Nastavak podrške centrima za zdravo starenje

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar planirano je 35.000 KM kao podrška nesmetanom radu dva centra za zdravo starenje u ulicama Maršala Tita 12 i Muhameda Kantardžića 3 (zgrada Svjetlosti).

Tim povodom je potpisan protokol o realizaciji pomenutog granta Udruženju „Partnerstvo za javno zdravlje“, udruženju koje implementira razne projekte u pomenutim centrima. U ime ovog udruženja protokol je potpisala izvršna direktorica Sejdefa Bašić-Ćatić, koja se ovom prilikom zahvalila načelniku Općine Centar dr. Nedžadu Ajnadžiću i Općinskom  vijeću Centar na dosadašnjoj podršci radu ova dva centra.

 

-Sredstva koja je izdvojila Općina Centar biće iskorištena za realizaciju naših aktivnosti u ova dva centra, od čega bih izdvojila projekte poput preventivno-korektivne gimnastike za preko 100 naših članova koji svakodnevno vježbaju podijeljenih u nekoliko grupa, zatim imamo kreativne radionice koje uključuju slikanje, rad na aluminijskoj foliji, dekupaž, kao i kulinarske sekcije sa naglaskom na zdravoj ishrani, te horsku sekciju kao i planinarsku sekciju koja djeluje u Centru za zdravo starenje u Ulici Muhameda Kantardžića. Ove godine u saradnji sa Humanitarno karitativnom organizacijom „Kruh svetog Ante“ pokrećemo projekat da naši članovi volonterski obilaze starije osobe u stanju socijalne potrebe koji nisu u mogućnosti da dođu do naših centara. Pakete sa hranom i osnovnim higijenskim potrepštinama će osigurati pomenuta karitativna organizacija. Također organizujemo računarsku sekciju i učenje tri strana jezika njemački, engleski i španski jezik što je dokazano kao odlična prevencija u borbi protiv demencije i Alzheimerove bolesti, objasnila je Bašić-Ćatić nakon potpisivanja protokola.

 

Od aktivnosti koje se provode u ovim centrima za zdravo starenje potrebno je spomenuti organizaciju izleta njihovih članova, kao i razna druženja povodom državnih, međunarodnih i vjerskih praznika, pri čemu se poseban akcent daje obilježavanju Međunarodnog dana zdravlja i datuma koji se odnose na borbu protiv pušenja ili pojave dijabetesa, kao i datuma posvećenih zdravlju srca. U saradnji sa drugim nevladinim organizacijama u pomenutim centrima za njihove članove i goste budu organizovane manifestacije iz kulture, te njihovi članovi učestvuju u obilježavanju Dana Općine Centar od 2. do 9. maja.

 

Centar za zdravo starenje općina Centar i Stari Grad u Ulici Muhameda Kantardžića također finansijski pomaže i Općina Stari Grad.

 

Potpisivanju protokola je prisustvovao i Osmo Babić, savjetnik općinskog načelnika koji je ovom prilikom izjavio da je načelnik Ajnadžić izuzetno zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa udruženjem koje provodi projekte u centrima za zdravo starenje i stoga je odlučeno da se finansijska podrška Općine Centar nastavi.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti