Otvoren Spomen-park Suade Dilberović

U prisustvu velikog broja građana, prijatelja, članova akademske zajednice, studenata, te predstavnika vlasti u srijedu, 9. maja 2018. godine upriličeno je svečano otvorenje Spomen-parka Suade Dilberović - u sklopu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Spomen-ploču Suadi Dilberović otkrili su Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića i dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga.

Općina Centar je iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojila 15.000 KM za izgradnju Spomen parka studentici Suadi Dilberović koja je poginula na Vrbanja mostu od snajperskog metka tokom antiratnih demonstracija koje su organizovane 5. aprila 1992. godine. Nekoliko minuta kasnije poginula je i Olga Sučić, službenica Skupštine RBiH. Zajedno su učestvovale u demonstracijama za mir, na kojima su građani Sarajeva tražili od agresorskih snaga da uklone barikade i da se povuku. Nekoliko desetina hiljada ljudi je tražilo da se spriječi rat i da se suprotstavi već spremnoj agresiji na nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

 

Suada Dilberović, rođena Dubrovčanka, kao studentica pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu, ubijena je u 24. godini života, dok je Olga Sučić, majka dvoje djece i službenica Skupštine BiH imala 34 godine u trenutku pogibije na tadašnjem mostu Vrbanja. Ovim napadom na građane Sarajeva i smrću Suade i Olge zvanično je započela opsada Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca ili ukupno 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji. Tokom opsade ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, od čega 1.601 dijete.

 

Idejno rješenje uređenja parka uradili su nastavnici Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a park je uređen sa odgovarajućim hortikulturnim elementima, smart-klupama i fontanom na prostoru kod amfiteatara fakulteta. Spomen-park će služiti kao mjesto u kojem će studenti boraviti i kvalitetno provoditi vrijeme, te prije svega čuvati sjećanje na Suadu Dilberović.

 

Dekanesa Čavaljuga je istakla da je spomen park  izgrađen kako bi čuvao sjećanje na doktoricu Suadu Dilberović.

 

-Velika mi je čast i odgovornost da vam se obratim u momentu posebnog odavanja počasti našoj kolegici doktorici medicine Suadi Dilberović i sjećanja na njenu žrtvu koja je proizašla iz osjećaja časne dužnosti i patriotizma prema našem gradu Sarajevu. Doktorica Dilberović je imala hrabrost, ponos, odlučnost, nesebičnost i osjećaj dužnosti prema sredini u kojoj je studirala i živjela, našem Sarajevu, da se u prvim redovima suprotstavi zlu, mržnji, šovinizmu, nacionalnizmu i da korača prema ljubavi, čovječnosti, međusobnom uvažavanju i razumijevanju, kazala je Čavaljuga, te izrazila zahvalnost Općini Centar na donaciji koja je omogućila da se ovaj park izgradi kao i kolegama sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na izradi idejnog rješenja.

 

Savjetnik Resić je naglasio da ideja antifašizma nikad ne umire, kao što ne smije ni naše sjećanje na Suadu Dillberović.

 

-Želim izraziti radost ovog trenutka, bez obzira što su sjećanja tužne prirode. Na ovaj veliki Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom kazujemo kako ideja antifašizma nikada ne umire. Vaša kolegica Suada Dilberović se idejom slobode izdigla iznad Hipokratove zakletve. U najtežim vremenima opsade Sarajeva naši ljekari su spasili na hiljade života. Neka nas prate ideali pravde, ideali naše doktorice Dilberović i neka zauvijek živi u našim sjećanjima, dodao je Resić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti