[FOTO] Novi zabavno-rekreativni park na Soukbunaru

Povodom Dana Općine Centar i godišnjice formiranja Odreda teritorijalne odbrane „Soukbunar“, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić su u utorak 8. maja 2018. godine na mjestu nekadašnjeg vodovodnog rezervoara na Soukbunaru ozvaničili završetak prve faze uređenja zelene površine koju finansira Općina Centar.

Načelnik Ajnadžić je svoje obraćanje započeo čestitkom prisutnima za Dane Općine Centar i ove lokalne zajednice.

 

– Prije svega obraćam se našoj djeci sa porukom da sve što uradimo je za vaš interes kako bi dobili prostor za izgradnju sretnijeg djetinjstva u kojem se imate gdje igrati, družiti i učiti strane jezike. U završnoj fazi je zabavno-rekreativni park gdje svako od vas ima obavezu da zasadi jednu ružu i o njoj brine. Učinit ćemo sve da u narednoj fazi uređenja ovog prostora napravimo sportsku plohu. Također smo napravili zakonske preduslove da se može razvijati infrastruktura na ovom području konkretno na Vranjačama, području oko Mjesne zajednice „Soukbunar“, kompletnu Ulicu Urijan Dedinu kao i Bosut. Želim da budete bolji građani općine Centar nego što smo mi to danas, kazao je načelnik Ajnadžić.

 

Uz čestitke za obilježavanje herojskih dana odbrane grada Sarajeva, općine Centar i države BiH predsjedavajuća Karačić je kazala da joj je velika čast što danas najmlađim stanovnicima Soukbunara imaju priliku predati na upotrebu novu uređenu zelenu površinu.

 

-Sretna sam posebno zbog činjenice da to radimo na dan kada obilježavamo godišnjicu formiranja Odreda Soukbunar i kada se prisjećamo svojih poginulih boraca. Isto tako, osim ovog sjećanja gledamo u ovu djecu koja su danas sa nama i koja predstavljaju našu budućnost. Želimo da vam ustupimo što više ovakvih igrališta na korištenje gdje ćete graditi svoju sretniju budućnost i kvalitetniji život, poručila je prisutnima Karačić.

 

Kakvo je stanje ovog lokaliteta bilo prije nego što je Općina Centar započela sa njegovim uređenjem opisao je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice „Soukbunar“ Eso Tucaković.

 

–Nekada je ovdje bilo zapušteno područje od sedam dunuma površine sa divljim rastinjem i puno smeća, što je predstavljalo najgori dio naše mjesne zajednice. Općina Centar je od komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ za ovaj lokalitet uspjela dobiti pravo raspolaganja na duži vremenski period i uložiti finansijska sredstva, tako da danas ovdje imamo najuređeniji dio naše mjesne zajednice. Ovaj projekat planiramo nastaviti sa izgradnjom multifunkcionalne sportske i šahovske plohe kao i uređenja zelenih površina gdje će najmlađi sugrađani moći lijepo provesti svoje slobodno vrijeme, kazao je Tucaković.

 

U ovoj fazi realizacije ovog projekta urađeno je ograđivanje prostora nekadašnjeg starog vodovodnog rezervoara, poravnanje velikih neravnina i izgradnja dvije kućice sa klupama za sjedenje. U oktobru prošle godine otvoreno je novo dječije igralište „Ciciban“ na ovom lokalitetu u Ulici Soukbunar između brojeva 195 i 197. 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti