ćurić, Maja Tatić... To veče ćemo se uz muziku podsjetiti na najljepše pjesme ikada napisane na ovim prostorima: Indexa, Bijelog dugmeta, Teške industrije, Zdravka Čolića... Želimo da to bude veče sjećanja i poticaj da nastavimo koracima tih važnih i značajnih izvođača, objasnila je Dervoz.

 

Održavanje ove manifestacije finansijski je pomogla Općina Centar.

 

–Općina Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica prepoznaje dobre ideje i nastoji ih podržati, posebno inovativne ideje namijenjene mladima i koje promovišu kulturu i stvaralaštvo. Osim ove manifestacije naša lokalna zajednica također podržava i festivale poput Sarajevo Film Festival i MESS-a, te želimo da imamo muzički festival koji će podsjetiti na sarajevsku tradiciju pop rock scene i dobrih starih vremena po čemu smo bili prepoznatljivi i nadamo se da će ovaj festival narednih godina vratiti mladima prostor za razvijanje njihovog talenta, kazala je Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar.  

 

Kao jedan od organizatora ovog festivala je Centar kulture i mladih na čijem je čelu Senad Bostandžić.

 

– Meni je zadovoljstvo da kao osoba koja godinama piše za djecu i omladinu u ovoj sveopštoj poplavi kiča i šunda okrećemo jednu priču koja treba da preraste u tradiciju grada. Nadam se da će također mladi prepoznati mogućnosti koje pruža ovaj projekat i u budućnosti se pridružiti pop rock centru sa svojim idejama i muzičkim numerama, izjavio je Bostandžić.

 

Najavljeni koncert biće održan 5. aprila ove godine u Domu mladih sa početkom u 20 sati.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti