Vijesti

16.11.2016.
Konstituirano Općinsko vijeće Centar
U srijedu, 16. novembra 2016. godine održana je prva, konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Centar u novoizabranom sazivu. U skladu sa odredbama Statuta Općine i Poslovnika o radu Općinskog vijeća sjednicu je sazvao i vodio dosadašnji predsjedavajući Vijeća, a sada novoizabrani načelnik središnje sarajevske Općine dr. Nedžad Ajnadžić. Ovoj sjednici su prisustvovali i predstavnici Centralne izborne komisije BiH i Općinske izborne komisije Centar Sarajevo.
16.11.2016.
Načelnik Ajnadžić prisustvovao predstavljanju programa „Akademija za lidere“
Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Savez opština i gradova Republike Srpske, u saradnji sa Savjetom Evrope, sprovode program izgradnje kapaciteta „Akademija za lidere". U okviru ovog programa održana je uvodna radionica na temu „Uloga liderstva izabranih zvaničnika u organima lokalne samouprave u BiH".
16.11.2016.
Predstavljena knjiga ''Pišem ti bosančicom''
U prostorijama Gradske galerije Collegium artisticum, u utorak 15. novembra, predstavljena je knjiga ''Pišem ti bosančicom'', koja se u stručnom kontekstu bavi historijatom pisma bosančica, uz objašnjenja geografske rasprostranjenosti, morfoloških osobina i nekih pojavnih oblika pisma koje je bilo rasprostranjeno na teritoriji široj od današnje BiH.
16.11.2016.
Edukacija o ovisnosti od psihoaktivnih tvari
Savjet Mjesne zajednice „Džidžikovac–Koševo I“ u saradnji sa studentima Filozofskog fakulteta u Sarajevu, odsjek Psihologija, organizirao je edukativno predavanje za mlade na temu „Ovisnost o psihoaktivnim tvarima“ koje je održano 14. novembra 2016. godine u prostorijama pomenute mjesne zajednice (Ulica Hasana Kikića 8). Edukaciju su vodile studentice Filozofskog fakulteta Erna Lević i Tansi Gegaj.
15.11.2016.
Na strani smo učenika OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“, ako treba otkupićemo objekat
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić na zahtjev menadžmenta razgovarao je sa predstavnicima OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“, te roditelja i učenika ove škole. Povod razgovora su najave o deložaciji škole iz objekta u kojem se odvija nastavni proces.
15.11.2016.
Potpisan okvirni sporazum za redovno zimsko održavanje ulica
Predstavnici Općine Centar Sarajevo i Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“ potpisali su okvirni sporazum o uvjetima i načinu izvođenja radova redovnog zimskog održavanja lokalnih i nekategorisanih cesta i javnih staza na području općine Centar za period od 2016. do 2020. godine, na osnovu kojeg se za svaku zimsku sezonu potpisuje ugovor. U ime Općine Centar sporazum je potpisao načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić, a u ime KJKP „Rad“ to je učinila Jasmina Gačanović u ime direktora Selima Babića. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i sekretar Općine Jasna Beba i savjetnik Mustafa Resić.
15.11.2016.
Investitorima iz Mađarske predstavljeni kapitalni projekti
Delegacija Općine Centar koju je predvodio Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, ugostila je 14. novembra 2016. godine u Općini predsjednicu Bosansko-mađarskog društva Mariku Strack i mađarske investitore Marosa Roberta, Gergiesa Gyulia, Zakaryu Hamdana i Vargu Norberta. Ovom prilikom su predstavljeni veliki investicijski projekti koje će Općina Centar u narednom periodu ponuditi na domaćem i međunarodnom tržištu zainteresovanim investitorima.
15.11.2016.
Sutra konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo
Prva – konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo bit će održana u srijedu, 16. novembra 2016. godine u 11 sati u velikoj sali Općine Centar, Mis Irbina 1.
14.11.2016.
Ajnadžić obećao pomoć za četiri Srebreničke porodice u stanju socijalne potrebe
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa Jasnom Bebom, sekretarom Općine i savjetnikom Mustafom Resićem, posjetio je 11. novembra 2016. godine Srebrenicu gdje se susreo sa predstavnicima Memorijalnog centra Potočari, Udruženja majke enklave Srebrenica i Žepa.
14.11.2016.
Nastavljeno redovno održavanje saobraćajnica u Centru
Tokom proteklog perioda radnici građevinske firme „Bosman“ okončali su radove na nekoliko lokacija u središnjoj sarajevskoj općini koje su izvodili na osnovu ugovora sa Općinom Centar o izgradnji, rekonstrukciji i redovnom održavanju lokalnih i nekategorisanih cesta na području Centra u 2016. godini. Finansijer je Općina Centar koja je za ovaj projekat u svom budžetu obezbjedila oko 12.000 KM, dok je za nadzor zadužena firma „Coning“ iz Sarajeva.
14.11.2016.
Trinaest godina od smrti prof. dr. Huseina Kulenovića, dugogodišnjeg predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar
U subotu, 12. novembra 2016. godine navršilo se 13 godina od smrti prof. dr. Huseina Kulenovića, dugogodišnjeg čelnika sarajevske Općine Centar, istaknutog naučnika i društveno-političkog radnika, koji je bio dekan i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i član više naučnih i stručnih asocijacija, sportskih i drugih udruženja i organizacija.
14.11.2016.
Općina Centar podržala projekat “Omladinska planinarska škola” sa 2.000 KM
Udruženje planinarsko - smučarsko društvo „Centar“ Sarajevo pokrenulo je projekat „Omladinska planinarska škola“, u okviru koje će omladina edukacijom proširiti svoja znanja o planinarsko turističkim destinacijama, te razviti ekološku svijest i ljubav prema prirodi. U sklopu podrške projektima nevladinih organizacija, Općina Centar je sa 2.000 KM finansijski pomogla ovaj projekat.
11.11.2016.
Diplome za 120 polaznika besplatnog kursa engleskog i njemačkog jezika
U velikoj sali Općine Centar su u petak, 11. novembra 2016. godine uručene diplome polaznicima besplatnog kursa engleskog i njemačkog jezika koji je za mlade uzrasta od 15 do 30 godina sa područja Centra realizirala Općina Centar u saradnji sa Školom za strane jezike „Poliglot“. Za ovu namjenu Općina je iz budžeta izdvojila oko 7.000 maraka.
11.11.2016.
Obilježen Dan primirja 11. novembra 1918. godine
Ambasada Republike Francuske u BiH upriličila je 11. novembra 2016. godine na Džidžikovcu kod spomen-obilježja poginulim francuskim vojnicima ceremoniju odavanja počasti žrtvama iz rata 1914.-1918. godine. Na današnji dan se obilježava Dan primirja, u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Focha, potpisano primirje u Prvom svjetskom ratu.
11.11.2016.
Podrška projektu prevencije vršnjačkog nasilja u školama
Uz finansijsku podršku Općine Centar, Udruženje "Mladi za mlade" Sarajevo realiziralo je projekt „Prijateljstvom protiv nasilja“. Sveukupni cilj projekta je posvetiti dužnu pažnju problemu nasilja i maloljetničke delinkvencije koja počinje od osnovne škole, a najviše se izražava u srednjoj školi, te približiti problem školi i roditeljima koji mogu u velikoj mjeri pomoći u rješavanju ove problematike.
11.11.2016.
Književni karavan u Osnovnoj školi „Isak Samokovlija“
U sklopu već tradicionalnog „Književnog karavana za učenike osnovnih škola“ književnici Mirsad Bećirbašić i Fahrudin Kučuk 11. novembra 2016. godine su posjetili Osnovnu školu „Isak Samokovlija”. Organizator Književnog karavana je Javna ustanova Centar za kulturu „Sarajevo“, a pokrovitelj je Općina Centar.
10.11.2016.
Ajnadžić ozvaničio početak radova na izgradnji vodovoda Nahorevo
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa savjetnikom Mustafom Resićem, pomoćnicima načelnika Osmom Babićem i Damirom Konjičaninom, šeficom odsjeka za komunalne poslove u Općini Centar Đenitom Bogunić-Kešelj i pomoćnicom načelnika u Općini Stari Grad Lejlom Cerić, u četvrtak 10. novembra 2016. godine obišao je gradilište na lokalitetu Nahorevskih brda na kojem su danas započeli radovi na izgradnji vodovoda za vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice, čiji je finansijer Općina Centar u iznosu od 1,3 miliona maraka, a samo za otkup zemljišta sa oko 220.000 maraka.
10.11.2016.
Jednokratnu novčanu pomoć Općine Centar ove godine dobile 302 porodilje
Općina Centar Sarajevo već više godina pruža finansijsku podršku porodiljama kako bi zahvaljujući jednokratnoj novčanoj pomoći nabavile neophodnu opremu za novorođenčad, a ujedno da se i na taj način želi doprinijeti poboljšanju nataliteta na području središnje sarajevske općine.
10.11.2016.
Kurs stranih jezika i informatike
JU „Centar za kulturu Sarajevo" čiji je osnivač Općina Centar, u saradnji sa Udruženjem za istraživanje i organizacioni razvoj (RODA) organizuje kurseve stranih jezika (engleski, njemački, italijanski, francuski) i informatike, za osnovce, srednjoškolce, studente i odrasle.
10.11.2016.
Općina Centar podržala projekat Udruženja “Kewser” sa 2.000 KM
Udruženje građana muslimanska ženska organizacija „Kewser“ pokrenulo je projekat „Podrška u učenju“, u okviru kojeg će se djeci dati prilika da uče i poprave svoje ocjene, te da im učenje postane aktivnost koju će sa radošću obavljati. U sklopu podrške projektima nevladinih organizacija, Općina Centar je sa 1.500 KM finansijski pomogla ovaj projekat.