Vijesti

21.06.2016.
Ajnadžić posjetio KSC Skenderija
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima, posjetio je Kulturno-sportski centar Skenderija gdje se susreo sa v.d. direktorom Amerom Kapom. Povod posjete bio je razgovor o nastavku saradnje Općine Centar i KSC Skenderija.
21.06.2016.
Održana konferencija „Poslovne vještine za budućnost“
U organizaciji Udruženja za razvoj i afirmaciju društva BNL (Building New Lives) u prostorijama Franjevačkog međunarodnog studentskog centra održana je konferencija pod nazivom „Poslovne vještine za budućnost/Business skills for the future“.
20.06.2016.
Obilježen Dan logoraša općina Centar i Stari Grad
U organizaciji Udruženja logoraša općina Centar i Stari Grad, 20. juna 2016. godine ispred Javne ustanove Psihijatrijska bolnica Jagomir polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast poginulim borcima i logorašima sa područja Nahoreva koji su ratne 1992. godine bili zatočeni u prostorijama ove bolnice.
20.06.2016.
Odata počast ubijenim borcima na Skakavcu
U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana općine Centar“, kod spomen-česme na lokalnom putu Nahorevo-Skakavac, položeno je cvijeće i odata počast za osam ubijenih pripadnika Armije RBiH koje su u junu 1992. godine agresorske snage zarobile i pogubile na putu prema Skakavcu, gdje su pronađena njihova spaljena tijela.
20.06.2016.
Okončan sportsko-animacijski program školsku 2015/2016. godinu
Tjelesna aktivnost kod djece utiče na zdravlje i predstavlja prevenciju razvoju rizičnih faktora prilikom odrastanja. Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti primaran u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj, kako sa zdravstvenog, tako i sa psihološkog aspekta, Općina Centar Sarajevo izdvojila je 28.000 KM za sportsko-animacijski program za djecu predškolskog uzrasta.
20.06.2016.
Prijava za projekat „Ljetna škola grafita“
JU „Centar za kulturu Sarajevo", pod pokroviteljstvom Općine Centar, tokom ljetnog raspusta organizuje za učenike osnovnih i srednjih škola „Ljetnu školu grafita“, koja će se realizirati tokom juna i jula 2016. godine.
17.06.2016.
Održana 50. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar
Redovna 50. sjednica Općinskog vijeća Centar održana je 16. juna 2016. godine. Zasjedanje je vodio dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća.
17.06.2016.
Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o problemu klizišta
Općinsko vijeće Centar održalo je 16. juna 2016. godine 13. tematsku sjednicu, a bila je posvećena problemu klizišta na području središnje sarajevske općine. Tematskom sjednicom je predsjedavao dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar.
17.06.2016.
Obilježena 23. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Safeta Zajke
U organizaciji Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ Kantona Sarajevo i Udruženja „Druga viteška motorizovana brigada“ Novi Grad, u haremu Alipašine džamije, 17. juna 2016. godine obilježena je 23. godišnjica od pogibije legendarnog komandanta 2. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH Safeta Zajke, koji je 17. juna 1993. godine na brdu Žuč poginuo prilikom izviđanja neprijateljskih položaja.
17.06.2016.
Udruženju za zaštitu tekovina borbe za BiH donirano 2.000 maraka
U okviru pružanja kontinuirane podrške boračkim udruženjima, Općina Centar je iz ovogodišnjeg budžeta donirala 2.000 KM Udruženju za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu, za finansiranje okruglog stola na temu „Obaveza je i čast braniti Bosnu i Hercegovinu“.
17.06.2016.
Predsjedavajućem Ajnadžiću prezentiran projekt Dnevna doza Sarajeva
U prostorijama SaGA produkcije, u Ulici Hakije Kulenovića 7 na Ciglanama, upriličena je za predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar dr. Nedžada Ajnadžića i vijećnike Esu Tucakovića i Ahmeda Gerina prezentacija projekta pod nazivom „Dnevna doza Sarajeva“.
17.06.2016.
Podrška organizaciji 12. malonogometnog turnira ''Alija Izetbegović''
U kabinetu pomoćnika načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar Đulage Hamze, 14. juna 2016. godine, organizovano je potpisivanje protokola o realizaciji granta iz budžeta Općine Centar Udruženju demobilisanih boraca općine Vogošća. Sredstva u iznosu od 2.000 KM su namijenjena za organizaciju međunarodnog malonogometnog turnira povodom obilježavanja godišnjice smrti prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića. U ime Općine Centar protokol je potpisao načelnik Dževad Bećirević, a u ime pomenutog udruženja predsjednik Sabahudin Ramić.
16.06.2016.
In memoriam
Emira Macanović
Općina Centar je ostala bez svoje cijenjene članice kolektiva– Emire Macanović, pomoćnice načelnika za opću upravu, koja je preminula 15. juna 2016. godine u 52. godini života.
16.06.2016.
Zahvalnice Centra za zdravo starenje volonterima i donatorima
U prepunim prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar Sarajevo (Maršala Tita 12), 15. juna 2016. godine, svečano je obilježeno pet mjeseci od otvaranja Centra. Tom prilikom je menadžment Centra za zdravo starenje dodijelio zahvalnice voditeljima sekcija, donatorima i prijateljima Centra, a članovi sekcija upriličili su izložbu radova nastalih tokom proteklog perioda. Druženje koje je proteklo u dobrom raspoloženju, uz muziku, pjesmu i ples, samo je primjer dobre prakse Centra koji za cilj ima poboljšanje kvaliteta života osoba treće životne dobi i njihove socijalne uključenosti u zajednicu.
16.06.2016.
Općina Centar nastavlja pružati pomoć porodicama poginulih pripadnika policijskog odreda Bosna
U ime načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, njegov pomoćnik za boračko-invalidsku zaštitu Đulaga Hamza ugostio je Željka Panića, generalnog sekretara Udruženja veterana odreda policije „Bosna“. Povod posjete bio je uručivanje protokola o realizaciji granta u iznosu od 5.000 KM koji je iz budžeta Općine Centar dodijeljen pomenutom Udruženju.
16.06.2016.
Javni poziv za sufinansiranje sanacije zajedničkih dijelova stambenih zgrada
Općina Centar je, u skladu sa odlukom Općinskog vijeća, raspisala javni poziv za sufinansiranje sanacije zajedničkih dijelova stambenih zgrada kolektivnog stanovanja, za socijalno ugrožene građane sa područja središnje sarajevske općine u 2016. godini. Poziv je objavljen 16. juna 2016. godine u dnevnom listu ''Oslobođenje'' i na web stranici Općine Centar: www.centar.ba (rubrika ''Konkursi i oglasi'') i ostaje otvoren 30 dana.
16.06.2016.
Održana javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja Općine Centar
U velikoj sali Općine Centar održana je 14. juna 2016. godine javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja Općine Centar za period od 2016. do 2022. godine. Općinsko vijeće Centar je na 49. redovnoj sjednici, održanoj 31. maja 2016. godine, utvrdilo nacrt ovog strateškog dokumenta i uputilo ga u javnu raspravu u trajanju od 25 dana. Učešće u javnoj raspravi su uzeli predstavnici službi Općine Centar, mjesnih zajednica u Centru, stranke koje participiraju u radu Općinskog vijeća Centar, komisije Općinskog vijeća Centar, kao i nevladin sektor i svi zainteresirani građani.
16.06.2016.
Udruženju porodica šehida i poginulih boraca KS Općina donirala 2.000 maraka
U ime načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, njegov pomoćnik za boračko-invalidsku zaštitu Đulaga Hamza ugostio je Bahriju Kitušu, predsjednicu Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Kantona Sarajevo. Povod posjete bio je uručivanje protokola o realizaciji granta u iznosu od 2.000 KM koji je iz budžeta Općine Centar dodijeljen pomenutom Udruženju.
15.06.2016.
Projekat izgradnje džamije na Kromolju
Na inicijativu Savjeta Mjesne zajednice „Betanija-Šip“, održan je 15. juna 2016. godine na lokalitetu buduće džamije na Kromolju (preko puta objekta u Ulici Kromolj 104) sastanak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar, Islamske zajednice u BIH i lokalnih žitelja. Povod sastanka je najava izgradnje ovog vjerskog objekta.
15.06.2016.
Manifestaciju „Igman 2016“ Općina Centar podržala sa 5.000 KM
U ime načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, njegov pomoćnik za boračko-invalidsku zaštitu Đulaga Hamza ugostio je 14. juna 2016. godine direktora Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida (Fond memorijala) Nurudina Džihu.