Vijesti

12.07.2016.
Ajnadžić u posjeti Roditeljskoj kući na Jezeru
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić će u srijedu, 13. jula 2016. godine u 12 sati posjetiti Roditeljsku kuću na Jezeru, čiju izgradnju je pomagala i Općina Centar. Tom prilikom će predsjedavajući Ajnadžić simboličnim poklonima obradovati mališane koji se liječe na Pedijatrijskoj klinici i sa roditeljima borave u Roditeljskoj kući.
11.07.2016.
Nova donacija Općine Centar za potrebe Psihijatrijske bolnice u Jagomiru
U prostorijama Javne ustanove „Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo“ u Jagomiru, u ponedjeljak 11. jula 2016. godine, organizovano je potpisivanje protokola o realizaciji granta ovoj javnoj ustanovi. Radi se o iznosu od 20.000 KM koje je Općina Centar izdvojila iz svog ovogodišnjeg budžeta za potrebe izgradnje lifta za pacijente i medicinsko osoblje u prostorijama ove bolnice.
11.07.2016.
Uređena zelena površina uz stepenište u Pruščakovoj ulici
Kako bi svojim građanima obezbijedila kvalitetnije uslove za život Općina Centar svake godine izdvaja značajna sredstva za ulaganje u komunalnu infrastrukturu. Poseban akcenat stavlja se na izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju manjih javnih i zelenih površina koje najčešće koriste najmlađi stanovnici općine Centar.
11.07.2016.
Predstavnici Općine Centar učestvovali u podjeli cvijeta „Sjećanja“
U znak sjećanja na nevino stradale u Srebrenici, Udruženje „Gračaničko keranje“, u ponedjeljak 11. jula 2016. godine, na dan obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici, ispred BBI centra i Katedrale Srca Isusova organizovalo je podjelu promotivnog materijala i cvijeta "Sjećanje" koji je postao simbol stradanja u Srebrenici.
11.07.2016.
Sutra proglašenje najuspješnijih farmera u 2015. godini
Kako bi stimulisala razvoj poljoprivredne proizvodnje, stočarstva i pčelarstva na svom području, Općina Centar duže od decenije nagrađuje najuspješnije farmere koji se bave uzgojem stoke i pčela na ruralnim područjima središnje sarajevske općine.
11.07.2016.
Obilježena 12. godišnjica od smrti generala Mirsada Sedića
U organizaciji Udruženja generala BiH u haremu Alipašine džamije u ponedjeljak 11. jula 2016. godine obilježena je 12. godišnjica od smrt generala Mirsada Sedića, koji je preminuo na današnji dan 2004. godine od posljedica srčanog udara.
08.07.2016.
Ozvaničen nastavak projekta gasifikacije naselja Kromolj
U naselju Kromolj, u petak 8. jula 2016. godine, u prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar, Sarajevogasa, te mnogobrojnih građana ozvaničen je nastavak gasifikacije ovog naselja. Projekat u vrijednosti od 200.000 KM finansiraju i realizuju zajedničkim sredstvima Općina Centar, Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) i firma Sarajevogas.
08.07.2016.
Kontinuirana briga Općine Centar o boračkoj populaciji
Imajući u vidu težak socijalni položaj boraca i njihovih porodica i nedovoljnu brigu šire društvene zajednice za njihove brojne probleme, Općina Centar dugi niz godina kao jedan od prioritetnih strateških ciljeva ima kontinuiranu brigu o boračkoj populaciji, najzaslužnijoj za današnju slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, i redovno svake godine iz svog budžeta izdvaja značajna sredstva kako bi im pružila potporu i razne vrste pomoći. Tako je u budžetu za 2016. godinu obezbijeđeno 617.600 KM za tu namjenu.
08.07.2016.
Ajnadžić obišao gradilište u Ulici Abdurahmana Muharemije
Na poziv građana predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa Nedžmijom Muhamedbegović iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar u petak 8. jula 2016. godine obišao gradilište u Ulici Abdurahmana Muharemije.
08.07.2016.
Okončana škola poduzetništva Općine Centar
Općina Centar Sarajevo je već šestu godinu zaredom, u saradnji sa Udruženjem „Idea“, realizirala Školu poduzetništva. Iz ovogodišnjeg općinskog budžeta za realizaciju ovog projekta izdvojeno je 3.500 maraka.
08.07.2016.
Općina Centar donirala 5.500 maraka Osnovnoj školi „Hasan Kikić“
Općina Centar Sarajevo jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja iz budžeta izdvaja finansijska sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području, iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem. Iz općinskog budžeta za 2016. godinu izdvojeno je 5.500 maraka Osnovnoj školi „Hasan Kikić“, čime je nastavljena dugogodišnja briga za unapređenje uslova rada u ovoj obrazovnoj ustanovi.
08.07.2016.
Danas javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna RP „Čobanija“
U prostorijama Mjesne zajednice „Skenderija-Podtekija“ (Skenderija 5) u petak 8. jula 2016. godine sa početkom u 16 i 30 sati bit će održana javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Regulacionog plana „Čobanija“.
07.07.2016.
Formiranje službe za zaštitu i spašavanje pri Udruženju „Sarajevo taxi“
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa Mustafom Resićem, savjetnikom načelnika Dževada Bećirevića i vijećnikom Velijom Katicom, u četvrtak, 7. jula 2016. godine posjetio sjedište Udruženja „Sarajevo taxi“ (Ulica Azize Šaćirbegović 96) gdje ih je ugostio predsjednik Udruženja Enver Suljagić sa saradnicima.
07.07.2016.
Tradicionalni Bajramski susreti u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca
Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca je u srijedu, 7. jula 2016. godine u prostorijama Udruženja upriličilo tradicionalne Bajramske susrete u povodu Ramazanskog bajrama.
07.07.2016.
Osnovnoj školi „Vladislav Skarić“ donirano 6.000 maraka za sanaciju fiskulturne sale
Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području.
07.07.2016.
Polaznici Likovne škole Centra za mlade posjetili umjetničku koloniju u Počitelju
Pod pokroviteljstvom Općine Centar, polaznici Likovne škole Centra za mlade na Gorici boravili su u jednodnevnoj posjeti Međunarodnoj umjetničkoj koloniji u Počitelju.
06.07.2016.
Delegacija Općine Centar položila cvijeće povodom Dana šehida
Povodom drugog dana Ramazanskog bajrama koji se u Bosni i Hercegovini obilježava i kao Dan šehida, predstavnici Općine Centar su u srijedu, 6. jula 2016. godine na spomen obilježju Kovači i na mezaru prvog predsjednika međunarodno priznate države BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića položili cvijeće i odali dužnu počast.
06.07.2016.
Općina Centar donirala 5.500 maraka Osnovnoj školi „Hasan Kaimija“
Općina Centar Sarajevo jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja iz budžeta izdvaja finansijska sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području, iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem.
05.07.2016.
Uređenje prilaznih puteva u ulicama Nahorevska i Patriotske lige
Odgovarajući na inicijativu građana, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa vijećnikom Velijom Katicom, u ponedjeljak, 4. jula 2016. godine, posjetio dvije lokacije u ulicama Nahorevska i Patriotske lige, gdje su im predstavljene inicijative za uređenje prilaza.
05.07.2016.
Volonteri Crvenog križa/krsta Općine Centar implementiraju projekat kućne njege
Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva godinama unazad stavlja među najprioritetnije aktivnosti.