Učenici osnovnih škola posjetili Tunel spasa

Posjetom Ratnom tunelu spasa Dobrinja-Butmir 534 učenika devetih razreda jedanaest osnovnih škola sa područja središnje sarajevske općine pridružilo se obilježavanju Dana Općine Centar.

Prva grupa u kojoj su bili učenici osnovnih škola „Alija Nametak“, Isak Samokovlija“, „Musa Ćazim Ćatić“, „Hasan Kikić“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ i „Nafija Sarajlić“ posjetila je Tunel spasa 7. maja 2018. godine, a druga grupa učenika iz škola „Katolički školski centar“, „Hasan Kaimija“,  „Vladislav Skarić“, „Silvije Strahimir Kranjčević“ i „Safvet-beg Bašagić“ 9. maja.

 

Osnovci su obišli dio Tunela i muzejsku postavku, pogledali kratki dokumentarni film „Tunel - Tajna opsada Sarajeva“  te saslušali predavanje o ratnim dešavanjima u našem gradu.

 

Sarajevski ratni tunel spasa napravljen je 1993. godine ispod aerodromske piste i povezivao je naselja Dobrinju i Butmir i bio je jedina komunikacija između opkoljenoga grada i ostatka svijeta. Tunel je tokom opsade odigrao najvažniju ulogu u opstanku, prehrani stanovnika i odbrani grada i svjedoči o nevjerovatnoj borbi za odbranu Sarajeva i volji za životom. U tunelu, koji je dug oko 720 metara, a visok između 1,5 i 1,8 metara, postavljene su tokom 1994. godine tračnice po kojima su išla niska kolica, što je povećalo protok robe i ljudi.

 

Obilazak Tunela spasa za učenike osnovnih škola organizovala je Općina Centar u saradnji sa Jedinstvenom organizacijom boraca „Unija veterana općine Centar“.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti