Obilježen Dan osnivanja Odreda „Soukbunar“

Centralna manifestacija povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Odreda teritorijalne odbrane „Soukbunar“ održana je u utorak 8. maja 2018. godine pored spomen-obilježja „Debelo brdo“ u Trebevićkoj ulici.

Obilježavanje godišnjice ovog odreda čiji su borci dali ogroman doprinos u odbrani Sarajeva i BiH se kao i svake godine se održava u okviru Dana Općine Centar.  Manifestaciji su prisustvovali stanovnici Soukbunara, općinski vijećnici, predstavnici boračkih organizacija iz Centra, te učenici osnovnih škola „Hasan Kaimija“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ i „Vladislav Skarić“, kao i članovi izviđačkog odreda „Zelene beretke“ iz Vogošće.

 

U ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića prisutnima se obratio njegov savjetnik za investicije Mustafa Resić.

 

–Treba se stalno prisjećati vremena i ponavljati mladima koliki doprinos u odbrani grada i države BiH je dala ova mjesna zajednica, čiji hrabri branitelji su držali jednu od najtežih ratnih linija ne samo u Sarajevu nego i u cijeloj našoj državi. Svi ovdje prisutni koji su bili na prvim linijama odbrane Sarajeva su morali braniti svoj grad od udara neprijatelja sa više strana. Valja ponoviti da Sarajevo prvi put u svojoj hiljadugodišnjoj historiji, zahvaljujući vama i onih kojih nema, nije pokoreno,  prvi put agresor nije ušao u Sarajevo. Udružimo naše znanje da naša plemenita Bosna i Hercegovina bude što prije u društvu evropskih naroda. Vjerujem da će mladi ljudi svojim znanjem iznijeti teret razvoja ove države, kazao je Resić.

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić je čestitala Dan Općine Centar i Odreda Soukbunar.

 

–Drago mi je da smo danas ovdje u velikom broju, jer su ovo mjesta sjećanja i najdubljeg poštovanja prema borcima koji su dali živote za odbranu općine, grada i države BiH. Ova imena, njih 106, uklesanih u kamen ovog spomen-obilježja govore da ovaj grad nikada neće pasti. Svake godine se sa ponosom ovdje okupljamo i sjećamo naše hrabre borbe za slobodu, izjavila je Karačić.

 

Prisutnima su se također obratili i Enez Haskić Zela, predsjednik Mjesnog odbora Jedinstvene organizacije boraca Soukbunar, Nedžad Branković, nekadašnji premijer FBiH i bivši pripadnik Odreda Soukbunar, kao i Almir Šegalo, predsjednik Udruženja maloljetnih boraca općine Centar.

 

Svoj doprinos obilježavanju formiranja Odreda „Soukbunar“ su dali i učenici pomenute tri osnovne škole iz Centra koji su, osim svojim prisustvom na manifestaciji, također pročitali tri najbolja literarna rada na temu Dana Općine Centar i Odreda „Soukbunar“: Mona Omeragić (OŠ „Vladislav Skarić“), Nejla Karić (OŠ „Hasan Kaimija“) i Ena Selimović (OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“). Tokom trajanja centralne manifestacije za podršku u radu, razvijanju i jačanju obilježavanja godišnjice formiranja Odreda Soukbunar zahvalnica je, u ime JOB „Unija veterana“ Mjesni odred Soukbunar, uručena Asimu Memiševiću.

 

Prije centralne manifestacije u Trebevićkoj ulici, u okviru obilježavanja godišnjice formiranja Odreda Soukbunar, odigrana je prijateljska malonogometna utakmica osnovaca na igralištu na Soukbunaru, održan je historijski čas u prostorijama Mjesne zajednice „Soukbunar“ te je također položeno cvijeće i odata dužna počast poginulim pripadnicima ovog Odreda ispred spomen-obilježja koje je izgrađeno u dvorištu ove mjesne zajednice.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti