Počeli radovi na rekonstrukciji mosta u Nahorevskoj ulici

U ponedjeljak 2. jula 2018. godine u neposrednoj blizini Javne ustanove „Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo“ u Jagomiru upriličeno je potpisivanje ugovora o izvođenju radova na rekonstrukciji mosta u Ulici Nahorevska.

U ime Općine Centar ugovor je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, dok je u ime izvođača radova građevinske firme „Bosman“ ugovor potpisao zamjenik direktora Osman Jahić. Vrijednost ugovora iznosi 202.500 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar u svom ovogodišnjem budžetu.

 

-Realizacijom ovog projekta riješit ćemo probleme koje sada imaju pješaci i vozači motornih vozila prilikom saobraćanja ovom dionicom Nahorevske ulice. Ova trasa saobraćajnice, duž koje će biti urađena rekonstrukcija zajedno sa mostom, je duga 108 metara. Također ćemo sa ovim projektom obnoviti i dio komunalne infrastrukture, posebno odvoda otpadnih voda i gasosvoda. Sa ovim projektom nastavljamo realizaciju projekata razvoja komunalne infrastrukture za područje Nahoreva i Nahorevskih brda, objasnio je Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije.

 

Za nadzor je zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo, dok je idejni i glavni projekat uradila firma „Design&QC“.

 

-Prema potpisanom ugovoru naša firma ima rok od 45 radnih dana da završi ovaj projekat. Već smo danas počeli sa pripremnim radovima na raščišćavanju terena  kako bi se moglo pristupiti izmještanju instalacija komunalnih preduzeća. Nakon ovoga krećemo sa građevinskim radovima na novoj saobraćajnici i mostu. Projekat je tako koncipiran da tokom izvođenja radova neće biti obustave saobraćaja što puno znači stanovnicima ovog naselja, kazao je Jahić.

 

Za izgradnju novog dijela saobraćajnice biće potrebno ukloniti zaštitnu ogradu do saobraćajnice, kao i objekat portirnice Psihijatrijske bolnice u Jagomiru, koji će biti ponovo postavljeni po završetku radova. Nova trasa saobraćajnice će biti široka od 5,5 do 6 metara, sa novom pješačkom stazom dužine 33 metra i širine od 1,5 metar. Za novu trasu saobraćajnice biće izgrađen armirano betonski potporni zid visine 1,75 i dužine 15 metara. Duž mosta će biti postavljena nova čelična zaštitna ograda koja će povećati sigurnost u saobraćaju  u slučaju nezgode.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti