Pomoć Vogošći i Olovu za sanaciju oštećenih saobraćajnica

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem nastavlja pružati finansijsku pomoć drugim općinama iz budžetskih sredstava namijenjenih za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća.

Tako je općinama Vogošća i Olovo dodijeljeno po 10 hiljada konvertibilnih maraka, a ugovore o dodjeli ovih grantova za sanaciju oštećenih putnih komunikacija sa načelnikom Ajnadžićem potpisali su načelnici pomenutih općina Edin Smajić i Đemal Memagić.

 

Prilikom susreta ovim povodom u ime načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, njegov savjetnik Mustafa Resić je kazao da Općina Centar nakon završetka agresije na našu zemlju želi pomoći susjednim i drugim lokalnim zajednicama u rješavanju problema nastalih usljed elementarnih nepogoda i prirodnih nesreća.

 

-Danas su to općine Vogošća i Olovo i Općina Centar će iz sredstava civilne zaštite nastaviti i dalje pomagati druge općine. Ova lokalna zajednica svake godine izdvoji 300.000 KM za pomoć općinama u oba entiteta da izvrše sanaciju i rekonstrukciju putnih komunikacija oštećenih tokom prirodnih i drugih nesreća. Osim ovih redovnih izdvajanja pomažemo i u slučaju velikih katastrofa kao što su bile poplave 2014. godine, kada je odlukom Općinskom vijeća izdvojeno pola miliona maraka općinama iz cijele BiH koje su bile pogođene poplavama, rekao je Resić.

 

Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Olovo Avdo Degirmendžić je zahvalio Općini Centar na doniranim sredstvima i naglasio da će ona biti upotrebljena za projekte sanacije putnih komunikacija Banja – Kovači i Solun – Glavično koje su oštećene prilikom velikih poplava 2014. godine i pojave klizišta.

 

-Općina Centar je bila prva koja nam je tada pomogla, na čemu smo veoma zahvalni, a ovo je nastavak naše dobre saradnje. Dio donacije ćemo utrošiti i za sufinansiranje troškova izgradnje skladišta za smještaj opreme službi zaštite i spašavanja, naglasio je Degirmendžić.

 

I načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je uputo riječi zahvalnosti Općini Centar na izdvojenim sredstvima koja će iskoristiti za sanaciju oštećene saobraćajnice u Ulici Kenana Brkanića.

 

-Općina Vogošća ima izuzetno dobru i kontinuiranu saradnju sa prijateljskom Općinom Centar kad je riječ o rješavanju krucijalnih problema naših građana, kao što su saobraćaj, ali i drugi razvojni projekti od interesa za dvije susjedne lokalne zajednice. Općina Centar je u dobroj finansijskoj situaciji, ali mnogo važnije od toga je njena opredijeljenost da pomaže drugima u cijeloj Bosni Hercegovini, što je za svaku pohvalu. Ovo je drugi projekt sanacije putne infrastrukture koji pomaže Općina Centar, a koji će biti od koristi za građane dvije susjedne općine. Hvala Općini Centar za pomoć i podršku i ostajemo u dobroj saradnji na dobrobit naših susjednih i prijateljskih lokalnih zajednica, kazao je načelnik Smajić.

 

Današnjem susretu predstavnika tri općine prisustvovao je i Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti