Vijesti

23.11.2016.
Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom Dana državnosti BiH
Povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine Općinsko vijeće Centar Sarajevo održalo je 23. novembra 2016. godine svečanu sjednicu. Zasjedanje je otvorila predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić koja je, nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti svim poginulim braniteljima Bosne i Hercegovine, zaželjela dobrodošlicu vijećnicima, načelniku dr. Nedžadu Ajnadžiću i brojnim zvanicama među kojima su bili gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, predstavnici drugih općina Katona Sarajevo, boračkih organizacija i civilnih žrtava rata, nevladinog sektora, članovi savjeta mjesnih zajednica i drugi.
22.11.2016.
Ajnadžić prisustvovao završnoj konferenciji „Jačanje integriteta u lokalnim samoupravama“
U organizaciji Udruženja za borbu protiv korupcije „Transparency International“ u Bosni i Hercegovini (TI BiH) održana je u utorak, 22. novembra 2016. godine završna konferencija „Jačanje integriteta u lokalnim samoupravama“ na kojoj su predstavljeni rezultati saradnje sa općinama u Bosni i Hercegovini na kreiranju i usvajanju planova integriteta. U ime Općine Centar konferenciji je prisustvovao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić sa saradnicima.
22.11.2016.
Završena sanacija kraka Ulice Dejzina Bikića
Nakon što su radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ okončali radove na rekonstrukciji separatne kanalizacione mreže u Ulici Dejzina Bikića 19-39 na Šipu, radnici firme „Grakop“ pristupili su sanaciji pomenutog kraka ove ulice. Projekt je finansirala Općina Centar koja je za tu namjenu iz budžeta izdvojila 254.809,13 KM, od čega je za rekonstrukciju separatne kanalizacije izdvojeno 241,879,53 KM, a za sanaciju saobraćajnice 12.929,60 KM.
22.11.2016.
Smotra pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava KS
Povodom 64. godišnjice organiziranog vatrogastva u Sarajevu, u ponedjeljak, 21. novembra 2016. godine u krugu Kampusa Univerziteta u Sarajevu održana je smotra više od 500 pripadnika sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava članica Vatrogasnog saveza Kantona Sarajevo. Ovom smotrom se željelo odati priznanje ljudima koji se volonterski iz velike ljubavi bave časnom i plemenitom profesijom spašavanja ljudskih života i imovine.
22.11.2016.
Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom Dana državnosti BiH
U srijedu, 23. novembra 2016. godine u 11 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1) bit će održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.
22.11.2016.
Podrška popularizaciji planinarstva
Planinarstvo nije samo hodanje po planinama, već je vrlo širok pojam koji obuhvata gotovo sve čovjekove djelatnosti izravno i neizravno vezane uz kretanje i boravak u planinama. Planinarstvo je poželjan oblik aktivnog odmora jer podrazumijeva boravak i hodanje na svježem zraku, snalaženje u prirodnom okruženju i upoznavanje zakonitosti prirode. Potrebe urbaniziranog čovjeka za izvornom i sačuvanom prirodom sve su veće kako bi se bar nakratko odmakao od svakodnevnog života.
21.11.2016.
Započela sanacija stepeništa u Ulici Goruša
Stanovnici iz Ulice Goruša koji su do sada imali otežan pristup svojim stambenim objektima, uskoro će dobiti novo stepenište. Naime, radnici građevinske firme „Sela“ su u proteklih nekoliko dana započeli radove na sanaciji stepeništa u pomenutoj ulici. Općina Centar kao investitor projekta je obezbijedila u svom budžetu 147.263,14 KM za sanaciju tog stepeništa, a sve u cilju podizanja nivoa sigurnosti građana te stvaranja što boljih uslova za svakodnevni život. Realizacijom navedenog projekta omogućit će se lakša i brža pješačka komunikacija za građane koji, po završetku radova, više neće imati problema sa silaskom niz ovu strmu padinu, posebno u zimskom periodu.
21.11.2016.
Završena rekonstrukcija pločnika ispred zgrade Predsjedništva BiH
Završetkom sanacije ograde oko zelenih površina okončani su radovi na rekonstrukciji pločnika u Ulici maršala Tita ispred glavnog odnosno svečanog ulaza u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Finansijeri projekta su Općina Centar i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo, koji su zajednički izdvojili 363.000 maraka. Radove je izvodila građevinska firma „Sela“.
21.11.2016.
Općina Centar plaća prevoz za 189 učenika
Iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, Općina Centar Sarajevo godinama iz svog budžeta izdvaja sredstva kako bi obezbijedila besplatan prevoz za učenike osnovnih škola koji stanuju na većoj udaljenosti od škole, a gdje nemaju uspostavljene odgovarajuće saobraćajne linije javnog gradskog prevoza. Na ovaj način učenicima se želi osigurati da bezbjedno i na vrijeme stižu u školu. Za besplatan prevoz učenika Općina Centar je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 56.000 maraka.
21.11.2016.
Podrška Općine Centar projektu ”Zaštita i očuvanje životne sredine”
Zagađenost životne sredine je globalni problem i kao takvog ga treba doživljavati i prikazivati, a ne kao problem jednog područja, regije ili države. U nastojanju da doprinese boljoj zaštiti i očuvanju okoliša Udruženje lovačko društvo „Fazan“ pokrenulo je projekt pod nazivom „Zaštita i očuvanje životne sredine“ čiju realizaciju je, u sklopu podrške projektima nevladinih organizacija, finansijski pomogla Općina Centar Sarajevo sa 1.500 KM.
18.11.2016.
Ajnadžić održao sastanak sa sekretarom Saveza izviđača FBiH
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima, ugostio je u petak 18. novembra 2016. godine v.d. generalnog sekretara Saveza izviđača FBiH Brunu Ostojića. Povod posjete bio je razgovor o aktuelnom pitanju smještaja OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" u zgradi Saveza u smislu izvršenja sudskih presuda, ulaska Saveza u posjed škole kao i načinima kako da se novonastala situacija riješi.
18.11.2016.
Dan otvorenih vrata i izložba u Centru za zdravo starenje
U prepunim prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar Sarajevo (Maršala Tita 12) u petak, 18. novembra 2016. godine upriličen je Dan otvorenih vrata i prodajna izložba radova nastalih na kreativnim radionicama ovog centra.
18.11.2016.
Prioritet otvaranje ambulante Višnjik
U četvrtak, 17. novembra 2016. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa ministricom zdravstva Kantona Sarajevo Zilhom Ademaj posjetio direktora Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Fuada Husića.
18.11.2016.
Završena druga faza uređenja dvorišta palate Marijin Dvor
Na veliku radost stanovnika sa područja Mjesne zajednice „Marijin dvor-Crni vrh“ završena je i druga faza uređenja zelene površine na prostoru unutrašnjeg dvorišta palate Marijin Dvor. Finansijer projekta je Općina Centar, dok je za izvođenje radova bilo zaduženo Kantonalno javno komunalno preduzeće „Park“, a na osnovu ugovora o uređenju manjih javnih i zelenih površina.
18.11.2016.
Općina Centar podržala projekat ”Povratak prirodi” sa 3.000 KM
Udruženje ljubitelja prirode „7 vrela“ pokrenulo je projekat „Povratak prirodi“, u okviru kojeg će mladi ljudi kvalitetnije provoditi svoje slobodno vrijeme i sa sticanjem znanja pokušati uticati na druge kako bi očuvali prirodno okruženje. U sklopu podrške projektima nevladinih organizacija Općina Centar je sa 3.000 KM finansijski pomogla ovaj projekat. Cilj ovog navedenog projekta jeste da se djeci omogući da što više vremena borave u prirodi.
17.11.2016.
Okončani radovi na sanaciji Ulice Cicin Han čikma
Tokom proteklog perioda radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka okončali su radove na sanaciji Ulice Cicin Han čikma preko puta broja 91, sa stepeništem i potpornim zidom. Finansijer je Općina Centar koja je za ovaj projekat u svom budžetu obezbjedila oko 25.000 KM, dok je za nadzor bila zadužena firma „Coning“ iz Sarajeva.
17.11.2016.
Općina Centar izdvojila 10.000 KM za sufinansiranje dočeka Nove godine na otvorenom
Općina Centar je i ove, kao i niz proteklih godina u svom budžetu izdvojila 10.000 maraka za učešće u finansiranju manifestacije javnog dočeka Nove 2017. godine na otvorenom.
17.11.2016.
Završena humanitarna akcija prikupljanja garderobe u MZ „Bardakčije“
U Mjesnoj zajednici „Bardakčije“ od 15. oktobra do 15. novembra 2016. godine, organizirana je humanitarna akcija prikupljanja garderobe za žene.
17.11.2016.
Sutra Dan otvorenih vrata i izložba u Centru za zdravo starenje
U petak, 18. novembra 2016. godine će u prostorijama Centra za zdravo starenje u Općini Centar u Titovoj ulici 12 (nekadašnji restoran ''La Famiglia'') biti upriličen Dan otvorenih vrata kada će posjetitelji imati priliku u vremenu od 9 do 15 sati upoznati se o aktivnostima Centra, a organizirana je i prodajna izložba likovnih i drugih kreativnih radova članova Centra za zdravo starenje.
17.11.2016.
Općina Centar podržala projekat Udruženja ”Dio srca” sa 4.500 KM
Udruženje dječiji i omladinski centar “Dio srca” pokrenulo je projekat “Prezentacija dostignuća i savremenih kretanja u oblasti ljekobilja, pčelarstva, organske hrane, predstavljanje tradicionalnih receptura, proizvoda i narodnih običaja naroda BiH”. Cilj projekta jeste poboljšati proizvodnju, skupljanje i konzumiranje ljekovitog bilja, te čajeva pravljenih od ljekovitog bilja, kao i pčelinjih proizvoda. U sklopu podrške projektima nevladinih organizacija, Općina Centar je sa 4.500 KM finansijski pomogla ovaj projekt.