Vijesti

03.11.2016.
Uređeno dječije igralište u Ulici Branilaca Sarajeva
Na veliku radost mališana, u Ulici Branilaca Sarajeva, preko puta Bosanskog kulturnog centra (Mjesna zajednica „Trg oslobođenja-Centar“) završena je sanacija dječijeg igrališta. Ovaj projekat je realizovan na osnovu ugovora o uređenju manjih javnih i zelenih površina, kojeg su potpisali predstavnici Općine Centar i KJKP „Park“.
03.11.2016.
Općina Centar podržala projekat “Dječiji bonton-lijepo ponašanje” sa 2.000 KM
Živimo u vremenu kada su tradicionalne vrijednosti ostavljene po strani, a stanovništvo svakodnevno izloženo nasilju i govoru mržnje, kao i najizrazitijim oblicima diskriminacije. Sistem lijepog ponašanja pomogao bi u poboljšanju složenih međuljudskih odnosa.
02.11.2016.
U toku sanacija stepeništa u Ulici Zaima Šarca
Stanovnici iz Ulice Zaima Šarca koji su do sada imali otežan pristup svojim stambenim objektima uskoro će dobiti novo stepenište. Naime, radnici građevinske firme „Sela“ su u proteklih nekoliko dana započeli radove na sanaciji stepeništa u pomenutoj ulici kod brojeva 100 i 103. Općina Centar kao investitor projekta je obezbijedila u svom budžetu 38.472 KM za sanaciju tog stepeništa, a sve u cilju podizanja nivoa sigurnosti građana te stvaranja što boljih uslova za svakodnevni život.
02.11.2016.
40.000 maraka za nagrađivanje osnovnih škola
Iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, Općina Centar Sarajevo već šesnaestu godinu zaredom izdvaja iz budžeta sredstva za nagrađivanja 11 osnovnih škola sa njenog područja za rezultate koje postižu u toku školske godine. Za tu namjenu u ovoj godini obezbijeđeno je 40.000 KM kako bi učenici i nastavnici bili dodatno motivirani za postizanje što boljih rezultata u nastavnim i vannastavnim aktivnostima i u narednom periodu.
02.11.2016.
Općina Centar podržala projekt Evropskog parlamenta mladih u BiH
Evropski parlament mladih je jedna od rijetkih organizacija mladih koja djeluje u oba entiteta i četiri grada u BiH, kao i na međunarodnom nivou. Udruženje „Evropski parlament mladih u BiH“ pokrenulo je projekt „Druga nacionalna sesija Evropskog parlamenta mladih u BiH - Sarajevo 2016.“, u okviru kojeg će se omogućiti mladim osobama, prvenstveno srednjoškolcima da steknu obrazovanje, vještine javnog nastupa i timskog rada, te da se podiže njihova svijest o evropskim i bh pitanjima. U sklopu podrške projektima nevladinih organizacija, Općina Centar je sa 1.500 KM finansijski pomogla ovaj projekt.
02.11.2016.
Uposlenici Općine Centar učestvuju u organizaciji obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici
Po nalogu načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića, uposlenici i volonteri ove lokalne zajednice će učestvovati u organizaciji obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.
02.11.2016.
U petak obilježavanje godišnjice pogibije Esada Ese Bajramovića
U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca ''Unija veterana općine Centar'', 4. novembra 2016. godine u haremu Alipašine džamije okupljanjem saboraca i članova porodice u 12.45 sati biće obilježena 22. godišnjica od pogibije Esada Ese Bajramovića, načelnika štaba 105. motorizovane brigade.
01.11.2016.
Izvršena proba Sistema za uzbunjivanje i obavještavanje građana općine Centar u slučaju prirodnih i drugih nesreća (SOUG)
U okviru projekta uspostavljanja sistema obavještavanja i uzbunjivanja građana općine Centar u slučaju prirodnih i drugih nesreća (SOUG), Služba za civilnu zaštitu središnje sarajevske Općine je u utorak, 1. novembra 2016. godine, izvršila probu sirena.
01.11.2016.
Završena obnova oštećenih ploča u Titovoj ulici
U proteklih nekoliko dana radnici građevinske firme „Sela“ sanirali su oštećene ploče na trotoaru u Titovoj ulici na dijelu od spomen-obilježja „Vječna vatra“ do BBI centra. Za sanaciju ploča na pomenutoj lokaciji Općina Centar je iz budžeta izdvojila 14.584 KM.
01.11.2016.
Održana redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar
U ponedjeljak, 31. oktobra 2016. godine održana je 7. redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Općine Centar Sarajevo.
01.11.2016.
Općina Centar podržala projekat Udruženja “Eko kult” sa 2.000 KM
Mladi su svakodnevno okupirani društvenim mrežama, klupskim zabavama, zatvorenim druženjima i igricama, a veoma malo vremena provode u kinima, pozorištima, muzejima. Udruženje „Eko kult“ pokrenulo je projekat „Kultura življenja, odraz budućnosti“, u okviru kojeg će se povećati zainteresovanost mladih za posjećenost kulturnim dešavanjima i objektima kulture, stvoriti i razviti želja za aktivnim učešćem u kulturnim dešavanjima.
31.10.2016.
Započela sanacija Ulice Nedžada Mušića
Na osnovu glavnog projekta kojeg je uradilo Javno preduzeće „Zenica“, radnici građevinske firme „Bosman“ prošle sedmice započeli su radove na sanaciji Ulice Nedžada Mušića između brojeva 1 i 11 (Mjesna zajednica „Hrastovi-Mrkovići“). Općina Centar je kao finansijer projekta iz svog budžeta izdvojila 48.034 KM za realizaciju ovog projekta.
31.10.2016.
U utorak proba sirene za obavještavanje i uzbunjivanje u slučaju opasnosti
Iz Službe za civilnu zaštitu Općine Centar obavještavaju stanovnike središnje sarajevske općine da će u utorak, 1. novembra 2016. godine u 12 sati biti izvršena proba novouspostavljenog Sistema za obavještavanje i uzbunjivanje građana općine Centar u slučaju prirodnih i drugih nesreća (SOUG).
31.10.2016.
Općina Centar podržala projekat “Sigurna hrana je čuvar zdravlja” sa 2.500 KM
Učenici osnovnih i srednjih škola svakodnevno se suočavaju sa opasnošću od konzumiranja nesigurne hrane. „Udruženje za popularizaciju sigurna hrane“ pokrenulo je projekat „Sigurna hrana je čuvar zdravlja“, u okviru kojeg će se unaprijediti i očuvati zdravlje učenika, informisati djeca i omladina o tome šta je to sigurna hrana i kako utiče na njihovo zdravlje. U sklopu podrške projektima nevladinih organizacija, Općina Centar je sa 2.500 KM finansijski pomogla ovaj projekat.
28.10.2016.
Zimsko održavanje ulica u Centru
Nakon provedene tenderske procedure u Općini Centar Sarajevo donesena je odluka da se za izvođača radova na zimskom održavanju, odnosno čišćenju od snijega, saobraćajnica na području središnje sarajevske općine za period od 2016. do 2020. godine angažuje Kantonalno javno komunalno preduzeće ''Rad''.
28.10.2016.
Taktičko pokazna vježba simulacije požara u Osnovnoj školi „Alija Nametak“
U okviru plana i programa rada općinskog Štaba civilne zaštite za 2016. godinu u dvorištu i zgradi Osnovne škole „Alija Nametak“ održana je taktičko pokazna vježba simulacije požara, a u cilju provjere spremnosti provođenja organizirane evakuacije učenika i učitelja iz prostorija škole u slučaju potrebne evakuacije, te učinkovitosti i demonstracije gašenja požara od strane vatrogasnih društava.
28.10.2016.
Općina Centar podržala projekat "Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo“ sa 2.500 KM
Dijabetes je sve više prisutan među stanovništvom kao posljedica ubrzanog života, nepravilne ishrane i stresa. Preventivnim djelovanjem se može spriječiti bolest. „Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo“ pokrenulo je projekat „Prevencija preddijabetesa sa akcentom na pretilost uz edukaciju“, za mlade ljude i dijabetičare sa područja općine Centar. U sklopu podrške projektima nevladinih organizacija, Općina Centar je sa 2.500 KM finansijski pomogla ovaj projekat.
27.10.2016.
Ajnadžić razgovarao sa predstavnicima Udruženja „EDUS“
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u četvrtak, 27. oktobra 2016. godine ugostio predstavnike Udruženja za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju – EDUS koje je predvodila Sanela Lindsay, generalni sekretar Udruženja. Povod posjete bio je razgovor o podršci Općine Centar aktivnostima Udruženja.
27.10.2016.
Edukacija građana o zaštiti od nasilja u porodici
U prostorijama Mjesne zajednice ''Mejtaš-Bjelave'' upriličeno je predavanje za građane o temi ''Nasilje u porodici, kako se zaštititi? Uključi se''.
27.10.2016.
Općina Centar podržala projekat „Mala škola pčelarstva“ sa 2.000 KM
Udruženje za podršku ideja „Skakavac“ pokrenulo je projekat „Mala škola pčelarstva“ za učenike osnovnih škola šestog i sedmog razreda Općine Centar i učenike Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“. U sklopu podrške projektima nevladinih organizacija, Općina Centar je sa 2.000 KM finansijski pomogla ovaj projekat. Svrha projekta je da se učenici uz nadzor stručnih osoba edukuju i kroz praktičan rad osposobe za bavljenje pčelarstvom.