Vijesti

12.10.2016.
Započeli radovi na sanaciji klizišta u Stolačkoj ulici
Tokom prošle sedmice radnici firme „Grakop“ iz Kiseljaka, odabrani putem javnog poziva kao najpovoljniji izvođač radova, započeli su sanaciju klizišta u Ulici Stolačka između brojeva 19, 21, 32 i 40. Radovi se izvode na osnovu ugovora kojeg je u ime Općine Centar potpisao načelnik Dževad Bećirević sa direktoricom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljanom Pelidija. Pomenutim ugovorom, osim sanacije klizišta u Stolačkoj ulici, predviđena je i sanacija temelja objekta na adresi Soukbunar 14.
12.10.2016.
U toku obnova oštećenih ploča u Titovoj ulici
Radnici građevinske firme „Sela“, u utorak 11. oktobra 2016. godine, započeli su radove na sanaciji oštećenih ploča u Titovoj ulici na dijelu od spomen-obilježja „Vječna vatra“ do BBI centra. Za sanaciju ploča na pomenutoj lokaciji Općina Centar je iz budžeta izdvojila 14.584 KM.
12.10.2016.
Obuka za osnovce o postupanju u slučaju požara
Imajući u vidu značajan prošlogodišnji odziv i pozitivne kritike javnosti, učenika i nastavnog osoblja u osnovnim školama, Služba za civilnu zaštitu Općine Centar će, u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom ''Bjelave'' i ove školske godine organizovati obuku o načinu postupanja u slučaju pojave požara ili druge nesreće u stanu, školi, javnom prevozu, na izletu, stadionu...
12.10.2016.
Općina Centar podržala Udruženje „Art grupa“ sa 2.000 KM
Udruženje “Art grupa” pokrenulo je projekat „Centar za dizajn-edukacija iz oblasti softwarea za grafički dizajn“, u okviru kojeg će se realizovati nova metodologija edukacije iz oblasti kreativnih industrija, koja je definisana na principima tržišta rada. Također, unaprijediti će se potencijal i pružiti znanje mladima općine Centar iz oblasti softwarea za grafički i industrijski dizajn.
11.10.2016.
Završena rekonstrukcija kanalizacije u Ulici Dejzina Bikića
Radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ završili su rekonstrukciju separatne kanalizacione mreže u Ulici Dejzina Bikića 19-39 na Šipu. Projekt je finansirala Općina Centar koja je za tu namjenu iz budžeta izdvojila 241,879,53 maraka.
11.10.2016.
Okončana sanacija ploča na pješačkoj stazi ispred kina „Meeting Point“
Općina Centar Sarajevo nastavila je trend ulaganja značajnih finansijskih sredstava u komunalnu infrastrukturu. Tako su stanovnici iz Ulice Hamdije Kreševljakovića, ali i svi građani koji posjećuju kino „Meeting Point“, te obližnje objekte, dobili novu pristupnu stazu ispred kina. Vrijednost izvedenih radova je 6.662,15 KM.
11.10.2016.
Uređene zelene površine u Ulici Jezero 5
Kako bi svojim građanima obezbijedila kvalitetnije uslove za život Općina Centar svake godine izdvaja značajna sredstva za ulaganje u komunalnu infrastrukturu. Poseban akcenat stavlja se na izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju manjih javnih i zelenih površina koje najčešće koriste najmlađi stanovnici općine Centar.
11.10.2016.
Općina Centar podržala Udruženje „Centar za kulturu dijaloga“ sa 3.000 KM
Udruženje “Centar za kulturu dijaloga” pokrenulo je projekat „Počinitelji i žrtve krivičnih djela su naša djeca – spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prestupništvo“, u okviru kojeg će se doprinijeti trajnoj socijalnoj uključenosti mladih u sve sfere društvenog života. Na ovaj način mladi će biti upoznati o značaju prevencije vršnjačkog i porodičnog nasilja i maloljetničkog prestupništva.
10.10.2016.
Obilježena 24. godišnjica masakra u Tahtali sokaku na Bjelavama
U Ulici Tahtali sokak kod broja 10 na Bjelavama (bivša ulica Jelene Vitas) na današnji dan prije 24 godine od granate ispaljene sa agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva poginulo je naših šest sugrađana od kojih troje djece, a tri osobe su ranjene. U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. u ponedjeljak 10. oktobra 2016. godine, obilježena je 24. godišnjica pogibije naših sugrađanina na ovom lokalitetu.
10.10.2016.
Nastavak redovnog održavanja saobraćajnica u Centru
Tokom proteklog perioda radnici građevinske firme „Grakop“ su okončali radove na nekoliko lokacija u središnjoj sarajevskoj općini koje su izvodili na osnovu ugovora sa Općinom Centar o izgradnji, rekonstrukciji i redovnom održavanju lokalnih i nekategorisanih cesta na području Centra u 2016. godini. Ugovor o redovnom održavanju cesta u Centru su potpisali načelnik Općine Dževad Bećirević, kao investitor, i Šukrija Melezović, direktor firme „Grakop“, u ime izvođača radova. Za tu namjenu je iz budžeta Općine Centar izdvojeno 55.051 KM.
10.10.2016.
Besplatne užine za 447 osnovaca sa područja općine Centar
U budžetu Općine Centar Sarajevo za 2016. godinu obezbijeđeno je 85.000 maraka za nabavku đačkih užina za učenike osnovnih škola čije su porodice slabijeg imovinskog stanja. Projekt se realizira putem općinske Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica. Kao i prethodnih godina, osim učenika 11 osnovnih škola sa područja središnje sarajevske općine, besplatne đačke užine imaju i djeca iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju djece i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor".
10.10.2016.
Općina Centar podržala Udruženje „Prosperitet Roma“ sa 1.500 KM
Udruženje „Prosperitet Roma“ pokrenulo je projekat „Stop prošnji i podizanju svijesti Roma u zdravstvu“, s ciljem zajedničke edukacija policije, socijalnih službi i udruženja kako bi se pomoglo djeci sa ulica koja prose. Pored toga, cilj je i animiranje institucija da svojim programima i budžetima podrže projekte koji idu u smjeru sprečavanja prošnje romske djece.
07.10.2016.
Uskoro završetak rekonstrukcije Ulice Mandžina donja
Krajem prošlog mjeseca radnici građevinskog preduzeća „Bosman“, na osnovu potpisanog ugovora za izvođenje radova sa Općinom Centar, započeli su sanaciju Ulice Mandžina donja između brojeva 1 i 23 (Mjesna zajednica „Bardakčije“). Finansijer projekta je Općina Centar koja je za ovu namjenu u svom budžetu obezbijedila gotovo 75.000 KM, dok je za nadzor zadužena firma „Coning“ iz Sarajeva.
07.10.2016.
Pri kraju uspostava sistema obavještavanja i uzbunjivanja građana općine Centar u slučaju prirodnih i drugih nesreća
Služba za civilnu zaštitu Općine Centar uspješno završava uspostavu Sistema za uzbunjivanje i obavještavanje građana središnje sarajevske općine u slučaju prirodnih i drugih nesreća (SOUG). Nakon provedene tenderske procedure izabrani ponuđač za nabavku i ugradnju sirenske opreme firma MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo već je instalirala veći dio sistema, preostalo je još samo postavljanje sirenskog armirano-betonskog stuba u krugu Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“. Obuka za rukovanje i završetak svih radova očekuje se do kraja oktobra, kada će sistem zvanično biti pušten u rad. Za ovaj projekt iz budžetskih sredstava Općine Centar namijenjenih za zaštitu i spašavanje izdvojeno je 218.598 maraka.
07.10.2016.
Općina Centar podržala projekat Udruženja „Studenata Pravnog fakulteta“ sa 2.000KM
Udruženje „Studenata Pravnog fakulteta u Sarajevu“ pokrenulo je projekat pod nazivom „Značaj obrazovanja u promociji rodne ravnopravnosti“.
07.10.2016.
Završni dan dječijeg festivala „Hajde svijete budi dijete“
U okviru Dječije nedjelje na sceni u Jelićevoj pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, a u organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu Sarajevo, od 3. do 7. oktobra održan je tradicionalni, deveti po redu dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“. Uz generalno pokroviteljstvo Općine Centar, koja je osnivač Javne ustanove „Centar za kulturu“, ovaj dječiji festival su pomogli Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad.
06.10.2016.
Uskoro početak radova na sanaciji klizišta u Ulici Mehmeda Spahe
Pojava klizišta na području općine Centar u posljednjoj deceniji sve je učestalija čime je ugrožena sigurnost građana. Središnja sarajevska Općina posvećuje posebnu pažnju rješavanju ovog problema kako bi sigurnost građana podigla na najviši mogući stepen. Naime, Općina Centar Sarajevo kao investitor projekta je obezbijedila u svom budžetu 37.655 KM za sanaciju klizišta u Ulici Mehmeda Spahe kod broja 8 (Mjesna zajednica „Trg oslobođenja-Centar“), dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao realizator i nadzor ovog projekta, završio kompletnu proceduru i potpisao ugovor sa izvođačem radova.
06.10.2016.
U toku izgradnja niša za kontejnere u Centru
Na području općine Centar Sarajevo i u ovoj godini realizira se projekt izgradnje natkrivenih niša za kontejnere za odlaganje otpada. Na osnovu ugovora koji je u ime Općine Centar Sarajevo potpisao načelnik Dževad Bećirević sa direktorom Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“ Selimom Babićem, u toku je izgradnja niša za kontejnere na više lokacija na području Centra.
06.10.2016.
Završeno hortikulturno uređenje dječijeg parka u Ulici Mehmeda Spahe
Kako bi svojim građanima obezbijedila kvalitetnije uslove za život Općina Centar svake godine izdvaja značajna sredstva za ulaganje u komunalnu infrastrukturu. Nakon što su sredinom prošlog mjeseca radnici komunalnog preduzeća „Park“ postavili mobilijar na dječijem igralištu u Ulici Mehmeda Spahe (Mjesna zajednica „Trg oslobođenja-Centar“), proteklih dana je na ovom lokalitetu izvršeno i hortikulturno uređenje zelenog pojasa.
06.10.2016.
Udruženju „Žene ženama„ donirano 2.500 KM
Glavne prepreke u procesu integracije ljudskih prava i rodne ravnopravnosti u oblasti obrazovanja su predrasude, tradicija, stereotipi... Iako su vidljivi pomaci pozitivnih rodnih politika na lokalnom nivou, njihova primjena uglavnom zavisi od lične osviještenosti. Udruženje „Žene ženama“ pokrenulo je projekat „Gender senzibilizacija za gender perspektivu – ostvarivanje ravnopravnosti polova na lokalnom nivou“. U saradnji sa sedam osnovnih škola i kontinuiranoj finansijskoj pomoći Općine Centar, ovaj projekat Udruženje „Žene ženama“ kontinuiran provodi od 2007. godine.