Vijesti

01.12.2016.
Općina Centar podržala projekat Udruženja "Kotezlije" sa 1.500 KM
Slijepe i slabovidne osobe nisu dovoljno uključene u društveni život, odnosno u mjeri u kojoj bi trebale biti. Broj slijepih osoba u BiH iznosi oko 5500. Udruženje „Kotezlije“ pokrenulo je projekat Taktilna izložba „Dodir umjetnosti 2“ čiju realizaciju je, u sklopu podrške projektima nevladinih organizacija, finansijski pomogla Općina Centar Sarajevo sa 1.500 KM.
30.11.2016.
Njemački investitor zainteresiran za ulaganje u modernizaciju stadiona
Predstavnici Općine Centar Sarajevo, na čelu sa savjetnikom općinskog načelnika za investicije Mustafom Resićem, razgovarali su sa predsjednicom podružnice kompanije „Dersa property consulting SL“ u Bosni i Hercegovini Shahrzad Vakilzadeh o projektu modernizacije Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ Koševo.
30.11.2016.
Počinje distribucija soli za posipanje ulica u Centru
Na osnovu okvirnog sporazuma Općine Centar Sarajevo sa Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem ''Rad'' o uvjetima i načinu izvođenja radova redovnog zimskog održavanja lokalnih i nekategorisanih cesta i javnih staza na području općine Centar za period od 2016. do 2020. godine, počinje i distribucija soli na 152 lokacije u 15 mjesnih zajednica na području centralne sarajevske općine gdje će je građani, u slučaju potrebe, moći preuzeti za posipanje stepeništa, pješačkih staza i prilaza.
30.11.2016.
Ovogodišnji Coca-Cola Sarajevo Holiday Market u parku Hastahana
U četvrtak, 1. decembra 2016. godine u 12 sati, u Općini Centar Sarajevo (Mis Irbina 1) u sali 205/II bit će održana press konferencija na kojoj će biti predstavljen ovogodišnji, sada već šesti po redu Coca-Cola Sarajevo Holiday Market. Ova sarajevska zimska bajka će se dešavati na novoj adresi – u parku Hastahana na Marijin Dvoru, u vremenu od 7. decembra 2016. do 14. januara 2017. godine, kako bi zajedno proslavili sve blagdane koji se u Sarajevu slave krajem jedne i početkom druge godine.
30.11.2016.
Akcija „Doniraj – vama bespotrebno, nekom korisno“
Učenici devetog razreda Osnovne škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ u toku prethodne školske godine u sklopu predmeta Građansko obrazovanje bavili su se problemom odlaganja stare odjeće sa simboličnim nazivom „Doniraj – vama bespotrebno, nekom korisno“.
29.11.2016.
Održana treća sjednica Privrednog savjeta Općine Centar
Privredni savjet Općine Centar, u utorak 29. novembra 2016. godine, u novootvorenim prostorijama Microsofta BiH u zgradi Unitica održao je treću sjednicu na kojoj je između ostalog razmatrano primanje novih članova, te ključne aktivnosti kojima će Privredni savjet Općine Centar biti posvećen u 2017. godini.
29.11.2016.
Odata počast i položeno cvijeće za sedam građana ubijenih u Ulici Hamdije Kreševljakovića
Od granate ispaljene sa agresorskih položaja na Hladivodama, u Ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47 (nekadašnja Dobrovoljačka), 29. novembra 1993. godine poginulo je sedam naših sugrađana, a četvoro teže i lakše ranjeno.
29.11.2016.
Podrška Općine Centar projektu Udruženja "Pokret majke enklave Srebrenice i Žepe" sa 4.500 KM
Udruženje „Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa“ je nevladina organizacija koja okuplja preživjele, te članove porodica ubijenih i nestalih 1995. godine tokom pada zaštićenih zona Srebrenice i Žepe.
29.11.2016.
Obilazak lokaliteta spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Mala kula na Grdonju
Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić i vijećnik Dževad Topić su u ponedjeljak 28. novembra 2016. godine zajedno sa predstavnicima boračkih organizacija, zainteresiranih investitora, te predstavnikom građana obišli lokalitet spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Mala kula na Grdonju. Povod posjete bio je razgovor o daljim aktivnostima kada je u pitanju donošenje Regulacionog plana za područje Mrkovića, Grdonja i dijela Barica koji pripada Općini Centar.
28.11.2016.
Okončana izgradnja protivpožarnih puteva
Općina Centar Sarajevo sufinasirala je izgradnju protivpožarnog puta na lokacijama Lovačka kuća-Uževice-Vića-Perački potok, te dio protivpožarnog puta na lokalitetu Parka šume prijateljstva na Grdonju. Radnici kantonalnog javnog preduzeća „Sarajevo-šume“, sa kojim je Općina potpisala ugovor o realizaciji projekta, završili su sanaciju pomenutog puta u dužini od oko 2300 metara.
28.11.2016.
Ajnadžić posjetio Savez općina i gradova FBiH
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić posjetio je Savez općina i gradova FBiH gdje ga je ugostila direktorica Saveza Vesna Travljanin.
28.11.2016.
Održana edukacija građana o zaštiti od nasilja u porodici
Savjet mjesne zajednice „Trg oslobođenja-Centar“ je u saradnji sa Fondacijom lokalne demokratije u prostorijama pomenute mjesne zajednice upriličio predavanje za građane o temi „Nasilje u porodici, kako se zaštititi? Uključi se.“
28.11.2016.
Podrška Općine Centar projektu Udruženja ”Mladi za mlade” sa 2.500 KM
Veliki broj djece u toku života svjedok je neke vrste nasilnog ponašanja, a ustanovljeno je da, između ostalog, takva djeca i sama imaju nasilne oblike ponašanja. Sistem reagovanja na slučajeve nasilja u BiH još uvijek ne postoji, kao ni sistemski osmišljeni programi prevencije nasilja koji uključuju djecu.
25.11.2016.
Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine delegacije svih nivoa vlasti položile su cvijeće i odale počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata kod „Vječne vatre“, na spomen-obilježju Kovači, ispred mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH, te spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. u Velikom parku, spomen-parku na Vracama i spomen-obilježju na Trgu ZAVNOBiH-a.
24.11.2016.
Općina Centar će obezbijediti sredstva za poboljšanje uslova boravka djece u vrtiću Lane
Na poziv roditelja djece iz vrtića Lane, načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić posjetio je navedeni vrtić gdje je razgovarao sa uposlenim i roditeljima.
24.11.2016.
Čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine
Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić uputio je čestitku svim građanima BiH.
24.11.2016.
Nastavak projekta „Hljeb i mlijeko za penzionere“
Općina Centar Sarajevo godinama brigu o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva stavlja među najprioritetnije aktivnosti.
24.11.2016.
Nove niše za kontejnere u Ulici Patriotske lige
U općini Centar Sarajevo i ove godine realizira se projekt izgradnje natkrivenih niša za kontejnere za odlaganje otpada.
24.11.2016.
Podrška Općine Centar projektu Udruženja ”Slavistički komitet” sa 2.000KM
Podizanje nivoa jezičke kulture je veoma važno za sve koji se bave nastavom i istraživanjem maternjeg jezika. Udruženje „Slavistički komitet“ pokrenulo je projekat „Podizanje nivoa jezičke kulture kod učenika osnovnih i srednjih škola na području Općine Centar“, čiju realizaciju je, u sklopu podrške projektima nevladinih organizacija, finansijski pomogla Općina Centar Sarajevo sa 2.000 KM.
23.11.2016.
Realiziran novi projekat šetnica bez barijera za osobe u invalidskim kolicima
Udruženje ratnih vojnih invalida paraplegičara Kantona Sarajevo obratilo se dopisom Općini Centar u kojem je od ove lokalne zajednice tražilo da pomogne osobama u invalidskim kolicima, prije svega, uklanjanjem arhitektonskih barijera na glavnim gradskim saobraćajnicama, te u objektima državnih institucija.