Vijesti

05.10.2016.
Sanacija stepeništa i pješačkih staza u Centru
Na osnovu Okvirnog sporazuma kojeg Općina Centar Sarajevo ima sa građevinskom firmom ''Sela'' o izvođenju radova na investiciono-tehničkom održavanju stepeništa i ograda na području središnje sarajevske općine u 2016. godini, potpisan je ugovor u vrijednosti 257.57,38 maraka kojim je obuhvaćeno deset lokacija, a finansijska sredstva je obezbijedila Općina Centar u budžetu za 2016. godinu.
05.10.2016.
Za nabavku bicikala osnovnim školama Općina izdvojila 9.600 maraka
Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za poboljšanje nastavnog procesa i uslova rada i boravka u školama koje se nalaze na njenom području. Posljednji u nizu takvih primjera je izdvajanje 9.600 maraka iz općinskog budžeta za nabavku bicikala za jedanaest redovnih škola, te Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju.
05.10.2016.
Udruženju „Roditelja maloljetne djece u BiH„ donirano 1.500 KM
Porast nasilja nad djecom u socijalno razorenim porodicama je sve veći. Odrastanjem socijalni nadzor polako popušta, a aktivnosti kojima se mladi počinju baviti je sve šira. Mladi traže od porodice, škole, medija i drugih odgojnih ustanova zanimljive i primjerene aktivnosti za ispunjavanje slobodnog vremena, a ukoliko ih ne pronalaze oni traže odgovore na drugim mjestima.
05.10.2016.
Promocija hraniteljstva u MZ „Mejtaš-Bjelave“
U okviru obilježavanja „Dječije nedjelje“ u Kantonu Sarajevo, Mjesna zajednica „Mejtaš-Bjelave“ u saradnji sa Javnom ustanovom „Kantonalni centar za socijalni rad“ realizira projekat Promocija hraniteljstva kao najoptimalnijeg vida zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja. Predavanje će se održati u petak, 7. oktobra 2016. godine u prostorijama Mjesne zajednice „Mejtaš-Bjelave“ u Ulici Čekaluša 7.
04.10.2016.
Općina Centar pomaže Višegradu u sanaciji putnih komunikacija
Dugogodišnja praksa Općine Centar Sarajevo je da pomaže drugim općinama na području cijele Bosne i Hercegovine u zaštiti i spašavanju od prirodnih i drugih nesreća. Posljednji u nizu takvih primjera je i donacija Opštini Višegrad u iznosu od 25.000 maraka za sanaciju oštećenih putnih komunikacija.
04.10.2016.
Za nabavku računarske opreme osnovnim školama izdvojeno 20.000 KM
Općina Centar Sarajevo nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom ulaganja u poboljšanje nastavnog procesa i uslova rada i boravka u školama koje se nalaze na njenom području. Posljednji u nizu takvih primjera je izdvajanje 20.000 maraka iz općinskog budžeta za nabavku računarske opreme za 11 osnovnih škola, te Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju.
04.10.2016.
U Centru za kulturu počeo festival ''Hajde svijete budi dijete''
Javna ustanova “Centar za kulturu” u saradnji sa Općinom Centar Sarajevo, organizira 9. dječiji festival ''Hajde svijete budi dijete'' koji se održava od 3. do 7. oktobra 2016. godine, na sceni Centra za kulturu u Jelićevoj 1.
04.10.2016.
Poziv za upis u spisak omladinskih udruženja
Služba Općine Centar za obrazovanje, kulturu i sport poziva omladinska udruženja koja imaju sjedište ili registriran ured na području općine Centar da izvrše upis u spisak omladinskih udruženja Općine Centar.
03.10.2016.
Ajnadžić pobijedio u utrci za načelnika Općine Centar Sarajevo
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je preliminarne, nezvanične i nepotpune podatke prema kojima je zajednički kandidat Stranke demokratske partije i Saveza za bolju budućnost Nedžad Ajnadžić dobio najviše glasova u utrci za načelnika Općine Centar Sarajevo.
03.10.2016.
U oktobru počinje sanacija trga ispred Narodnog pozorišta
Kako je ranije najavljeno, Općina Centar Sarajevo će urediti trg ''Susan Sontag'' ispred Narodnog pozorišta, imajući u vidu da je to pozorište zbog svog kulturnog i historijskog značaja proglašeno nacionalnim spomenikom, te da se prostorno nalazi u samom centru grada. Općina Centar će u potpunosti finansirati ovaj projekt, za koji su osigurana sredstva u budžetu za 2016. godinu.
03.10.2016.
Uklonjeni iscrtani grafiti sa mosta ''Festina lente''
Općina Centar Sarajevo je poduzela aktivnosti kako bi bili uklonjeni grafiti koji su nepoznati počinioci prošle sedmice iscrtali na konstrukciji mosta "Festina lente - Požuri polako". Uklanjanjem grafita ponovo je vraćen puni sjaj pješačkom mostu kod Akademije likovnih umjetnost, simbolu Sarajeva, u čiju izgradnju je Općina Centar uložila gotovo dva miliona konvertibilnih maraka.
03.10.2016.
U srijedu počinje besplatna edukacija stranih jezika
Uzimajući u obzir činjenicu da od resursa koje nude mladi ljudi zavisi budućnost naše cjelokupne zajednice, Općina Centar Sarajevo želi stvoriti sredinu koja će omogućiti kvalitetan život ove populacije, a kako poznavanje stranih jezika predstavlja jedan od osnovnih uslova prilikom zapošljavanja i sticanja konkurentnosti na tržištu rada, ova lokalna zajednica u saradnji sa Školom za strane jezike „Poliglot“ organizira besplatne kurseve stranih jezika za 120 mladih uzrasta od 15 do 30 godina sa područja Centra. Općina Centar Sarajevo je iz budžeta za 2016. godinu, za ovu namjenu izdvojila 6.903,47 maraka.
30.09.2016.
Načelnik Bećirević ispunio ubjedljivo najviše datih obećanja
Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, prije nekoliko mjeseci, nakon istraživanja Federalnog zavoda za programiranje razvoja, ocijenjena je kao ubjedljivo najrazvijenija lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini.
30.09.2016.
Djeci iz porodica šehida i poginulih boraca podijeljene torbe i školski pribor
U prostorijama Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Centar, u petak 30. septembra 2016. godine organizovana je podjela torbi i školskog pribora za učenike i studente iz porodica šehida i poginulih boraca. Podjeli školskog pribora i torbi u ime Općine Centar, koja je finansijski podržala ovaj projekat, prisustvovali su predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, te vijećnici Eso Tucaković i Inda Handžić.
30.09.2016.
Zahvalnica predsjedavajućem Ajnadžiću za podršku organizaciji 4. Memorijalnog turnira hrvačima BiH
I dok ostali nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini smanjuju izdvajanja za sport Općina Centar Sarajevo iz godine u godinu obezbjeđuje sve značajnija sredstva za ovu oblast, iako ona nije u njenoj nadležnosti. Posljednji u nizu takvih primjera je donacija u iznosu od 1.000 maraka hrvačkom klubu „Sarajevo“ za organizaciju 4. Memorijalnog turnira hrvačima BiH, a koji je održan početkom ovog mjeseca. U znak zahvalnosti Općini Centar i predsjedavajućem Općinskog vijeća dr. Nedžadu Ajnadžiću, predsjednik Kluba Islam Sadikaj i članovi Agron Sadikaj i Haris Ačkar posjetili su u petak, 30. septembra 2016. godine predsjedavajućeg Ajnadžića i uručili mu zahvalnicu za podršku organizaciji pomenutog turnira.
30.09.2016.
U ponedjeljak u Centru za kulturu počinje festival ''Hajde svijete budi dijete''
Pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, Javna ustanova ''Centar za kulturu'' organizira 9. dječiji festival ''Hajde svijete budi dijete'' koji će biti održan od 3. do 7. oktobra 2016. godine, na sceni Centra za kulturu u Jelićevoj 1.
30.09.2016.
Ajnadžić prisustvovao Međunarodnoj poslovnoj konferenciji „Kanton Sarajevo 2016. godine“
U organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, u četvrtak 29. septembra 2016. godine, u održana je Međunarodna poslovna konferencija „Kanton Sarajevo 2016. godine“. U ime Općine Centar konferenciji je prisustvovao predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, koji je ujedno i predsjedavajući Privrednog Savjeta Općine Centar.
29.09.2016.
Otkrivena spomen-ploča šehidima i poginulim borcima „Odreda Zagreb“
U prisustvu velikog broja građana, članova boračkih organizacija, porodica šehida i poginulih boraca, ratnih saboraca, te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar i Gradske uprave, u četvrtak 29. septembra 2016. godine načelnik Općine Dževad Bećirević, predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, dogradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka i predsjednik Udruženja boraca „Specijalna jedinica Zagreb“ Mahir Radžo, otkrili su spomen-ploču u znak sjećanja na poginule branitelje „Odreda Zagreb“. Izgradnju spomen-ploče finansirala je Gradska uprava uz pomoć Općine Centar, a ovom prilikom su prisutni položili cvijeće ispred novootkrivene spomen-ploče, te učenjem Fatihe i minutom šutnje, odali dužnu počast poginulim našim najboljim sinovima.
29.09.2016.
Uskoro počinje realizacija projekta uređenja lokaliteta rezervoara „Soukbunar“
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić sastao se u četvrtak 29. septembra 2016. godine sa direktorom Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Nezirom Hadžićem. Povod sastanka bio je razgovor o stavljanju u funkciju lokaliteta starog rezervoara na Soukbunaru.
29.09.2016.
Nepoznati vandali iscrtavali grafite na mostu „Festina lente“
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević 2012. godine otvorio je most “Festina lente – Požuri polako” u koji je uloženo oko dva miliona maraka. Jedinstvenog i neobičnog dizajna ovaj most je u proteklim godinama postao jednim od simbola glavnog grada Bosne i Hercegovine.