Akcija čišćenja i uređenja zelenog pojasa oko stadiona na Koševu

Na inicijativu načelnika Općine Centar Sarajevo dr. Nedžada Ajnadžića, a u organizaciji Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice, ova lokalna zajednica redovno organizira akcije čišćenja i uređenja javnih površina u cilju zaštite i očuvanja okoliša.

Posljednji u nizu takvih primjera je akcija čišćenja i uređenja zelenog pojasa oko Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu.

 

Akcija se održava danas, a ukoliko radovi ne budu završeni bit će nastavljena i sutra. U akciji učestvuju pripadnici mjesnih štabova civilne zaštite „Park-Višnjik“ i „Pionirska dolina“.

 

Tokom akcije planirano je uređenje zelenog pojasa oko kompleksa Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu. Vrši se ručno i mašinsko košenje trave, sječa niskog rastinja i stabala nakon čega će sav prikupljeni biološki otpad biti odvezen na gradsku deponiju.

 

Ovo je samo jedan u nizu pokazatelja kako je Općina Centar čvrsto opredijeljena za očuvanje i zaštitu životne sredine koja je u vrhu prioriteta aktivnosti općinske administracije. Ova lokalna zajednica se na to obavezala još 2007. godine uvođenjem međunarodnog sistema okolinskog upravljanja - EMS (Environmental Management System) po normi ISO 14001:2004. Certifikat ovog ekološkog standarda potvrđen je svake godine, a u nastojanju za stalnim unapređenjem Općini je ove godine dodijeljen certifikat za sistem upravljanja okolišem po normi 14001:2015.

 

Da je ova lokalna zajednica posvećena zaštiti i poboljšanju životne sredine govori i podatak da se za projekte zaštite i uređenja okoline godišnje u općinskom budžetu izdvaja oko 3,2 miliona konvertibilnih maraka. Projekti se odnose na izgradnju i uređenje gradskih parkova i manjih javnih površina, dječijih igrališta i sportskih ploha (u posljednje vrijeme izgrađeno i obnovljeno 14 „ciciban“ igrališta i 11 košarkaških terena), uređenje i ozelenjavanje grobalja, projekte energetske efikasnosti, uvođenje selektivnog prikupljanja otpada i drugo.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti