Vijesti

07.02.2017.
Počeo obilazak zgrada i stanova radi usklađivanja podataka katastra i zemljišne knjige
Obavještavamo građane općine Centar Sarajevo da je u toku implementacija projekta ažuriranja podataka katastra i zemljišne knjige o nekretninama na području Federacije Bosne i Hercegovine.
07.02.2017.
Kroz program samozapošljavanja Općine Centar Igor Ostović uspio financirati i uspješno pokrenuti vlastiti biznis
S ciljem da se mladima pruži prilika, da budu stub društva, samostalni i u mogućnosti da sebi obezbijede egzistenciju, Općina Centar je 2015. godine izdvojila 50 hiljada maraka za program samozapošljavanja mladih. Već naredne, 2016. godine, s obzirom da se projekat pokazao jako opravdanim, izdvojena su sredstva u iznosu od stotinu hiljada maraka.
07.02.2017.
Nastavljeni radovi na sanaciji klizišta u Ulici Mehmeda Spahe
Krajem prošle sedmice, sa poboljšanjem vremenskih prilika, nastavljeni su radovi na sanaciji klizišta u Ulici Mehmeda Spahe 8 (Mjesna zajednica „Trg oslobođenja-Centar“). Radnici građevinske firme „TB Inženjering“ iz Breze su morali obustaviti radove na ovoj lokaciji zbog veoma niskih temperatura i snježnih padavina.
07.02.2017.
Izdvojena sredstva za formiranje Dječijeg parlamenta
Općina Centar Sarajevo na čelu sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom pružanja finansijske pomoći organizacijama koje kontinuirano rade na projektima koji doprinose procesima poštivanja prava djeteta utvrđenih u Konvenciji o pravima djeteta koju je ratificirala Bosna i Hercegovina i time se obavezala na njenu punu provedbu.
06.02.2017.
Obilježena deveta godišnjica smrti Denisa Mrnjavca
Deveta godišnjica od tragične smrti sarajevskog srednjoškolca Denisa Mrnjavca obilježena je danas polaganjem cvijeća ispred njegove fotografije na tramvajskom stajalištu „Tehnička škola“ u pravcu Ilidže. U ime Općine Centar cvijeće je položio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.
06.02.2017.
Započele pripreme za obilježavanje 24. godišnjice 105. motorizovane brigade
Kako bi se sačuvala uspomena na herojski put slavne 105. motorizovane brigade Armije RBiH i njene borce, Općina Centar će i ove godine organizirati svečanosti i druženja povodom 18. februara - Dana 105. brigade čiji su hrabri borci učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992-1995. kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini.
06.02.2017.
Godišnjica velikog masakra civila na pijaci Markale
Povodom obilježavanja 23. godišnjice od pogibije naših sugrađana na pijaci Markale, predstavnici svih nivoa vlasti su zajedno sa članovima porodica poginulih 5. februara 2017. godine obilježili jedan od najkrvavijih događaja tokom četverogodišnje opsade Sarajeva.
06.02.2017.
Obilježen Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva
U povodu 5. februara - Dana sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu opsade 1992-1995. godine i obilježavanja 23. godišnjice od pogibije naših sugrađana na pijaci Markale, u nedjelju 5. februara 2017. godine, Skupština Kantona Sarajevo, Gradsko, te općinska vijeća održali su zajedničku komemorativnu sjednicu u velikoj sali Općine Centar.
03.02.2017.
U subotu 11. februara na klizalištu Hastahana Općina Centar organizuje Porodični dan
Nakon što je Općina Centar za sve stanovnike obezbijedila više od 400 sati besplatnog klizanja na ledenoj plohi smještenoj u parku Hastahana, po nalogu načelnika dr. Nedžada Ajnadžića obezbijeđeni su posebni termini za učenike osnovnih škola koji u tom tačno određenom periodu na raspolaganju imaju i besplatne klizaljke.
03.02.2017.
Postavljene nove saobraćajne prepreke u Odobašinoj ulici
Na osnovu naloga Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka, sa kojom Općina Centar ima potpisan sporazum o redovnom održavanju saobraćajnica na njenom području, tokom ove sedmice postavili su nove saobraćajne zapreke u Odobašinoj ulici između brojeva 56 i 72, popularno zvane „ležeći policajci“.
03.02.2017.
Finansijska podrška Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije
Na sastanku koji je održan u Općini Centar načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević su razgovarali o saradnji jedinice lokalne samouprave i pomenutog ministarstva na poboljšanju položaja pripadnika boračke populacije.
02.02.2017.
Općina Centar prva lokalna zajednica u FBiH koja sufinansira troškove vantjelesne oplodnje
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić donio je Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje.
02.02.2017.
Potpisan sporazum o saradnji Općine Centar i Arhitektonskog fakulteta
U prostorijama Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i dekan Arhitektonskog fakulteta Mevludin Zečević potpisali su sporazum o stručnoj saradnji u oblasti arhitekture i urbanizma.
02.02.2017.
Općina Centar ima interes da finansijski podrži projekat izgradnje ambulante porodične medicine na Nahorevu
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa svojim savjetnikom za investicije Mustafom Resićem, dopredsjedavajućim Općinskog vijeća Centar Mustafom Mulićem i vijećnikom Sejadom Đozom prilikom posjete Javnoj ustanovi Psihijatrijska bolnica Jagomir sa direktorom ove ustnove Muhamedom Ahmićem razgovarao o izgradnji objekta ambulante porodične medicine za stanovnike Nahoreva.
02.02.2017.
U MZ „Ciglane-Gorica“ održana javna rasprava o Nacrtu općinskog budžeta za ovu godinu
Nakon što je Općinsko vijeće Centar utvrdilo i uputilo u javnu raspravu Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. i Nacrt programa svoga rada u ovoj godini, u prostorijama Mjesne zajednice „Ciglane-Gorica“ u srijedu, 1. februara 2017. godine održana je javna rasprava koju je vodila zamjenica predsjednika Savjeta MZ Subhija Talović.
01.02.2017.
Općina Centar će pristupiti realizaciji projekta uspostave sistema za prijavu korupcije
Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić i njegovi saradnici, pomoćnik direktora za koordinaciju borbe protiv korupcije Mevludin Džindo i stručni savjetnik Emir Bašić razgovarali su sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem o projektu uspostave sistema za prijavu korupcije u ovoj lokalnoj zajednici. Sastanku su u ime Općine Centar prisustovali i sekretar Općine Jasna Beba i interni revizor Lejla Šipur.
01.02.2017.
Učenici i nastavnici žele još projekata kao što je besplatno klizanje u Hastahani
Služba za obrazovanje, sport i kulturu Općine Centar je u saradnji sa direktorima 11 osnovnih škola sa Centra na ledenoj plohi u parku Hastahana na Marijin dvoru osmislila projekat besplatnog klizanja za sve osnovce.
01.02.2017.
Za obilježavanje Dana 105. motorizovane brigade Općina izdvojila 15.000 KM
Općinsko vijeće Centar 1998. godine donijelo je odluku da se 18. februar, kada je ratne 1993. godine naredbom Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH formirana 105. motorizovana brigada, proglasi Danom 105. brigade čije je sjedište bilo na području općine Centar. Od tada se ovaj značajan datum iz naše novije historije obilježava svake godine, a Općina Centar izdvaja finansijska sredstva za troškove organizacije proslave tog datuma – jednog od najznačajnijih u njenoj novijoj historiji.
01.02.2017.
U Centru za zdravo starenje Općine Centar upriličena izložba „Karanfile, cvijeće moje“
Povodom obilježavanja 129. godišnjice Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u saradnji sa Centrom za zdravo starenje, u prostorijama ovog Centra upriličena je izložba Odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine pod nazivom „Karanfile, cvijeće moje“ autorice mr. Berine Bečić.
01.02.2017.
Stanovnici MZ „Breka-Koševo II“ raspravljali o Nacrtu budžeta Općine za 2017.
Nakon što je Općinsko vijeće Centar utvrdilo i uputilo u javnu raspravu Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. i Nacrt programa svoga rada u ovoj godini, u prostorijama Mjesne zajednice „Breka-Koševo II“ u utorak, 31. januara 2017. godine održana je javna rasprava koju je vodio predsjednik Savjeta MZ Mujo Mirvić.