Vijesti

23.09.2016.
„Porodični dan“ u Pionirskoj dolini
U Pionirskoj dolini će u nedjelju, 25. septembra 2016. godine biti održan „Porodični dan“ za sve zainteresirane građane, a posebno roditelje s djecom. Naime, svi zainteresirani građani će tog dana moći besplatno ući u Rekreaciono–zabavni centar Pionirska dolina i zoovrt.
23.09.2016.
Prezentacija rezultata projekta unapređenja poslovne klime u općini Centar
U ponedjeljak, 26. septembra 2016. godine u 10 sati u velikoj sali Općine Centar Sarajevo (Mis Irbina 1) bit će prezentirani rezultati projekta kojim je uspostavljen elektronski registar svih administrativnih procedura koje vodi Općina Centar, a u okviru projekta unapređenja poslovne klime u ovoj lokalnoj zajednici.
23.09.2016.
Održana tradicionalna manifestacija „Dan prvačića“
Na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu 22. septembra 2016. godine održana je svečana manifestacija „Dan prvačića“ koju je za 657 učenika prvog razreda iz svih 11 osnovnih škola središnje sarajevske općine upriličila Općina Centar. U ime Općine Centar manifestaciji su prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić i njegov zamjenik dr. Slaven Kovačević, te pomoćnice općinskog načelnika Edina Muslić i Zakira Šero.
22.09.2016.
Položen kamen temeljac za izgradnju osnovne škole na Šipu
U prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika svih nivoa vlasti, te građana na lokalitetu buduće škole u Ulici branilaca Šipa, u četvrtak 22. septembra 2016. godine, načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem položili su kamen temeljac za izgradnju objekta osnovne škole na Šipu.
22.09.2016.
Ajnadžić ugostio predstavnike Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, u četvrtak 22. septembra 2016. godine, ugostio je Harisa Zahiragića, predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu i Bekira Rovčanina, studenta-prorektora. Povod posjete bio je razgovor o budućoj saradnji Općine Centar sa ovom studentskom organizacijom.
22.09.2016.
Kovačević razgovarao sa predstavnicima Vijeća mladih Općine Centar
Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Slaven Kovačević ugostio je predstavnike Vijeća mladih Općine Centar koje su činili predsjednik Vijeća mladih Željko Vukša-Fejzić, sekretar Mirza Krajina, te članica Muhidina Branković. Povod posjete bio je razgovor o saradnji lokalne zajednice sa Vijećem mladih Općine Centar koje predstavlja interese mladih i omladinskih udruženja.
22.09.2016.
Pokrenute aktivnosti za poboljšanje uslova za novinare na stadionu Koševo
Na inicijativu predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar dr. Nedžada Ajnadžića u prostorijama Općine održan je zajednički sastanak na temu modernizacije dijela stadiona Koševo. Sastanku su, osim predsjedavajućeg Ajnadžića, prisustvovali urednici sportskih portala Sport1.ba i SportCentar.ba, Sanel Konjhodžić, Nermin Aljić i Anel Kerić. U ime Centra za sport i rekreaciju, koji upravlja stadionom Koševo, također su bili prisutni direktorica Jasmina Polić i Muhamed Alaim.
21.09.2016.
Započeli radovi na izgradnji nove vodovodne i kanalizacione mreže za naselje Borak
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajandžić je zajedno sa Đenitom Bogunić-Kešelj, šeficom odsjeka za komunalne poslove u Općini Centar, u srijedu 21. septembra 2016. godine obišao gradilište na kojem su tokom današnjeg dana započeli radovi na izgradnji nove vodovodne i kanalizacione mreže za naselje Borak, čime je ozvaničen ovaj projekat čiji je finansijer Općina Centar u iznosu od 178.000 KM. Realizator i nadzor projekta je komunalno preduzeće „“Vodovod i kanalizacija“ sa kojim je potpisan sporazum o realizaciji ovog projekta.
21.09.2016.
Polaganje kamena temeljca za izgradnju škole na Šipu
U četvrtak, 22. septembra 2016. godine u 11 sati u Ulici branilaca Šipa predstavnici Općine Centar Sarajevo i Kantona Sarajevo zajednički će položiti kamen temeljac za izgradnju objekta osnovne škole u naselju Šip.
21.09.2016.
Obilježen Dan mobilizacije policije općine Centar
Udruženje policije općine Centar Sarajevo „Policija 1991-1995.“, povodom 25. godišnjice mobilizacije policije BiH, u srijedu 21. septembra 2016. godine organizovalo je obilazak mezarja i spomen-obilježja gdje je položeno cvijeće i učenjem Fatihe i minutom šutnje odata dužna počast poginulim pripadnicima policije tokom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu i grad Sarajevo. Delegaciju su činili predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Ministarstva unutrašnjih polova KS, te Općine Centar koju su činili predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić i Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića.
21.09.2016.
Dan prvačića na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“
Općina Centar Sarajevo u četvrtak 22. septembra 2016. godine sa početkom u 17 sati na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu organizira tradicionalnu svečanu manifestaciju pod nazivom „Dan prvačića“ za 657 učenika prvog razreda iz svih 11 osnovnih škola središnje sarajevske općine.
21.09.2016.
Općina Centar plaća nužni smještaj za 34 socijalno ugrožene porodice
U sklopu kontinuirane brige za socijalno najugroženije kategorije stanovništva Općina Centar Sarajevo godinama izdvaja sredstva iz budžeta za razne vrste pomoći osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe.
21.09.2016.
Udruženju „Dobrotvor“ donirano 2.500 KM
U nastojanju da prvi put pokrene sa radom javnu kuhinju, Udruženje „Dobrotvor“ uspjelo je obezbijediti lokaciju za rad centralne kuhinje, punkt za podjelu hrane, određen dio neophodnog inventara, te sufinansiranje rada kuhinje. Najveći problem u radu kuhinje je nedostatak hrane za korisnike, te se ovaj projekat odnosi upravo na nabavku dijela hrane za socijalno ugrožene kategorije. Cilj Udruženja je obezbjediti upotrebu kuhinje, distribuciju hrane korisnicima koji žive sami, a nisu u mogućnosti dolaziti u kuhinju, te pakete hrane i higijene za višečlane porodice.
20.09.2016.
Započeli radovi na asfaltiranju Ulice Mandžina donja na Bardakčijama
Sredinom prošle sedmice radnici građevinskog preduzeća „Bosman“, na osnovu potpisanog ugovora za izvođenje radova sa Općinom Centar, započeli su sanaciju Ulice Mandžina donja između brojeva 1 i 23 (Mjesna zajednica „Bardakčije“). Finansijer je Općina Centar koja je za ovaj projekat u svom budžetu obezbijedila gotovo 75.000 KM, dok je za nadzor zadužena firma „Coning“ iz Sarajeva.
20.09.2016.
Općina Centar finansira izgradnju još jednog protivpožarnog puta na Nahorevu
U cilju preventivnog djelovanja na zaštiti šuma i sprečavanju prirodne nesreće uzrokovane požarom, načelnik Općine Centar Dževad Bećirević potpisao je sa direktorom Kantonalnog javnog preduzeća „Sarajevo-šume“ d.o.o. Sarajevo Nerminom Demirovićem ugovor o sufinansiranju izgradnje protivpožarnog puta na lokacijama „Lovačka kuća Uževice – Vića - Perački potok i Šume park prijateljstva Grdonj Sedam šuma“.
20.09.2016.
Srednjoj ugostiteljsko-turističkoj 4.000 KM maraka za modernizaciju kabineta školske turističke agencije
Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja iz budžeta izdvaja finansijska sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području, iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem.
20.09.2016.
Udruženju „Duga“ donirano 3.000 KM
Pedagoške službe se sve učestalije susreću sa smetnjama u ponašanju kod djece. Glavni uzroci za ovakvo ponašanje su nepovoljne socio-ekonomske prilike porodica i narušeno zdravlje roditelja, koji zbog navedenih problema nisu u mogućnosti pružiti djeci adekvatnu skrb. Ovo predstavlja prepreku uspješnom usvajanju gradiva, učenju i učešću u odgojno – nastavnom procesu.
20.09.2016.
Predavanje za volontere o informacionom sistemu Općine
U okviru programa stručnog usavršavanja uposlenika Općine Centar, Služba za informatiku organizovala je 20. septembra 2016. godine za novoprimljene volontere i uposlenike, koji rade u općinskim službama predavanje o informacionom sistemu Općine Centar.
19.09.2016.
Polaganje kamena temeljca za izgradnju škole na Šipu
U četvrtak, 22. septembra 2016. godine u 11 sati u Ulici branilaca Šipa predstavnici Općine Centar Sarajevo i Kantona Sarajevo zajednički će položiti kamen temeljac za izgradnju objekta osnovne škole u naselju Šip.
19.09.2016.
Pribavljene potrebne saglasnosti za nastavak radova na rekonstrukciji pločnika ispred zgrade Predsjedništva BiH
Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar uspjela je pribaviti potrebne dodatne saglasnosti za nastavak radova na rekonstrukciji pločnika u Ulici Maršala Tita ispred glavnog, odnosno svečanog ulaza, u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.