[FOTO] 80 porodilja iz Centra dobilo jednokratne novčane pomoći

U nastavku projekta podjele jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, u prostorijama Centra za zdravo starenje u Ulici Maršala Tita 12 je u utorak, 8. maja 2018. godine upriličena dodjela pomoći za 80 porodilja - stanovnica središnje sarajevske općine.

Ovom prilikom su 64 porodilje dobile po 300 KM po osnovu rođenja prvog i drugog djeteta, njih sedam po 500 KM po osnovu rođenja trećeg djeteta, pet porodilja po 1.000 KM po osnovu rođenja četvrtog i svakog narednog djeteta, dok su četiri naše sugrađanke koje su rodile blizance dobile po 450 konvertibilnih maraka. Jednokratne novčane pomoći porodiljama su uručili načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić.

 

Riječ je o projektu Općine Centar kojeg od 2013. godine provodi Služba za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica sa ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire i ujedno predstavlja finansijsku potporu porodicama za opremanje novorođenčadi.

 

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za jednokratne novčane pomoći porodiljama obezbijeđeno je 150.000 KM.

 

Predsjedavajuća Karačić je čestitala roditeljski status majkama i očevima, te istakla da će Općinsko vijeće i u narednom periodu snažno podržavati ovakve aktivnosti.

 

Čestitkama se pridružio i načelnik Ajnadžić naglasivši da će Općina Centar nastaviti trend povećanja izdvajanja finansijskih sredstava za ovu namjenu.

 

-Općina Centar želi služiti vama. Ovakvi susreti su prilika da razgovaramo, da čujemo vaše stavove i da ostvarujemo naš zajednički interes. Moja želja je da svi oni koji žele biti očevi i majke to i postanu. Moramo priznati da postoje i oni koji to žele, ali to nažalost ne mogu. Općina je u prošloj godini započela sa realizacijom pilot projekta sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje. Zahvaljujući tom projektu rođene su četiri bebe. U proteklom periodu radili smo Izmjene pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama, a novina u odnosu na raniji period je izdvajanje novčanih sredstava porodiljama koje rode blizance ili trojke. U ovo teško vrijeme kada ničega nema dovoljno neizmjerna je hrabrost posvetiti se odgoju i vaspitanju djece, stoga imate moje duboko poštovanje, istakao je Ajnadžić.

 

Jedna od dobitnica pomoći je Amra Sirbubalo, stanovnica općine Centar koja je dobila blizance.

 

-Koristim priliku da se zahvalim Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na ovoj izuzetno značajnoj pomoći. Ja sam majka blizanaca, djevojčice Merjem i dječaka Amara, kazala je Sirbubalo.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti