Održana 26. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 28. juna 2018. godine održana je 26. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Izmjene i dopune regulacionih prostornih planova

Nakon provedene zakonske procedure i održanih javnih tribina Općinsko vijeće je usvojilo Izmjene i dopune Regulacionog plana ''Panjina kula-Hrastovi'' lokalitet Breka sa pripadajućom odlukom o provođenju. Izmjenama i dopunama ovog dokumenta stvoreni su planski preduvjeti za zamjenu građevinskog fonda postojećeg stambenog objekta na vlasničkoj parceli (k.č. 1180 K.O. Sarajevo X) odnosno izgradnju objekta kolektivnog stanovanja visine jednog sprata.

Također su usvojene Izmjene i dopune Regulacionog plana ''Zetra'', sa odlukom o provođenju, a koje se odnose na izmjenu dijela trase biciklističke staze.

 

Građevinsko zemljište

Vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata i to za stambene objekat na adresama Panjina kula 133 i  Nedžada Mušića 13, kao i za teniske terene u blizini stadiona Koševo. Usvojena je i odluka o prodaji neposrednom pogodbom neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, površine 5 m2, po tržišnoj cijeni 1.200 KM/m2, radi oblikovanja građevinske parcele u svrhu legalizacije dogradnje i nadziđivanja poslovnog prostora u ulici Danijela Ozme između brojeva 10 i 12.

 

Zakup poslovnih prostora

Općinsko vijeće je donijelo odluku da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u dvogodišnji zakup općinske poslovne prostorije u ulici Maršala Tita 54, površine 172 m2, Hrvatskom kulturnom društvu ''Napredak'' sa iznosom zakupnine od 1 KM/m2.

U skladu sa ranijim zaključkom Vijeću je prezentirana informacija o dugovanjima po osnovu zakupa i korištenja poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Centar, sa posebnim osvrtom na dugogodišnje probleme u naplati potraživanja po navedenom osnovu. Ukupna potraživanja iznose oko šest miliona konvertibilnih maraka i sva su sudski utužena. Općina Centar godišnje ostvaruje prihod od iznajmljivanja poslovnih prostorija u iznosu 4,5 do 5 miliona maraka i znatno je poboljšana naplata. Općinsko vijeće je usvojilo zaključak da se u što skorije vrijeme sačini sveobuhvatna analiza stanja dugovanja za zakupninu poslovnih prostora i prijedlog mjera u toj oblasti koje bi trebalo da prate razvojnu strategiju Općine Centar.

 

Vijeće je usvojilo Strateški/Akcioni plan implementacije Strategije razvoja općine Centar za 2018., 2019., 2020. i 2021. godinu. U uvodnim napomena je rečeno da akcioni plan sadrži općinske projekte iz svih oblasti čija je realizacija usklađena sa projekcijama budžeta koji je planiran u iznosu oko 30 miliona konvertibilnih maraka na godišnjem nivou. Također je naglašeno da se intenzivno radi na pripremama za realizaciju više kapitalnih investicionih projekata kao što su modernizacija stadiona Koševo, izgradnja podzemnih garaža i drugi od značaja za ovu lokalnu ali i širu društvenu zajednicu.

 

Na ovoj sjednici Općinskog vijeća usvojen je Dokument okvirnog budžeta Općine Centar za period 2019-2021. godine, kao i Periodični finansijski izvještaj o prihodima i izdacima općinskog budžeta u prvom kvartalu 2018. godine.

 

Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o načinu i uslovima prodaje stana u vlasništvu Općine Centar u ulici Porodice Ribar 45/V. Prodaja stana površine 53 m2 će biti izvršena putem javnog nadmetanja – licitacije sa početnom prodajnom cijenom koja iznosi 99.929,07 KM.

 

Sa dnevnog reda ove sjednice povučene su tri tačke dnevnog reda koje se odnose na osnivanje javnog preduzeća za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Centar i usvojen zaključak da se o toj temi raspravlja na oktobarskoj sjednici Općinskog vijeća.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti