Mali muzej je čuvar bosanskohercegovačke historije

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u petak, 26. oktobra 2018. godine zajedno sa vijećnicima Mirom Lazovićem i Nukom Grebovićem posjetio Mali muzej BiH koji se nalazi u srcu Sarajeva, na početku šetališta „Aleja ambasadora“. Ugostio ih je Džemal Šurković, osnivač muzeja koji je proteklih desetak godina sakupljao i izrađivao razne eksponate i replike kako bi predstavio historiju BiH.

U želji da bh. građanima, ali i strancima približi bogatu i višestoljetnu historiju BiH Džemo Šurković je u starom dijelu Sarajeva, na početku Aleje ambasadora, napravio Mali muzej BiH. Vjerodostojne replike i eksponati koje je godinama sakupljao i pravio vremeplov su kroz sedam stoljeća bosanske historije.

 

Šurković je kazao da je na ideju osnivanja muzeja došao zbog činjenice da tako malo znamo o sebi, a još manje o Bosni i Hercegovni.

 

-Bez tradicije i kulture mi smo kao drvo bez korijena. Sama ideja se rodila početkom izgradnje Aleje ambasadora, jer sam želio da svi koji dođu u ovu zemlju znaju da BiH nije od Dejtona, već da je ova zemlja postojala i prije toga, da ima svoju kulturu, historiju i tradiciju. U ovom prostoru se mogu vidjeti replike stećka iz okoline Stoca, teške skoro tri tone, zatim replika Povelje Kulina bana, Sebilja, Latinske ćuprije ispod koje teče voda, bosanske sobe, ali i osam metara visokog Bosanskog drveta Kotromanića, pojasnio je Šurković.

 

Načelnik Ajnadžić je istakao važnost čuvanja tradicije i kulture, te dodao da ovakvi muzeji imaju ulogu da nas podsjećaju na našu prošlost.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti