Vijesti

27.10.2016.
Predstava „Lutke nam pričaju“ za osnovce iz škola „Isak Samokovlija“ i „Nafija Sarajlić“
Pod pokroviteljstvom Općine Centar na sceni Centra za kulturu Sarajevo u četvrtak, 27. oktobra 2016. godine odigrana je lutkarska predstava „Lutke nam pričaju“ za učenike od prvog do petog razreda iz osnovnih škola „Isak Samokovlija“ i „Nafija Sarajlić“.
26.10.2016.
Okončana rekonstrukcija Ulice Mandžina donja
Okončana je rekonstrukcija Ulice Mandžina donja između brojeva 1 i 23 (Mjesna zajednica „Bardakčije“) koja je počela krajem prošlog mjeseca. Radove su izveli radnici građevinskog preduzeća „Bosman“, na osnovu ugovora potpisanog sa Općinom Centar koja je finansirala ovaj projekt sa gotovo 75.000 KM, dok je za nadzor zadužena firma „Coning“ iz Sarajeva.
26.10.2016.
Nastavljena eko akcije čišćenja potoka Sušica
Nakon što je krajem prošlog mjeseca na inicijativu Savjeta Mjesne zajednice „Koševsko brdo“, Služba za civilnu zaštitu Općine Centar organizirala ekološku akciju čišćenja korita potoka Sušica, koji nastaje na prostoru Poljina i ulijeva se u rijeku Miljacku kod Zemaljskog muzeja, akcija je u ponedjeljak, 24. oktobra 2016. godine nastavljena na potezu ispod Ulice Muhameda Hadžijahića na Koševskom brdu.
26.10.2016.
Općina Centar podržala ekološki projekt Udruženja „Osmjeh“ sa 2.000 KM
Jedna od najuspješnijih općina u Bosni i Hercegovini je svakako Općina Centar, na čijoj se teritoriji nalaze sjedišta skoro svih značajnih državnih, entitetskih, kantonalnih te gradskih institucija. Veliki broj investitora ulaže svoja sredstva u ovu središnju sarajevsku općinu, te ona postaje sve bolja i ugodnija za život i poslovanje.
25.10.2016.
Uskoro novo stepenište u Ulici Goruša
Stanovnici Ulice Goruša koji su do sada imali otežan pristup svojim stambenim objektima, uskoro će dobiti novo stepenište. Središnja sarajevska općina nastavila je trend ulaganja značajnih finansijskih sredstava u komunalnu infrastrukturu, kako bi sigurnost građana podigla na najviši mogući stepen, te im stvorila što bolje uslove za svakodnevni život. Naime, Općina Centar kao investitor projekta je obezbijedila u svom budžetu 147.263,14 KM za sanaciju stepeništa na pomenutoj lokaciji.
25.10.2016.
Za rad sekcija u osnovnim školama izdvojeno 52.135 maraka
Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za poboljšanje nastavnog procesa i uslova rada i boravka u školama koje se nalaze na njenom području. Ova lokalna zajednica je nakon prošlogodišnjeg uspjeha u radu sekcija u osnovnim školama, te velike zainteresovanosti učenika za učešće u ovakvom vidu aktivnosti koja podstiče njihovu kreativnost i ove godine iz svog budžeta izdvojila 52.135 KM za tu namjenu.
25.10.2016.
Počela besplatna škola ragbija za učenike osnovnih škola
Tjelesna aktivnost kod djece utiče na zdravlje i predstavlja prevenciju razvoju rizičnih faktora prilikom odrastanja. Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti primaran u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj, kako sa zdravstvenog, tako i sa psihološkog aspekta, Općina Centar Sarajevo izdvojila je 4.000 KM za besplatnu školu ragbija za osnovce.
25.10.2016.
Općina Centar podržala projekat Udruženja „Centar kreativnih inicijativa mladih“ sa 2.000 KM
Nezaposlenost je jedan od glavnih problema koji pogađa stanovništvo Bosne i Hercegovine, a naročito mladu populaciju čija nezaposlenost raste više od ukupne stope nezaposlenosti. Udruženje „Centar kreativnih inicijativa mladih“ je pokrenulo projekat „Budi kreativan“, koji ima za cilj doprinijeti razvijanju svijesti kod mladih osoba o potrebi za njihovim usmjeravanjem i profesionalnom orijentacijom u svrhu njihovog pozicioniranja na tržištu rada, i radi lakšeg pronalaska zaposlenja. Općina Centar je podržala navedeni projekat sa 2.000 maraka.
24.10.2016.
Uskoro nastavak gradnje zgrade za interno raseljene i socijalno ugrožene porodice sa područja općine Centar
U narednih nekoliko dana bit će nastavljena gradnja zgrade za interno raseljene i socijalno ugrožene porodice u naselju Šip. Podsjećamo, Generalni sporazum o izgradnji objekta potpisali su 2011. godine Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo, nakon čega su 11. oktobra iste godine načelnik Općine Dževad Bećirević i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Velida Memić položili kamen temeljac čime je ozvaničen početak radova na gradnji objekta kolektivnog stanovanja za 24 porodice interno raseljenih i socijalno ugroženih lica sa područja općine Centar.
24.10.2016.
Mladi i stari razmijenili znanja o računarima, različitim vještinama i zanatima
Radionicom Prirodna kozmetika, u petak, 21. oktobra 2016. godine u Centru za zdravo starenje Općine Centar završena je implementacija vrlo uspješnog projekta Fondacije Nijaz Duraković pod nazivom „Prevazilaženje generacijskog jaza kroz razmjenu znanja“. Navedeni projekat finansijski je podržala Općina Centar sa iznosom od 2.500 maraka.
24.10.2016.
Počela besplatna škola košarke za osnovce iz Centra
U nastojanjima da se učenicima osnovnih škola omogući učešće u što raznovrsnijim sportskim aktivnostima, Općina Centar Sarajevo, u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“, i u ovoj školskoj godini organizovala je besplatnu školu košarke za učenike od petog do devetog razreda osnovnih škola sa područja Centra. Za ovu namjenu Općina je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 5.000 maraka.
24.10.2016.
Općina Centar podržala projekat Udruženja „AIESEC LC“ sa 3.000 KM
Međunarodno Udruženje studenata ekonomije i menadžmenta „AIESEC LC Sarajevo“, pokrenulo je edukativni projekat „Power up“ koji ima za cilj kreirati vannastavne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama čime će se povećati kvalitet nastavnog plana i programa, te kreirati prostor za zadovoljavanje potreba svih učenika. Općina Centar je podržala navedeni projekat sa 3.000 maraka.
21.10.2016.
Ajnadžić ugostio direktora Košarkaškog kluba „Spars“
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, u petak, 21. oktobra 2016. godine, zajedno sa vijećnikom Mustafom Mulićem ugostio je direktora Košarkaškog kluba „Spars“ Nermina Selimovića. Povod posjete bio je razgovor o budućoj saradnji ovog sportskog kolektiva sa Općinom Centar
21.10.2016.
Okončana sanacija spomen-obilježja Oaza mira-Pionirska dolina
Na osnovu ugovora kojeg je u ime Općine Centar Sarajevo potpisao načelnik Dževad Bećirević sa direktorom firme BOOC d.o.o. Sarajevo i predsjednikom Udruženja nosilaca „Zlatnog ljiljana“ i „Zlatne policijske značke“ općine Centar Zijadom Škamom, okončani su radovi na sanaciji spomen-obilježja Oaza mira-Pionirska dolina.
21.10.2016.
Počeo sportsko animacijski program za djecu predškolskog uzrasta
Tjelesna aktivnost kod djece utiče na zdravlje i predstavlja prevenciju razvoju rizičnih faktora prilikom odrastanja. Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti primaran u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj, kako sa zdravstvenog, tako i sa psihološkog aspekta, Općina Centar Sarajevo izdvojila je 33.000 KM za sportsko animacijski program za djecu predškolskog uzrasta.
21.10.2016.
Općina Centar podržala projekat Udruženja „Global group“ sa 2.000 KM
Svakodnevno smo svjedoci kako mladi ne poštuju osnovna pravila lijepog ponašanja. Ukoliko i poznaju bonton, oni ta pravila iz nekog razloga ne primjenjuju. Udruženje „Global Group“ pokrenulo je edukativni projekat „Sarajevo bonton day“, koji ima za cilj povećati svijest mladih osoba o primjeni bontona u društvu i svakodnevnim situacijama u kojima se nalaze.
20.10.2016.
Uskoro okončanje radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Sulejmana Omerovića Cara
Radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ privode kraju radove na rekonstrukciji kišne kanalizacije u Ulici Sulejmana Omerovića Cara i to na potezu od početka ulice do granice sa susjednom općinom Vogošća. Projekt finansira Općina Centar koja je za tu namjenu iz budžeta izdvojila oko 100.000 maraka.
20.10.2016.
Obuka i edukacija za osnovce o načinu postupanja u slučaju izbijanja požara
Služba za civilnu zaštitu Općine Centar, u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom ''Bjelave'', organizirala je predavanja o zaštiti od požara za učenike šestih razreda osnovnih škola sa područja općine Centar.
20.10.2016.
Počela besplatna škola gimnastike za učenike osnovnih škola
Gimnastika uz atletiku i plivanje spada u bazični sport, te zauzima značajno mjesto u tjelesnom i zdravstvenom razvoju djece predškolskog i školskog uzrasta.
20.10.2016.
Općina Centar podržala projekt Udruženja “EDUIT“ sa 2.500 KM
Internet je svakodnevnica današnje populacije, sve se više koristi za komunikaciju, razne dogovore, zabavu, kupovinu.. Roditelji se suočavaju s tim da djeca odrastaju u virtuelnom svijetu koji se zapravo puno razlikuje od onog stvarnog. Udruženje nastavnika i profesora informatike „EDUIT“, pokrenulo je projekat „Obiteljska sigurnost kako vršiti nadzor i praćenje virtuelnog života našeg djeteta“, koji ima za cilj naučiti djecu kako se ponašati u virtuelnom okruženju, edukaciju djece i sprečavanje elektronskog nasilja nad djecom, upoznati roditelje sa mogućim opasnostima korištenja interneta...