Intenzivirane aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje Prve transverzale

Delegacije Općine Centar na čelu sa dr. Nedžadom Ajnadžićem i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo na čelu sa direktorom Mirzom Hulusićem obišle su u četvrtak, 2. augusta 2018. godine trasu Prve transverzale u Sarajevu.

Ova trasa počinje na teritoriji općine Novo Sarajevo u ulici Zagrebačka i spaja se planiranim mostom preko rijeke Miljacke sa Općinom Centar. Na teritoriju općine Centar prelazi između Zamaljskog i Historijskog muzeja, prolazi postojećom izgrađenom cestom i dalje se nastavlja kroz urbane dijelove općine Centar, tačnije na raskrsnici ulica Kranjčevićeva i Zmaja od Bosne u blizini Željezničke stanice. Trasa dalje prolazi kroz područje Koševskog brda, Velešiće, Bare, Šip i završava na Kobiljoj Glavi. Na teritoriji općine Vogošča trasa se nastavlja kroz tunel Kobilja Glava i dalje se pruža preko Hotonja i Jošanice i završava sa spojem na Koridor Vc preko Jošaničke petlje.

 

Direktor Hulusić je kazao da su već odobrena inicijalna sredstva kako bi radovi započeli, a sve ostalo će se rješavati fazno jer je rjieč o višemilionskom projektu.

 

-Prva transverzala kao plan postoji 50-ak godina, a kao projekt je aktuelna od 1979. godine. Iako se zove Prva, nažalost ovo je posljednja transverzala u Sarajevu na kojoj se nešto radi. Na trasi Prve transverzale planirana je i trasa tramvajskog saobraćaja što je jako bitno jer će tramvajski saobraćaj povezati i druge urbane sredine sa centrom grada i infrastrukturom. Posljednja i jedina aktivnost na Prvoj transverzali je bila eksproprijacija dvije kuće 2008. godine i do unazad dva mjeseca za ovu trasu nije bilo sredstava. Prije nekoliko dana smo uspjeli odlukom Vlade KS-a, Skupštine KS-a i odlukom Zavoda za planiranje KS-a obezbijediti inicijalni iznos od pet miliona KM samo za rješavanje imovinsko-pravnih pitanja i 15 miliona KM za istu namjenu u vrijednosti nekretnina, odnosno stanova koje Zavod posjeduje. U toku ove građevinske sezone počet će radovi na drugom dijelu transverzale od Rondoa na Šipu do ulaza u tunel. Činjenica je da smo krenuli u rješavanje imovinsko-pravnog pitanja ulaza u tunel i izlaza iz Vogošćanskog tunela i imamo proglašavanje javnog interesa od strane Općine Vogošća. Krenuli smo u proces eksproprijacije. Prema procjenama, samo za rješavanje imovinsko-pravnog pitanja potrebno je 53 miliona KM, a za implementaciju kompletnog projekta prema procjenama potrebno je oko 150-160 miliona KM, pojasnio je Hulusić i naglasio da je to mala cijena u odnosu na ono što će ovaj projekt donijeti Sarajevu. Najkompleksniji dio trase Prve transverzale je na kružnom toku u Velešićima s obzirom na veliki broj izgrađenih objekata, registrovanih klizišta, te postojeću, odnosno planiranu putnu komunikaciju. Koristim priliku da se zahvalim Vladi KS, Skupštini KS i Općini Centar koji su dali ogromnu podršku pokretanju ovoga projekta sa mrtve tačke.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio kako je Prva transverzala za Općinu Centar visoko na listi prioriteta.

 

-Prva transverzala mora postati Prva i u tom smislu očekujemo do kraja ovoga mjeseca početak radova preko Zavoda za izgradnju KS, odnosno Direkcije za ceste KS. Općina Centar je izdala urbanističku saglasnost i počet ćemo proceduru faznog pristupa realizaciji projekta kružni tok sa izmještanjem Alipašine ulice. Iako nije nadležna Općina Centar želi riješiti problem saobraćajnih gužvi koje su naročito evidentne u jutarnjim i popodnevnim satima, a što pokazuje i činjenica da je Općina Centar finansirala izradu glavnog projekta kružnog toka na Šipu i izmještanja dijela Alipašine ulice. Ono što nema nikakvih dilema jeste da ćemo vrlo brzo ući u posao kada je u pitanju kružni tok i započeti kompletnu dionicu do ulaza u tunel na Šipu, kazao je Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti