Izgradnja vrtića „Razigrani dani“ se odvija planiranom dinamikom, drveće neće biti posječeno, a stabilnost okolnih objekata neupitna

Predstavnici Općine Centar Sarajevo u prostorijama Mjesne zajednice „Koševo 2“ održali su sastanak sa stanovnicima ovog mjesnog područja, a gdje je razgovarano o aktivnostima na izgradnji vrtića „Razigrani dani“.

Sastanak je organizovan s ciljem da se stanovnicima detaljno obrazloži projekat i vanjsko uređenje budućeg vrtića, s obzirom da su se u proteklim danima pojavile određene informacije koje su zabrinule stanare.

 

Okupljene građane je najviše zanimalo da li će biti posječena stabla koja se nalaze u blizini objekta koji se gradi, ali i da li se izgradnjom vrtića ugrožava stabilnost okolnih zgrada.

 

Eldina Šehović iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje je naglasila da je projekat vrtića „Razigrani dani“ ocijenjen kao visoki javni interes.

 

-U proteklih 20 godina ovdje se nalazio devastirani objekat koji je predstavljao potencijalni izvor zaraze. Općinski načelnik je prepoznao visoki javni interes i zbog toga se i krenulo u realizaciju. Prema projektu planirano je da se zadrže horizontalne i vertikalne dimenzije prijašnjeg objekta, kao i njegova pozicija. U odnosu na raniji objekat predviđena je izgradnja skloništa, a koje smo prema zakonskim propisima i namjeni budućeg objekta, obavezni da izgradimo. Uz izgradnju objekta planirano je i vanjsko uređenje koje predviđa parkovski mobilijar i igralište. S obzirom da su građani izrazili želju da se zadrže postojeća stabla mi ćemo u okviru vanjskog uređenja zadržati drveće, naglasila je Šehović.

 

Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije i razvoj je dodao da svaki građanin ima pravo da zna šta se radi na području na kojem živi.

 

-Projekat vrtića „Razigrani dani“ nije tajni dokument. Mi želimo da na ovom mjestu izgradimo moderan i funkcionalan objekat, a vjerujem da je to i interes svih stanovnika. Postoje zahtjevi građana i mi ćemo uraditi sve da ih ispoštujemo na obostrano zadovoljstvo, istakao je Resić.

 

Predstavnici nadzora nad izvođenjem radova su upoznali prisutne da će objekat vrtića „Razigrani dani“, ali i okolni objekti biti zaštićeni dodatnim ojačanjima, potpornim zidovima i šipovima koji će dodatno stabilizirati teren na kojem se ranije pojavljivalo kretanje tla.

 

Velija Katica, vijećnik Općinskog vijeća Centar i stanovnik Koševa je još jednom naglasio potrebu za izgradnjom vrtića na ovom području.

 

-Djeci sa ovog područja treba vrtić i tu nema dvojbe. Naravno i da želimo da hortikultura bude sačuvana u obimu u kojem je to moguće i drago nam je što smo razriješili dileme koje su se javile, kazao je Katica.

 

I Meliha Povlakić, stanovnica Koševa je bila zadovoljna održanim sastanakom.

 

-Najveća šteta je što nismo održali ovakav sastanak ranije gdje bi otklonili određene nedoumice i sumnje, te dobili prave informacije. Jučer smo bili u strahu jer se pojavila informacija da će biti sječe stabala. Naravno da smo svi zainteresovani i da želimo da se vrtić izgradi. Veoma sam zadovoljna ishodom sastanka i zahvaljujem se Općini Centar i njihovim predstavnicima koji su nas informisali o daljnjim koracima. Ponavljam, jedina šteta je što ranije nije bilo sastanka, istakla je Povlakić.

 

Da napomenemo vrijednost ovog projekta iznosi 2.423.000 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar. U objektu korisne površine oko 2.000 metara kvadratnih, osim obdaništa, također će biti smješten i Centar za zdravo starenje.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti