Vijesti

07.12.2016.
Pomoć za nabavku ortopedskih pomagala i prilagođavanje stambenih objekata invalidnih lica
U okviru kontinuirane brige o osobama sa umanjenim tjelesnim sposobnostima, Općina Centar Sarajevo dugi niz godina izdvaja finansijska sredstva iz svog budžeta za pomoć invalidima koji žive na području središnje sarajevske općine.
07.12.2016.
Sanacija Prusačke ulice započinje uskoro
Nakon što radnici građevinske firme „Grakop“ završe sa asfaltiranjem dijela Odobašine ulice, što se očekuje u skorije vrijeme ukoliko dozvole vremenske prilike, planirana je sanacija dijela Prusačke ulice između brojeva 4 i 11 (Mjesna zajednica „Ciglane-Gorica“).
07.12.2016.
Uspostava i zamjena zemljišne knjige
Pozivaju se sve zainteresirane osobe koje polažu pravo na priznavanje vlasništva ili nekog drugog prava na nekretninama upisanim u katastarskim općinama KO Sarajevo X i KO Sarajevo IV, da to svoje pravo prijave u roku od 60 dana, od dana objave ovog oglasa u Službenim novinama Federacije BiH i Službenom glasniku BiH, podneskom u dva primjerka i da podnesu dokaze za to, u suprotnom njihovo pravo neće biti uzeto u obzir prilikom uspostave zemljišnoknjižnog uloška.
07.12.2016.
Izložba likovnih radova u Centru za mlade
U prostorijama Centra za mlade na Gorici (Avde Jabučice 52) u četvrtak 8. decembra 2016. godine u 19.30 sati planirano je otvorenje izložbe likovnih radova polaznika Likovne škole koja djeluje u Centru za mlade na Gorici.
07.12.2016.
Općina Centar podržala projekat Udruženja "Ekotim” sa 2.000 KM
Svjedoci smo svakodnevnih ružnih primjera razbacanog otpada pored kontejnera, divljih deponija i nedovoljno razvijene ekološke svijesti. Udruženje za zaštitu okološa, prirode i zdravlja “Ekotim” pokrenulo je projekat “Eco academy 2016”, čiju realizaciju je, u sklopu podrške projektima nevladinih organizacija, finansijski pomogla Općina Centar Sarajevo sa 2.000 KM.
06.12.2016.
Uskoro završetak radova na asfaltiranju dijela Odobašine ulice
Radnici građevinske firme „Grakop“, sa kojom Općina Centar ima potpisan sporazum o izgradnji, rekonstrukciji i sanaciji ulica, od 26. novembra ove godine otkako su započeli radovi na sanaciji dijela Odobašine ulice između brojeva 82-95, uklonili su staru oštećenu kaldrmu, tampon i podlogu.
06.12.2016.
Topić i Brković posjetili Općinu Centar
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić ugostio je predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franju Topića i don Luku Brkovića, župnika u crkvi sv. Josipa na Marijin-Dvoru.
06.12.2016.
Nastavljena finansijska podrška radu Prve policijske uprave
Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom nabavke opreme za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Posljednji u nizu takvih primjera je pomoć za nabavku kompjuterske i digitalne opreme Prvoj policijskoj upravi – Policijskoj stanici Centar na Marijin Dvoru. Za nabavku pomenute opreme Općina Centar je izdvojila 33.300 KM.
06.12.2016.
Općina Centar organizira odlazak osnovaca u Narodno pozorište
Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar Sarajevo, i tokom decembra 2016. godine nastavljene su posjete učenika osnovnih škola sa područja Centra predstavama u sarajevskom Narodnom pozorištu. Planirano je da tokom ovog mjeseca oko 500 učenika iz deset osnovnih škola besplatno pogleda četiri predstave.
05.12.2016.
Ajnadžić posjetio Hastahanu gdje se uskoro otvara Coca-Cola Sarajevo Holiday Market
Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić zajedno sa dogradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom i predstavnicima organizatora obišao je u ponedjeljak 5. decembra novu lokaciju Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa u parku Hastahana.
05.12.2016.
Uređeno dječije igralište Debelo brdo
Na veliku radost mališana, uposlenici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Park“, u okviru sporazuma o uređenju manjih javnih površina koji je Općina Centar sklopila sa ovim preduzećem, okončali su uređenje dječijeg igrališta Debelo brdo (Mjesna zajednica „Soukbunar“).
05.12.2016.
Završeni radovi na sanaciji četiri stepeništa na Vranjačama
Radnici građevinska firme „Sela“, sa kojom Općina Centar ima potpisan ugovor o izvođenju radova na investiciono-tehničkom održavanju stepeništa i ograda na više lokacija u Centru, su tokom proteklog perioda okončali radove na sanaciji četiri stepeništa u Ulici Vranjače na Soukbunaru.
05.12.2016.
U Općini Centar poseban šalter za osobe u invalidskim kolicima
U okviru projekta uklanjanja arhitektonskih barijera za osobe koje se kreću isključivo uz pomoć invalidskih kolica, kao i ostalih aktivnosti kako bi se invalidnim osobama olakšao svakodnevni život, Općina Centar je u svojoj šalter sali stavila u funkciju jedan šalter namijenjen za osobe u invalidskim kolicima.
05.12.2016.
Općina Centar finansijski podržala akciju poribljavanja Miljacke
U subotu, 3. decembra 2016. godine iznad brane na Bentbaši su članovi Sportskog ribolovnog društva „Miljacka“ zajedno sa dopredsjedavajućim Općinskog vijeća Centar Mustafom Mulićem i vijećnicima Velijom Katicom, Sejadom Đozom i Ahmedom Gerinom izvršili novo poribljavanje Miljacke sa 100 kilograma pastrmke.
02.12.2016.
Općina Centar će pomoći obnovu krova pravoslavne kapele na Ciglanama
Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Savo Vlaški je zajedno sa Dejanom Garićem, predsjednikom Upravnog odbora „Prosvjete“ i parohom sarajevskim Vanjom Jovanovićem posjetio 2. decembra 2016. godine Općinu Centar gdje su sa načelnikom Općine dr. Nedžadom Ajnadžićem razgovarali o aktuelnim temama u radu društva „Prosvjeta“.
02.12.2016.
25.000 KM za popravku krovne konstrukcije na zgradi vrtića „Šareni voz“
Iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem Općina Centar Sarajevo nastavila je ulagati u obrazovanje najmlađih Sarajlija, tačnije mališana predškolskog uzrasta. Tako je iz općinskog budžeta za 2016. godinu za Javnu ustanovu Djeca Sarajeva izdvojeno 25.000 konvertibilnih maraka za popravku krovne konstrukcije na zgradi vrtića „Šareni voz“ (Odobašina 10).
02.12.2016.
Crveni križ Centar organizuje edukaciju za učenike osnovnih škola
Povodom 5. decembra - Međunarodnog dana volontera i nedjelje „Upozoravanje na opasnost od mina“, aktivisti Crvenog križa Općine Centar organizuju za učenike iz 11 osnovnih škola sa područja Centra edukaciju o temi „Upozoravanje na opasnost od mina“ koja će biti održana u periodu od 3. do 10. decembra ove godine.
02.12.2016.
Podrška Općine Centar projektu Sarajevo Navigator
U sklopu podrške projektima nevladinih organizacija Općina Centar Sarajevo je iz svog budžeta izdvojila 1.500 KM Fondaciji Sarajevo Navigator za realizaciju popularnog i afirmisanog istoimenog projekta.
01.12.2016.
Ovogodišnji Coca-Cola Sarajevo Holiday Market u parku Hastahana
U prostorijama Općine Centar Sarajevo u četvrtak, 1. decembra 2016. godine organizirana je konferencija za medije na kojoj su u ime organizatora i suorganizatora Nedim Lipa, načelnik središnje sarajevske Općine dr. Nedžad Ajnadžić i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić predstavili ovogodišnji, šesti po redu Coca-Cola Sarajevo Holiday Market.
01.12.2016.
Ispred zgrade Općine parking mjesta za invalide
U nastavku realizacije projekta uklanjanja arhitektonskih barijera za osobe koje se kreću isključivo uz pomoć invalidskih kolica, kao i ostalih aktivnosti kako bi se invalidnim osobama olakšao svakodnevni život, Općina Centar Sarajevo je, na inicijativu Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara Kantona Sarajevo, obilježila ispred zgrade Općine dva parking mjesta za invalide.