Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i dan sjećanja na ubijenu djecu

Na lokalitetu Spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u Velikom parku u srijedu, 9. maja 2018. godine obilježen je Dan pobjede nad fašizmom i dan sjećanja na ubijenu djecu održavanjem manifestacije pod nazivom „A bili su samo djeca“.

Organizator manifestacije je Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Manifestaciji su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, članovi Udruženja, predstavnici političkih stranaka, te nekoliko stotina učenika iz osnovnih i srednjih škola kao i vrtića sa područja Kantona Sarajevo. U ime Općine Centar manifestaciji su prisustvovali načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, njen zamjenik Mustafa Mulić, sekretar Općine Jasna Beba, savjetnici načelnika Jasmin Gerin, Mustafa Resić i Osmo Babić, te vijećnici Benjamin Isović, Samir Fazlić, Dževad Topić, Sonja Akšamija i Ahmed Gerin.

 

Nakon intoniranja državne himne, prisutnima se obratio predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine Fikret Grabovica naglasivši da svi zajedno moramo raditi na tome da se zlo nikada ne ponovi.

 

-Ponovo se nalazimo na mjestu koje znači bol, na mjestu koje uvijek nanovo izaziva nevjericu, na mjestu koje naređuje nezaborav. Svake godine iznova pripremam ovaj govor i svake godine iznova otkrivam nemoć riječi spram strašnog razloga našeg susreta ovdje. Ali sam potpuno svjestan da bi neizbježno gledanje u prošlost bilo bez smisla i svrhe, bez upute i istinske počasti, ako ne bi bilo jasnog pogleda ka budućnosti, ka ovoj divnoj djeci oko nas. Obraćam se tim novim ljudima koji trebaju poruku izniklu iz naše patnje, obraćam se pokoljenjima koja dolaze i bez sumnje, zaslužuju sretne sudbine i iskrenu nadu da je ovaj neshvatljivi zločin, zločin nad svim mogućim zločinima, ovaj monstruozni djecocid posljednji na svijetu. Ljudi, pogledajte ovu tačku na Zemlji, ovo napaćeno Sarajevo, ove stubove koji se okreću do u beskraj, ova imena naše djece duboko urezana u naše sjećanje i savjest cijelog dunjaluka. Pa zar je moguće da to nije dovoljno? Ipak, nadamo se, radimo na tome i potpuno smo ubijeđeni da je progres ljudskog roda uslovljen ukidanjem dječije patnje. To je imperativ i nikada nećemo prestati ukazivati na to, poručio je Grabovica.

 

Načelnik Ajnadžić je kazao da je Dan pobjede nad fašizmom izuzetno značajan dan za sve nas.

 

-9. maj je prilika da se svi zajedno prisjetimo antifašista koji su se žrtvovali za slobodu, mir i međusobno uvažavanje i toleranciju. Na ovaj dan koji je istovremeno i Dan Europe izražavamo opredijeljenost za pridruživanje porodici europskih naroda kojoj smo oduvijek pripadali. Zbog toga je danas, više nego ikad, potrebno da se udružimo u razumijevanju i međusobnoj podršci kako bi očuvali vrijednosti koje nosi velika europska porodica, ali i prevazišli poteškoće koje nas očekuju na putu ka Europskoj uniji, naglasio je Ajnadžić.

 

U nastavku manifestacije Benjamin Isović, poznati sarajevski kulturni radnik recitovao je emotivne poetske numere zbog kojih su mnogi zaplakali, a hor mališana sarajevskih osnovnih škola sa solistom otpjevao je muzičku numeru „Sva bol svijeta“.

 

Na kraju manifestacije delegacije i građani su položili cvijeće i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast za mališane koji su ubijeni tokom opsade Sarajeva.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti