Općina Centar odlučna u poboljšanju energetske efikasnosti i zaštite okoliša

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, vodi brojne aktivnosti na realizaciji opredjeljenja iz usvojene Politike energetske efikasnosti u ovoj lokalnoj zajednici.
Općina Centar odlučna u poboljšanju energetske efikasnosti i zaštite okoliša

U provedbi zacrtanih ciljeva aktivnosti  su usmjerene na štednju i povećanje energetske efikasnosti, kao i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu u procesima potrošnje energije, te promociju korištenja obnovljivih izvora i drugih netradicionalnih izvora energije sa niskim uticajem na životnu sredinu. Jedan od zacrtanih ciljeva je podizanje svijesti svih građana ove lokalne zajednice o pitanju energetske efikasnosti i ušteda energije.

 

Na inicijativu općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića vode se aktivnosti na snimanju postojećeg stanja kad su u pitanju stambeni objekti kolektivnog i individualnog stanovanja, objekti koji nemaju fasadu, ruševni objekti, vrsta energenata koje koriste domaćinstva za zagrijavanje...

 

S tim u vezi sačinjen je obrazac za evidenciju objekata koji je dostupan na web stranici Općine Centar: www.centar.ba (rubrika ''Mjesne zajednice'') i u svim mjesnim zajednicama u Centru, kako bi se prikupljali ovi podaci kao i podaci o divljim deponijama smeća, napuštenim neupotrebljivim vozilima i drugim činjenicama koje su bitne sa ekološkog i sa aspekta energetske efikasnosti. Stoga se mole građani za maksimalnu saradnju jer je u njihovom interesu i interesu lokalne zajednice da se sačini kvalitetna baza podataka za buduće projekte i aktivnosti.

 

Jedan od aktuelnih projekata Općine Centar vrijedan pažnje je utopljavanje stambenih zgrada i drugih javnih objekata, kao što su škole i vrtići, postavljanjem termo fasada koje Općina sufinansira iz njenog budžeta.

 

I ove godine raspisan je javni poziv upraviteljima stambenih zgrada kolektivnog stanovanja na području općine Centar da podnesu zahtjeve za sufinansiranje izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada za kolektivno stanovanje. Javni poziv je objavljen 26. februara 2018. godine i ostaje otvoren 45 dana. Za tu namjenu je u općinskom budžetu planirano 100.000 konvertibilnih maraka.

 

Podsjećamo da je Općinsko vijeće Centar na 7. redovnoj sjednici, održanoj 9. marta 2017. godine donijelo Odluku o sufinansiranju izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada kolektivnog stanovanja. Kod donošenja ove odluke imalo se u vidu da je sve veći broj zahtjeva građana za pružanje finansijske pomoći za utopljavanje stambenih zgrada kako bi došlo do uštede toplotne energije i ujedno do poboljšanja kvaliteta zraka. Odlukom je predviđeno da Općina zajedno sa etažnim vlasnicima stanova, a putem upravitelja, učestvuje u sufinansiranju postavljanja termo fasada, maksimalno do 50% od ukupne vrijednosti radova, a u skladu sa raspoloživim sredstvima.

 

Zahvaljujući pomenutoj odluci, u prošloj godini izvršeno je utopljavanje šest stambenih zgrada postavljanjem termo fasada, i to na adresama: Bolnička 50, Kaptol 28, Kalemova 38, Franca Lehara 13, Derebent 24-26 i Branilaca Sarajeva 4. Općina Centar je za ovaj projekt, koji ima za cilj povećanje energetske i ekološke efikasnosti te uljepšavanja centralne gradske općine, u prošloj godini izdvojila 110.185 KM.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti