Načelnik Ajnadžić i gradonačelnik Skaka položili cvijeće u Potočarima

Tokom boravka u Potočarima načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom položio cvijeće na centralnom spomen-obilježju i odao počast svim ubijenim u genocidu koji se dogodio u Srebrenici.

Kako je najavio načelnik Ajnadžić, ovakvu praksu sjećanja na nedužne žrtve genocida Općina Centar će uvesti svake godine prije obilježavanja 11. jula, kada su 1995. godine vojne snage vojske Republike Srpske i paravojne jedinice iz Jugoslavije ušle u Srebrenicu gdje su ubili preko 8.000 ljudi.

 

-U spomen na ubijene Srebreničane tokom jula 1995. godine Općina Centar je u saradnji sa Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem „Pokop“ realizovala projekat ozelenjavanja grobalja u Koševskoj dolini gdje planiramo do 11. jula ove godine zasaditi 8.372 sadnice čiji broj simbolizira žrtve genocida u Srebrenici, kazao je Ajnadžić tokom posjete Memorijalnom centru u Potočarima.

 

Ovom prilikom je također položeno cvijeće ispred spomenika ubijenog Rudolfa Hrena koji je 1995. godine poginuo prilikom pokušaja proboja iz opkoljene Srebrenice. Pronađen je u masovnoj grobnici i sahranjen u Memorijalnom centru Potočari među hiljadama bijelih nišana. Njegov brat Ivan je također poginuo u selu Zalazje 1993. godine.

 

U delegaciji Općine Centar koja je položila cvijeće i odala dužnu počast su također bili i Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar, vijećnica Senada Bosno kao i predstavnici boračkih udruženja iz Centra: Udruženja maloljetnih boraca općine Centar, Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana općine Centar“, Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Centar, Udruženja Ratnih vojnih invalida..., kao i predstavnice Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenice i Žepe".

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti