Vijesti

29.09.2016.
Udruženju „UDIK“ donirano 1.500 KM
Agresija koja je izvršena na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine je jedan od najvećih primjera kršenja ljudskih prava i dostojanstva u historiji. Udruženja civilnih žrtava rata na području općine Centar i porodice koje su preživjele tragične sudbine nastojala su da na odgovarajući način obilježe mjesta stradanja. Udruženje „UDIK“ smatralo je neophodnim da se na adekvatan način, a u saradnji sa predstavnicima civilnih žrtava rata i njihovim porodicama, evidentiraju kako postojeći, tako i potencijalni spomenici i memorijali civilnim žrtvama agresije na području općine Centar. Općina Centar pomaže mnogobrojne aktivnosti na planu izgradnje i sanacije spomen-obilježja, pa je tim povodom i projekat Udruženja “UDIK” podržala sa 1.500 KM.
28.09.2016.
Predsjedavajući Ajnadžić prisustvovao svečanom otvorenju biblioteke
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa sekretarom općinskog organa uprave Jasnom Bebom i savjetnikom općinskog načelnika Mustafom Resićem, posjetio je 28. septembra 2016. godine Srednju školu metalskih zanimanja, gdje ih je ugostio direktor Elmedin Lukač. Povod posjete bio je svečano otvaranje biblioteke za čije opremanje je Općina iz budžeta izdvojila 8.000 maraka. U prisustvu velikog broja zvanica, presijecanjem vrpce predsjedavajući Ajnadžić i ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović svečano su otvorili školsku biblioteku.
28.09.2016.
Članovi Štaba CZ Općine Centar obišli klizišta na Soukbunaru
U utorak, 27. septembra 2016. godine održana je 6. redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Općine Centar u sklopu koje su članovi Štaba obišli klizište u Urijan Dedinoj ulici na Soukbunaru gdje je u toku veoma zahtjevna sanacija, te klizište u Ulici Pećina kod broja 31 čija je sanacija okončana. Ove projekte sanacije klizišta finansirala je Općina Centar sa oko 400.000 konvertibilnih maraka.
28.09.2016.
Sutra otkrivanje spomen ploče šehidima i poginulim borcima „Odreda Zagreb“
U organizaciji Udruženja boraca „Specijalna jedinica Zagreb“, u četvrtak 29. septembra ispred nekadašnjeg hotela Zagreb na Marijin Dvoru (ulica Valtera Perića), u 12 sati biće upriličeno otkrivanje spomen ploče svim šehidima i poginulim borcima Specijalne jedinice „Odred Zagreb“.
28.09.2016.
Ajnadžić ugostio najtrofejnije bosanskohercegovačke džudiste
Općina Centar Sarajevo nastavila je dugogodišnju praksu pomaganja sportskim kolektivima i pojedincima koji na najbolji način predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu u svijetu. Tim povodom je predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić 28. septembra 2016. godine ugostio istaknute mlade sportiste Larisu Cerić, Aleksandru Samardžić, Arijanu Jaha, Tonija Miletića, Emu Brkanić i selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine Branislava Crnogorca.
28.09.2016.
Udruženju Centar za žene „Žar“ donirano 1.500 KM
Stare osobe u općini Centar, kao i uostalom u cijeloj Bosni i Hercegovini, suočavaju se sa brojnim problemima, male penzije, samoća, saobraćajna komunikacija, nepostojanje usluga prilagođenih njima... Međutim, Općina Centar pokušava kroz mnogobrojne aktivnosti pomoći ovoj populaciji, pa tako finansira nabavku lijekova, mlijeka, hljeba, podržava projekte kućne njege… Posljednji u nizu projekata koji su dobili podršku Općine, a kojim se pokušava pomoći ovoj populaciji je i projekat Udruženja Centar za žene “Žar”.
27.09.2016.
Održana druga sjednica Privrednog savjeta Općine Centar
Privredni savjet Općine Centar, u utorak 27. septembra 2016. godine, u hotelu Bristol održao je drugu sjednicu na kojoj su predstavljene aktivnosti provedene u proteklom periodu, te razmatrani daljnji koraci u radu Privrednog savjeta. Podsjećamo, osnivanje Privrednog savjeta Općine Centar dio je projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja kojeg provodi grupacija Svjetske banke u saradnji sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini.
27.09.2016.
U Centru za zdravo starenje pripremaju još novih projekata
U Centru za zdravo starenje u Titovoj ulici broj 12, kojeg je osnovala Općina Centar Sarajevo za svoje građane treće životne dobi, današnje druženje je počelo već u devet sati. Nakon vježbi preventivno-korektivne gimnastike primjerenih toj starosnoj dobi, druženje je nastavljeno uz pjesmu i ples, a tako je skoro svaki dan. Do 15 sati naši stariji sugrađani u novim, lijepo opremljenim, prostorijama Centra za zdravo starenje provode vrijeme u različitim kreativnim aktivnostima.
27.09.2016.
Općina Centar za sportske projekte izdvojila 93.300 maraka
U nastojanjima da se učenicima osnovnih škola omogući učešće u što raznovrsnijim sportskim aktivnostima, Općina Centar Sarajevo, u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“, i u ovoj školskoj godini organizuje mnogobrojne sportske aktivnosti. Operativnim planom vannastavnih aktivnosti u školskoj 2016/2017. godini planirana je realizacija deset projekata. Realizacija će obuhvatiti preko 1.500 korisnika, za šta je iz općinskog budžeta izdvojeno 93.300 maraka.
27.09.2016.
Udruženju „Proslavi oporavak“ donirano 2.500 KM
Problem ovisnosti jedan je od vodećih socijalnih problema u BiH. Teška socijalna i ekonomska situacija, kao i tranzicijski problemi pogodovali su širenju ovisnosti, posebno među mladima. Prema statističkim podacima JU Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije KS pojava upotrebe droga kod učenika osnovnih škola iznosi do 1 posto, a među učenicima srednjih škola između 5-15 posto. Općina Centar posebnu pažnju posvećuje prevenciji ovisnosti i svim oblicima toksikomanije. Tim povodom ovaj humani projekat Udruženja “Proslavi oporavak” Općina Centar podržala je sa 2.500 KM.
26.09.2016.
Prezentirani rezultati projekta unapređenja poslovne klime u općini Centar
U velikoj sali Općine Centar Sarajevo, u ponedjeljak 26. septembra 2016. godine, upriličena je prezentacija rezultata projekta kojim je uspostavljen elektronski registar svih administrativnih procedura koje vodi Općina Centar, a u okviru projekta poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou u BiH. Rezultate je prezentirao predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić.
26.09.2016.
Uvođenje adresnog registra za područje općine Centar
U Općini Centar Sarajevo implementiran je pilot projekt izrade adresnog registra za područje središnje gradske općine. Ovaj projekt pod nazivom CILAP (Capacity for Improvement of Land Administration and Procedures) zajednički je implementiran na osnovu ugovora kojeg su potpisali načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, direktor projekta Anđa Zimić i direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović. Projekt uspostave adresnog registra u Općini Centar, koji ima za cilj i formiranje centralne baze adresnog registra Federacije BiH, te izgradnju kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini, finansiran je donatorskim sredstvima Kraljevine Švedske.
26.09.2016.
Općina Centar će finansijski pomoći u tužbi civilnih žrtava rata protiv RS-a
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić održao je sastanak sa predstavnicima Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo. Osim predstavnika Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, predsjednice Senide Karović i generalnog sekretara Muzafera Teskeredžića, sastanku također prisustvovali vijećnik Eso Tucaković i pomoćnici načelnika za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, odnosno za boračko-invalidsku zaštitu Osmo Babić i Đulaga Hamza.
26.09.2016.
U utorak druga sjednica Privrednog savjeta Općine Centar
Privredni savjet Općine Centar, u utorak 27. septembra 2016. godine, održat će drugu sjednicu koja će biti održana u hotelu Bristol sa početkom u 11 sati.
26.09.2016.
Udruženju „Nova nada „ donirano 2.000 KM
Na području općine Centar trenutno boravi veliki broj djece bez jednog ili oba roditelja, čiji ekonomsko – socijalni uslovi ne dozvoljavaju njihovo učešće na različitim vannastavnim aktivnostima, u okviru kojih bi imali priliku steći znanja i vještine koje bi olakšale njihovo odrastanje. Većina djece u dobi od 10 do 15 godina pokazuje određene oblike nasilnog ponašanja tokom svog odrastanja. Udruženje „Nova nada“ pokrenula je realizaciju projekta kojim će pokušati podstaći mlade na međusobni dijalog i na važnost timskog rada, te na negativne posljedice koje sa sobom nosi vršnjačko nasilje.
26.09.2016.
Predsjedavajući Ajnadžić obišao lokalitet palate Marijin Dvor
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa vijećnicima Fadilom Bošnjak, Esom Tucakoviem, Harisom Fazlagićem i Suadom Kerlom, obišao je lokalitet parka palate Marijin Dvor, gdje su radnici komunalnog preduzeća „Park“ okončali prvu fazu uređenja ovog prostora.
24.09.2016.
Uspješno okončana eko akcija čišćenja potoka Sušica
Na inicijativu Savjeta Mjesne zajednice „Koševsko brdo“, Služba za civilnu zaštitu Općine Centar organizirala je ekološku akciju čišćenja korita potoka Sušica, koji nastaje na prostoru Poljina i ulijeva se u rijeku Miljacku kod Zemaljskog muzeja. Akcija je održana u subotu, 24. septembra 2016. godine, i to na potezu ispod Ulice Muhameda Hadžijahića na Koševskom brdu.
23.09.2016.
Počela izgradnja novog hidrofleks postrojenja na Kromolju
Uz finansijsku podršku Općine Centar sredinom protekle sedmice radnici KJKP „Vodovod i kanalizacija“ su započeli izgradnju novog hidrofleks postrojenja na Kromolju. Na osnovu glavnog projekta kojeg je uradila firma „Electra“ iz Sarajeva, utvrđeno je da je postojeće postrojenje ograničenog kapaciteta sa dotrajalim pumpama za vodu. Stoga je bilo potrebno za smještaj novih pumpnih agregata, elektro, mjerne i telemetrijske opreme izgraditi novu i veću hidrofleks stanicu, odnosno postrojenje gdje će tri pumpe distribuirati vodu za potrebe naselja Kromolj.
23.09.2016.
Godišnjica osnivanja Doma na Nahorevu obilježena pjesmom i plesom
Povodom Dana Kantonalne javne ustanove ''Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba'' u Nahorevu, uposlenici Doma su zajedno sa štićenicima, u petak 23. septembra 2016. godine, organizovali manifestaciju pod nazivom „Nahofest 2016“ na kojem su štićenici ove institucije izveli prigodne kompozicije. Tročlanu komisiju koja je ocjenjivala takmičare su činili Branka Sovrlić, Orjana Perčinlić i Refija Muslić.
23.09.2016.
Jednokratnu novčanu pomoć Općine Centar ove godine dobilo 217 porodilja
Početkom ove godine načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević usvojio je izmjene i dopune Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama sa područja Centra. Prema usvojenim izmjenama i dopunama Pravilnika, pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 300 konvertibilnih maraka imaju sve porodilje koje rode prvo dijete, a porodilje koje rode treće i svako sljedeće dijete imaju pravo na iznos od 500 maraka.