Ajnadžić razgovarao sa stanovnicima Nahoreva

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa saradnicima u utorak 13. marta 2018. godine posjetio sjedište Mjesne zajednice „Nahorevo“ kako bi razgovarao sa stanovnicima o aktuelnim problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju, te projektima koji se realiziraju na tom području.

Podsjećamo, krajem prošle godine u nekadašnjoj Poljoprivrednoj zadruzi „Centar“ u Nahorevu otvorene su prostorije nove Mjesne zajednice „Nahorevo“. Nova mjesna zajednica je nastala razdvajanjem MZ „Pionirska dolina-Nahorevo“ na MZ „Pionirska dolina“ i MZ „Nahorevo“. Inicijativu za administrativno razdvajanje su podnijeli stanovnici Nahoreva putem Savjeta MZ, a Općinsko vijeće Centar je na 15. redovnoj sjednici održanoj 26. septembra 2017. godine usvojilo odluku o razdvajanju Mjesne zajednice „Pionirska dolina-Nahorevo“ na dvije pomenute mjesne zajednice.

 

Na početku sastanka prisutni stanovnici Nahoreva su još jednom izrazili zahvalnost izvršnoj i predstavničkoj vlasti Općine Centar zbog okončanja radova na izgradnji vodovoda koji je pušten u pogon prošlog mjeseca čime je riješen višedecenijski problem vodosnabdijevanja.

 

Stanovnici Nahoreva su između ostalog posebno istakli probleme neredovnog javnog prevoza kao i prevoza djece, pojavu novih slučajeva klizanja tla, probleme sa kanalizacionom mrežom, veliki broj pasa lutalica, probleme sa vodosnabdijevanjem u naseljima Radava i Alapi. Također od predstavnika Općine zatraženo je da se saniraju oštećene saobraćajnice, asfaltira i uredi krak koji bi spojio Nahorevo sa Nahorevskim brdima što bi uveliko olakšalo putnu komunikaciju lokalnom stanovništvu. Zatraženo je i postavljanje niša za kontejnere na nekoliko lokacija.

 

Načelnik Ajnadžić je izrazio spremnost lokalne zajednice da rješava probleme stanovnika, a u skladu sa finansijskim mogućnostima.

 

-Ova mjesna zajednica ima veliki potencijal kako za poljoprivredu tako i za turizam. U potpunosti razumijem vaše opravdano nezadovoljstvo zbog lošeg funkcioniranja javnog prevoza i želim vas obavijestiti da bez obzira što Općina nije nadležna za javni prevoz, u interesu građana mi ćemo učiniti sve da taj problem riješimo. Dogovorili smo da firma „Centrotrans“ pokrene prevoz građana svojim vozilima na linijama za Nahorevo, Kromolj-Poljine, Podhrastove i Soukbunar. Kada je u pitanju prevoz djece, Općina je izdvojila novac za tu namjenu, a škole imaju obavezu da provedu postupak odabira najpovoljnijeg ponuđača. Sa početkom rada asfaltnih baza, a to očekujemo sredinom aprila, počinjemo asfaltiranje puta prema Skakavcu do granice sa zaštićenim područjem, ali i sanaciju oštećenih saobraćajnica. Kada je u pitanju problem pasa lutalica, Općina je nabavila teretno motorno vozilo za transport napuštenih pasa na području Centra. U narednom periodu ćemo nastojati obezbijediti prostor za privremeni smještaj napuštenih pasa do iznalaženja konačnog rješenja od strane Vlade KS. Također želim vas obavijestiti da smo u fazi traženja rješenja za smještaj ambulante porodične medicine za stanovnike Nahoreva, a u fazi smo nabavke i mobilnog vozila koje će obilazi i pružati medicinske usluge starim i iznemoglim licima u njihovim domovima. U završnoj fazi je izrada potrebne dokumentacije za izvorište Uroševo vrelo odakle će naselja Radava i Alapi dobijati vodu, pojasnio je između ostalog Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti